torsdag, april 02, 2015

Gå globalt direkt

Från vänster: Moderatorn Sara Öhrvall, The MindMill Network, Andrew Wyckoff, OECD, och Anders Borg, vice ordförande Kinnevik.
”Satsa globalt från början!” Det var förra finansministerns, numera världsrådgivarens, Anders Borgs uppmaning tidigare i veckan på ett seminarium arrangerat av Google.

Han menade att det inte finns någon anledning för svenska och nordiska teknikföretag att inte gå globalt direkt. De bör alltså bli så kallade born globals.

Borg tyckte även att företagen borde gå utanför Europa och USA, och i stället satsa på länder i Asien, Afrika och Latin-/Sydamerika.

Seminariet handlade om tillväxt och produktivitet i en digitaliserad värld. En annan talare var Andrew Wyckoff, chef för Directorate for Science, Technology and Industry på OECD. (Han var också talare på ett intressant seminarium som ESBRI arrangerade tillsammans med Näringsdepartementet för några år sedan.)

Wyckoff visade på statistik från OECD där Sverige ligger rätt bra till när det gäller infrastruktur i det digitala samhället. Dock varnade han för att vi inte får luta oss tillbaka och tro att allt är bra. Utvecklingsländerna börjar ta sig när det gäller IKT-innovationer. Dessutom är e-handel över nationsgränserna fortfarande mest bara ett mål. I det senare efterlyste han behovet av en gemensam digital marknad i EU.

Andra områden som diskuterades var utbildning i olika former, arbetsmarknadens flexibilitet samt inkluderande ekonomier och samhällen. Jag hoppas att Google kommer att lägga ut seminariet på webben, för det var många intressanta frågor som avhandlades.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar