fredag, september 30, 2011

Turnéfinal i Göteborg

”Sök finansiering i tid”, rådde riskkapitalisten Erik Straser.
I dagarna två har jag varit med och arrangerat Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Göteborg. I går kväll samlades vi på Chalmers tekniska högskola för ett rundabordssamtal tillsammans med ”våra” amerikanska talare och en mindre grupp inbjudna gäster. Fokus för diskussionen låg på att öka möjligheten att erhålla såddfinansiering och riskkapital i Göteborgstrakten. Det var ett givande samtal med en mängd goda idéer.

I dag har ett hundratal företagare, studenter, forskare och finansiärer samlats för att ta del av de inbjudna talarnas kunskap. Både svenska och amerikanska talare stod på scenen. Vi fick bland annat lyssna på John Sjölander från Burt AB, som delade med sig av sina erfarenheter av att söka finansiering. På eftermiddagen gavs möjlighet till en fördjupad diskussion under två olika seminarier.

Jag deltog då i seminariet ”Early stage financing in the ICT and cleantech sector” där publiken fick ställa frågor till John Backus, New Atlantic Ventures och Erik Straser, Mohr Davidow. John och Erik betonar att det är en lång process att söka finansiering, man ska absolut inte göra det som en akutåtgärd när företaget saknar pengar. Risken är att hjälpen inte hinner fram i tid.

När man söker finansiering ska presentationen vara så övertygade att den man möter blir säker på att affärsidén är bra. Han eller hon ska sedan i sin tur övertyga så många kollegor att företaget nappar och vips – finansieringen är i hamn.

Detta budskap är så viktigt! Det gäller att ha en bra idé, och sen kunna presentera idén så att tänkta finansiärer nappar. Presentationen ska vara kort, slagkraftig och innehållsrik (detta bloggade jag även om i onsdags)

Tajmingen är också oerhört viktig. Det gäller att företagets profil passar in hos de tänkta finansiärerna, och att det stadium ditt företag befinner sig i är rätt för finansiärerna just då. Generellt är det svårare att få såddfinansiering, än att få finansiering när företaget kommit en bit på väg och börjar genera vinst.

Räkna med att fiska en hel del innan du får napp!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar