tisdag, mars 20, 2012

LinkedIn smartare än PostIt

Vinit Parida, Mats Westerberg och Håkan Ylinenpää.
I går drog ett snöoväder in över Stockholm och chockade såväl dagisbarn som mer erfarna vårfirare. Kanske var det våra vänner från norr – Håkan Ylinenpää, Mats Westerberg och Vinit Parida – som tagit med sig det hemifrån? De gästade i alla fall Estrad och bjöd på intressant kunskap om hur informations- och kommunikationsteknologi (IKT) kan ge hävkraft åt småföretag.

Under föreläsningen berättade de att små svenska företag har blivit allt bättre på att nätverka. Olika former av öppen innovation har också blivit vanligare. De små, resurssvaga företagen behöver samverka med till exempel universitet, forskningsinstitut och myndigheter om deras idéer ska få verklig bärkraft. IKT hjälper dem att hålla kontakten med nya och existerande partners, öka flexibiliteten, dra ner på kostnaderna, och höja servicenivån.

Genom att kommunicera internt, hålla koll på omvärlden, upprätthålla goda relationer, koordinera gemensamma aktiviteter och identifiera nya samarbetspartners kan man komma långt. Och i dag kan man sköta mycket av detta via exempelvis Linkedin – aningen smidigare än rollodex och postitlappar.

Men personliga kontakter då, hur blir det med dem? Mats Westerberg hade lugnande besked:
- Med goda kontakter över internet får man ofta till fler bra, personliga samtal också. IKT förstärker sociala kontakter.

Föreläsningen genomfördes i Stockholm och livesändes på nätet. Så snart vi hinner lägger vi upp ljudfiler, referat och webb-tv, håll utkik!

Till dess, läs gärna intervjun med Vinit Parida som vi publicerade i Entré nr 2-2010. Han var då 26 år och LTUs yngsta disputerade doktor. Undrar om rekordet står sig än i dag?

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar