tisdag, januari 24, 2012

Innovation i fokus på Västerbottensdagarna


Landshövding Chris Heister och Erik Bergkvist, regionsstyrelsens
ordförande medverkade under invigningen av Västerbottensdagarna.Om inte berget kommer till Muhammed får väl Muhammed komma till berget. Lite så är nog tanken bakom de årliga Västerbottensdagarna, som hålls på Grand Hotel i Stockholm. Under tre veckor med start i går arrangeras massor med aktiviteter av olika offentliga aktörer och företag från Västerbotten. Årets tema är innovation.

Att på några rader få med allt det kloka som sades under gårdagens invigning är omöjligt. Så det är tur att evenemanget filmades och kommer att läggas ut på webbplatsen www.vasterbotten.nu

Några inlägg och reflektioner tänker jag dock göra.

Chris Heister, landshövding i Västerbottens län (snart landshövding i Stockholms län), inledde med att hon arbetat för att västerbottningarna ska bli bättre på att berätta hur bra de är. Alltså komma bort från den klassiska svenska återhållsamheten.

Huvudarrangörerna för veckorna, Länsstyrelsen i Västerbotten och Regionförbundet i Västerbotten hade lyckats locka dit smålänningen och näringsministern Annie Lööf som öppningstalare.

Hon lyfte hur viktigt det är med förmågan att förändra, utveckla och förädla för att hävda oss i den ökade globala konkurrensen. Hon lyfte även fram vikten av tillväxt i hela Sverige och den roll som universitet och högskolor har.

På en fråga om riskkapital från den rappa moderatorn Steffo Törnquist svarade Annie Lööf att de 17 miljarder som staten har vikt för detta inte arbetar så bra de borde ute i verkligheten. Hon efterlyste bättre effektivitet och samverkan mellan de statliga aktörerna.

Ett medskick till Annie i det arbetet kom under den avslutande panelen. De medverkande investerarna, Gunnar Ekström, Ekström Management Investment, och Gunnar Olofsson, vd för Inlandsinnovation, menade att offentliga investerarna ofta bidrar till att unga innovativa bolag får en alldeles för hög värdering alldeles för tidigt. De önskade i stället mer villkorslån från det offentliga.

Innovation och finansiering var även huvudfrågor i höstas då ESBRI besökte just Västerbotten och Umeå med Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2011.

Efter Annie Lööf var det en rad intressanta talare från Västerbotten som pratade om företagande, innovation, kultur och akademi. Så låt oss hoppas att arrangörerna så snart som möjligt lägger ut alla presentationer på webben!

Att Västerbottensdagarna lockar en del av etablissemanget i Stockholm är klart. Har dock sett i twitterflödet på #vbtn2012 att det är ganska dåligt med uppmärksamhet om veckorna i västerbottnisk media så här långt.

Men det är väl som vanligt svårt att bli profet i sin egen hembygd…

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar