onsdag, april 15, 2015

Remixad säkring blev ljuslykta

I måndags hade vi bjudit in professor Saara Taalas, Linnéuniversitetet, till Estrad. Det var extra roligt att arrangera den här föreläsningen eftersom ett team från UR Samtiden var på plats och spelade in Taalas presentation. De kommer inom kort att visa den på Kunskapskanalen och på sin webbplats.

Taalas menar att en stor del av dagens innovationer och värdeskapande kommer från återanvändning och remixer av sådant som redan existerar. Som ett exempel tog hon varumärket ”Nordic” som har blivit hett i både USA och Asien. Vår matkultur och inredning har 800 år på nacken men det är först nu som det blivit ett varumärke utomlands. Jag kan tänka mig att IKEA har bidragit till att kännedomen om nordisk design och kvalitet ökat.

Taalas är intresserad av vardagsentreprenörskap i olika system och en av hennes favoritexempel är lunchleveranssystemet Dabbawalla i Mumbai. Företaget startade på 1890-talet och levererar luncher från hemmen till arbetsplatserna. Trots det enorma antalet luncher lyckas de nästan alltid leverera rätt mat till rätt person. Endast 1 av 6 miljoner luncher hamnar fel. Imponerande!

Det har vuxit fram en industri av småföretagare (oftast kvinnor) som försörjer sig på att laga mat hemma och leverera till företag via Dabbawalla. Ganska coolt! Det fanns alltså ett fungerande abonnemangssystem 125 år före Spotify.

Taalas menar att vi är fantastiska på att hitta nya användningsområden för saker. Ett exempel är elsäkringar i porslin som har sålts länge i Sverige. Man har kunnat köpa fem stycken för 15 kronor i vilken mataffär som helst. De kommer snart att vara borta från marknaden eftersom man numera sätter in automatiska säkringar. 

IKEA fastnade för designen och kontaktade det polska företag som tillverkar säkringarna. Numera tillverkar de ljuslyktor på uppdrag av IKEA - med samma gedigna och tidlösa design. Lyktorna är också relativt billiga, men de kostar lite mer än 15 kronor...

För er som inte vill vänta tills Kunskapskanalen sänder föreläsningen finns den nu att se via webb-tv. Saaras presentation finns att ladda ner här. För att höja spänningen lite under föreläsningen skapade hon ett spel, där åhörarna kunde pricka av hennes vanligaste buzzwords på en bingobricka. Kul idé!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar