tisdag, september 13, 2011

Årets studentföretagare korad!

De tre finalisterna i "Årets studentföretagare": Johan Hallenby, Johanna Nilsson och vinnaren Mattias Kleverud. Bild: Scandinavian Startups.
I förmiddags besökte jag finalen av ”Årets studentföretagare”, en tävling arrangerad av Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket.

De tre som nådde finalplats driver företag parallellt med sina studier och är verksamma inom vitt skilda områden. Jag tycker det är fantastiskt att de kan kombinera tuffa universitetsstudier med att starta och driva företag. Först ut var Johan Hallenby som presenterade Viscus AB. Företaget erbjuder kvalitetssäkrad personlig träning av licensierade tränare på speciella centrum. I företaget finns också tillgång till sjukgymnaster och dietister för att hjälpa människor att både bli – och hålla sig – friska. Viscus AB riktar sig både mot privatpersoner och mot större företag.

Därefter presenterade Johanna Nilsson sitt företag Johannan. Hennes affärsidé är att kombinera nordisk inspiration med thailändskt hantverk för att producera och tillverka smycken. Åtta familjeföretag i Thailand står för tillverkningen och Johanna lägger stor vikt vid att de anställda har bra arbetsvillkor.

Slutligen fick vi lyssna på Mattias Kleverud som presenterade företaget Sagastream. De utvecklar en plattform/produkt som ska hjälpa företag att publicera interaktiv video för att kommunicera med sina kunder. Det är till exempel möjligt att genomföra ett direktköp efter att ha klickat på en produkt. De har både Microsoft och Google som partners och riktar sig mot en global marknad.

Alla tre finalister gjorde bra presentationer och har en stor marknadspotential, så jag förstår att juryn hade ett tufft jobb med att kora vinnaren.

Men någon måste ju vinna. Och vinnaren den här gången blev Sagastream. De kommer att använda prispengarna för att utveckla sin programvara till en ännu mer lättanvänd och flexibel produkt.

Alla företagarna tror stenhårt på sin idé och är mycket målinriktade. Jag är säker på att även Viscus AB och Johannan kommer att lyckas bra med sina företag.

Grattis och lycka till i framtiden!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar