söndag, juni 19, 2011

Succén är sällan spikrak


Akademiska entreprenören Cecilia Bergh berättade om Mandometern, en svensk innovation som hittills hjälpt över 500 patienter med ätstörningar. Foto: Magnus Aronsson
ICSB-konferensens sista dag inleddes med parallella sessioner, workshops och Baltic Business Arena. Därefter möttes vi för ett sista plenumpass som introducerades av konferensens ordförande Anders Lundström. Han verkade glatt överraskad över deltagarnas fräscha utseende, fredagskvällens festligheter till trots.

Temat var ”The success of entrepreneurship” och vi fick först höra två entreprenörer berätta om vad framgång innebär för dem. Cecilia Bergh har forskat om ätstörningar och driver nu AB Mando. Hennes entreprenörskap startade för 17 år sedan då en ung kvinna som vägde 29 kilo togs in akut på ett stockholmssjukhus. Hon blev Berghs första patient.

Cecilia Bergh har utvecklat Mandometern, en produkt som mäter patientens matintag, äthastighet och mättnadskänsla. Patienten lär sig successivt att äta ”normalt”. Trots att resultaten är succéartade har introduktionen av den nya metoden gått långsamt, berättade Bergh. Traditioner och trögrörlighet inom vården gör att innovativa idéer inte mottas med öppna armar – ens när de är både billigare och mer framgångsrika än dagens behandling av till exempel anorexi.

- Patientens tillfrisknande är den enkla delen i det här. Byråkrati, storföretagens dominans och motstånd mot nyheter är några av de hinder vi möter, sa Bergh.

En vanlig entreprenöriell drivkraft är helt klart att tjäna pengar, en annan att göra gott i samhället. Cecilia Bergh konstaterade att hon var ute efter en kombination. Tidningen Entreprenör skrev om henne och Mando-metoden i höstas.

Även nästa talare, Caterina Berbenni-Rehm, berättade om att hon har mötts av skepsis. Ändå fortsatte hon jobba för att förverkliga sin företagardröm i PROMIS@Service. PROMIS är en tjänst som hjälper mindre organisationer att strukturera, skydda och dela kunskap.

- Pengar är ett medel för att nå målet. Jag tackade nej till brittiska investerare för att de inte övertygade mig, och med facit i hand var det rätt beslut, sa Berbenni-Rehm.

Hon redovisade sin syn på framgång ur fyra olika synvinklar. För företaget är framgång att vara världsledande när det gäller att leverera högkvalitativa tjänster till låg kostnad, och därmed öka effektiviteten hos kunderna. För de små och medelstora företag som utgör målgruppen, handlar framgången om att PROMIS besvarar frågor och förenklar deras komplexa vardag. För samhället är det en framgång om skattepengar utnyttjas på ett hållbart sätt. Och för Caterina Berbenni-Rehm själv, som entreprenör och mamma, handlar framgång om att göra världen till en bättre plats för framtida generationer.

- Bakom mig har jag ett suveränt team. Det är människor som uträttar mirakel, sa Berbenni-Rehm.

Efter entreprenörernas berättelser var det dags för två forskarperspektiv på framgång. Allan Gibb, professor emeritus vid Durham University, Storbritannien, pratade bland annat om att det är svårt att mäta immateriella tillgångar. Bankmän och –kvinnor har bara balansräkningen att titta på, men borde bli bättre på att uppskatta andra värden som ryms i entreprenöriella företag.

Professor Howard Aldrich, University of North Carolina, USA, fick slutordet. Han menade att mänsklighetens överlevnad hänger på vår förmåga till kreativa, innovativa och entreprenöriella handlingar. Hela tiden inträffar saker som vi inte kunnat förutse, och det måste vi anpassa oss till.

Och Aldrich verkar veta vad han talar om. Han har besökt ESBRI vid ett antal tillfällen genom åren, våren 1998 höll han till exempel en Estradföreläsning på temat ”Commercialization of the World Wide Web”. Nästa gång han gästade Estrad kunde han kaxigt konstatera att:

”Jag har föreläst fyra gånger tidigare i den här serien. De som deltog i min ESBRI-föreläsning om e-handel för fyra år sedan och tog fasta på den prognos jag presenterade då, är nog inte här i dag. De är förmodligen ombord på en yacht någonstans i Karibien.”

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar