tisdag, september 27, 2011

Från Google till startup

I dag fortsatte Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med en seminariedag i Stockholm. Jag deltog i seminariet ”Increasing innovation capacity in practice” som leddes av bland andra Jan Sandred från VINNOVA och konsulten Carolyn Gale. Gale arbetar med programmet ”International Innovation Practice”, IIP, som låter svenska studenter praktisera i San Fransisco-området.

Jan Sandred inledde med att berätta lite om myndighetens syn på innovation. Regeringen och VINNOVA är ute efter hållbar tillväxt och långsiktig konkurrenskraft. Men det finns såklart ingen quick fix, det handlar om att hela tiden anpassa och förändra sig. Och om att göra. Eller som Sandred sa: ”Entreprenörskap drivs av de gatusmarta, inte av de boksmarta. Det handlar om att lära genom att göra.”

Programmet IIP, med våra kontorsgrannar SSES som en partner, handlar mycket om att göra. Carolyn Gale berättade om hur hon drog igång programmet, en entreprenöriell resa i sig: ”I Silicon Valley är det vanligt att komma på en idé i januari och genomföra i juni. Jag visste inte hur svårt det skulle vara i ett annat ekosystem. Vi mötte motstånd när vi skulle lansera idén här i Sverige, men jag bestämde mig för att vara amerikansk och bara köra.”

Med minimal marknadsföring fick de in 150 ansökningar, och letade rätt på ett antal startups i USA som ville ta emot studenterna. ”I Sverige sa folk: ’vi har inte planerat för det här, du får göra det nästa år’. I USA var det: ’visst vi kör, det är lite tajt med tid, men vi gör bästa av det’.

Hennes arbete resulterade i att ett gäng svenska studenter i somras praktiserade i olika startups i Silicon Valley med omnejd. Under seminariet fick vi höra från fyra alumner som berättade om sina upplevelser. En av dem var Goran, masterstudent i produktionsdesign på KTH. Innan han åkte var hans fokus att få jobb i ett större företag, men programmet fick honom att ändra sig: ”Jag åkte som en Google-kille och kom tillbaka som en startup-kille.”


Vi på ESBRI tar nu med oss våra amerikanska vänner till Umeå för att fortsätta diskussionerna där. Hoppas vi ses!

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar