|
Hans Rosling från Gapminder gav som vanligt en mycket underhållande och intresseväckande presentation av den ekonomiska utvecklingen i världen. Han kan konsten att visualisera siffror så att man förstår.
Rosling berättade om hur det var när han arbetade som läkare i Afrika under några år på 1980-talet. Förhållandena var mycket svåra, de var en eller två läkare som skulle ta hand om 300 000 människor. 3 000 barn per år dog. Vid samma tidpunkt i Sverige var förutsättningarna helt annorlunda, i en region med samma folkmängd fanns uppemot 800 läkare och det dog endast tre barn per år.
Det är fortfarande mycket ojämlikt, i stora delar av världen råder extrem fattigdom. Om vi kan underlätta deras villkor genom att ge förutsättningar för egen försörjning, då förbättrar vi världsekonomin rejält.
Senare under eftermiddagen berättade Linnea Söderström om sin resa till Indien och sitt möte med kvinnor som har fått mikrolån via Hand in Hand. Totalt har 100 kvinnor fått lån via organisationen, och de går ihop i grupper om 15-20 kvinnor i åldrarna 20-60 år. De startar verksamheter av olika slag i sitt närområde, några har skaffat kor som förser byn med mjölk, andra reparerar motorcyklar eller startar skönhetssalong. Dessa små företag lyfter hela familjer och byar. Dessutom är återbetalningsförmågan av lånen 100 procent.
Det kanske är just detta som är att tänka rätt! Genom att förbättra villkoren för de allra fattigaste i världen ger vi plats åt entreprenörer som skapar lösningar på vardagens problem.
Läs gärna boken ”Jag vill förändra världen” skriven av Percy Barnevik, grundare av organisationen Hand in Hand. Ta också gärna en titt på Hans Roslings blogg.
/Helene
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar