onsdag, februari 20, 2013

Ägarskifte på dödligt allvar…

Kajsa Haag, Leif Melin och Christine Tidåsen.

I går genomförde vi en Estradföreläsning om ägar- och ledarskiften i familjeföretag. Leif Melin, Kajsa Haag och Christine Tidåsen presenterade sin forskning inom området och gav oss både fakta och flera praktiska exempel på hur företagare som de intervjuat hanterat problemet – eller möjligheten. Vilket av alternativen det blir beror på om de inblandade parterna upplever processen som negativ eller positiv.

Det här är ju ett väldigt aktuellt ämne, 180 000 företag skiftar ägare/ledare under en tioårsperiod. Det är många 40-talister som har lämnat, eller är på väg att lämna, sina företag framöver. Just i familjeföretag kan generationsskiften vara extra knepiga eftersom det ofta är en massa känslor inblandade. Företagaren har byggt upp sitt företag från grunden och det kan vara svårt att lämna ifrån sig sin bebis. Det är långt ifrån alla företag som går vidare inom familjen och det kan ha flera olika orsaker.

Exempelvis kan det finnas en rädsla för att arvtagarna inte sköter företaget som grundaren skulle vilja. En annan orsak är att det inte finns någon lämplig arvtagare till företaget inom familjen. Det kan också vara så att grundaren vill sälja företaget och frigöra kapital till något annat.

En av föreläsarna, Christine Tidåsen, hade i sina intervjuer fått synpunkten att ägar- och ledarskiften är en sådan känslig fråga eftersom grundorsaken till ett generationsskifte faktiskt är döden. Och det är ju inte så lätt att prata om. Speciellt inte om man har en familjerelation och står varandra nära.

Ibland kan det vara svårt för seniorerna att släppa taget. En av de intervjuade företagsledarna var i 85-årsåldern och han sa så här: ”OM jag dör måste jag lämna över ledarskapet…” Lite cool inställning i och för sig, men det kan vara krångligt att planera för ett ägarskifte om ägaren ser sig som odödlig.

Visst låter det här intressant? Du kan se föreläsningen helt gratis via webb-tv. Det finns också en massa intressant läsning på vår temasida om familjeföretag.

Har du tips på intressant läsning om det här ämnet? Kommentera gärna!

/Helene

2 kommentarer:

  1. Intressant, synd att det sällan pratas om alternativet att de anställda tar över företaget ihop. Verkar inte finnas på kartan i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Hej, forskarna pratade om det här under föreläsningen även om jag inte tog upp det i min blogg. Du kan se hela presentationen via webb-tv och även ta del av deras OH-bilder här: http://www.esbri.se/forelasning_genomforda.asp
    Mvh Helene

    SvaraRadera