måndag, januari 23, 2012

Sverige bästa företagslandet?

”Sverige sämsta företagslandet” ropar en rubrik på SvD-webbens etta i dag. Underrubriken är lite mer nyanserad: ”Sverige sämst i Norden i Världsbankens rankning”. Läser man hela artikeln bekräftas visserligen att Sverige ligger risigt till i en nordisk jämförelse – men vi hamnar trots allt på plats 14 av 183 undersökta länder. Därmed slår vi Tyskland, Japan, Schweiz, Frankrike, Israel och några till…

Det pratas en del om att attityderna till företagande är viktiga. Jag funderar lite över vilka attityder till företagande man får av den nuvarande rubriken? Utifrån Världsbankens undersökning känns det som att ”Sverige bästa företagslandet” faktiskt hade varit mer rättvisande.

En annan global rankning av entreprenörsklimatet är GEM, Global Entrepreneurship Monitor. I den senaste mätningen tittade man särskilt på intraprenörskap. Då briljerade Sverige! ”Bland 54 undersökta länder är svenska löntagare de mest entreprenöriella enligt GEM Global Report 2011”, skriver Entreprenörskapsforum.

/Åse

2 kommentarer:

  1. Anonym15:08

    Det som är mest intressant tycker jag vore att höra vad de svenska småföretagarna själva tycker! Har ni någon färsk undersökning som kollar deras inställning till regler, möjligheter eller hinder att anställa, byråkrati, skatter?

    SvaraRadera
  2. Håller med, det vore intressant. ESBRI har inte gjort någon sådan undersökning men jag såg precis att Tillväxtverket är igång med en studie som heter "Irriterande effekter av regler". Den kan kanske ge några svar! De verkar bara ha publicerat förstudien än så länge http://publikationer.tillvaxtverket.se/ProductView.aspx?ID=1712
    Någon som har fler tips i ämnet? Kommentera gärna här.

    SvaraRadera