onsdag, februari 01, 2017

Innovation i både upplägg och program

Marcel Kroeze, Nobina Tech, var en av talarna på Vinnovas Innovationsdag 2017. Foto: Ola Jacobsen.
I förra veckan deltog jag i Vinnovas Innovationsdag som genomfördes i Stockholm. Programmet var varierat med presentationer och mindre workshops samt ett samverkanstorg där tanken var att deltagarna skulle knyta kontakter och dela med sig av sina erfarenheter. Lunchen var tematiserad och vid mitt bord diskuterades transporter och resor så jag fick både vegetarisk mat och nya insikter.

Utifrån lunchdiskussionen vill jag lyfta fram en av presentationerna som jag tyckte var extra spännande. Nobina Tech arbetar med att utveckla nästa generations resor och transporter. Marcel Kroeze är vd och han berättade bland annat om nya trender med delningstjänster och självkörande fordon. Kroeze menade att det är nödvändigt att minska antalet bilar och öka det kollektiva åkandet på olika sätt. Det finns olika försök redan nu, där cyklar, bilpooler och kollektivtrafik kombineras i ett abonnemang. Tanken är att den privata bilismen på så sätt ska minska.

Joanda Svenheden och Erik Leijon, Göteborgs universitet, vann förstapriset i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. Foto: Ola Jacobsen.
Under förmiddagen delades flera fina priser ut. ESBRI och Vinnova inledde med att dela ut resestipendier, diplom och härliga tulpaner till fyra vinnare i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. Tävlingen och vinnarna kan du läsa om i en separat blogg.

Dessutom korades årets innovationstalanger i tre olika kategorier. ”Årets möjliggörare” blev vår tidigare kontorsgranne Jessica Stark, och hon fick priset för att ha grundat SUP46. Det är en utvecklande mötesplats där startups erhåller kontaktnät, vägledning och inspiration och får de bästa förutsättningarna för att lyckas. Till ”Årets utmanare” utsågs Josefine Landgård som grundat KRY, en tjänst som erbjuder digitala möten med läkare för vem som helst, oavsett var man befinner sig. På det sättet förbättras sjukvårdens tillgänglighet och trycket på den traditionella vården minskas. ”Årets innovationstalang” blev Gisele Mwepu som grundat Okapi Finance. Okapi ger befolkningen i fattiga länder möjlighet att genomföra snabba och trygga finansiella transaktioner och få legitimitet hos banker och finansiella institutioner.

Vill du veta mer om vad som är på gång inom innovationsområdet? Kolla gärna in webbsändningen från konferensen.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar