måndag, november 19, 2012

Trolldeg för hemmafixaren

Med Sugru kan man fixa, ändra och laga det mesta. Till exempel pimpa sin legosamling med en dinosaurie eller vattentäta sina favoritskor.
Jag vågar nog påstå att alla som var på GoodMorning 2012 i fredags charmades av Jane ní Dhulchaointigh och kanske framförallt av hennes produkt Sugru. Det är ett slags superformbart silikonmaterial som stelnar efter 24 timmar i luften. Man kan alltså forma det hur man vill och sedan stelnar det, fastnar där man har kletat fast det och håller den formen. En slags blandning mellan häftmassa, superlim och trolldeg kanske man kan säga. Produkten prisades nyligen av Forbes som kallade den för en ”gaffatejp för 2000-talet”.

Sugru fäster på det mesta: glas, plast, keramik. Företagets tagline är ”the future needs fixing”, och ett djupare mål med uppfinningen är att vi människor ska återta kontrollen över vår omgivning.

- Jag tror vi är kreativa och fixande naturligt. Men vi har kommit längre ifrån den biten, bland annat på grund av att de saker vi äger har blivit mer komplexa och svåra att fixa. Det finns ju en uppenbar miljöaspekt i att laga saker i stället för att köpa nytt, men det är inte det viktigaste. Det är det kulturella – att vi ska ha kontroll över sakerna, i stället för tvärtom, sa Jane ní Dhulchaointigh.

Sugru är en fysisk produkt, men hittade verkligen sin publik via nätet. Efter en bra recension på rätt blogg spreds budskapet över världen och den första laddningen sålde slut på sex timmar. I dag har företaget 155 000 användare i 119 länder.

- De använder Sugru precis som jag hade tänkt mig. Vi har sett så många kreativa idéer!

Några exempel på saker som folk har använt Sugru till är att tillverka små fötter till ett strykjärn så att det inte trillar omkull. Att laga knappen på en elektrisk tandborste. Att stötskydda en digitalkamera till en fyraåring. Engelska landslaget i fäktning använder Sugru för fixa personligt anpassade och greppvänliga värjor.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar