torsdag, april 30, 2009

Kunden är kung och misstag är bra!

Tillbringade gårdagskvällen på våra kontorsgrannar Venture Cup Östs final och tillika 10-årsjubileum på Stadshuset i Stockholm. Som vanligt hade de ett storartat arrangemang: bra och intressanta talare mixat med trevlig underhållning, alltsamman riktigt bra presenterat av Venture Cup-teamet.

Det var några saker som jag av olika anledningar gillade extra mycket med kvällen:

1) Att flera talare lyfte fram att sälj är bland det viktigaste, det vill säga kunden är kung och avgör vad som blir framgångsrikt eller inte.

2) Att Investors vd och koncernchef Börje Ekholm lyfte fram att misstag är viktiga. Det är ok att misslyckas bara man lär sig något på kuppen.

(Just sälj och misslyckande är ett par av mina egna käpphästar som jag brukar lyfta fram i olika sammanhang, inte minst på denna blogg.)

3) Att en av de doktorander som går kursen From Research to Business som vi på ESBRI driver tillsammans med VINNOVA, Elina Rönnberg från Linköpings universitet, hade gått till final.

4) Att årets vinnande företag VasCuring, med Andreas Fälting i spetsen, var med på vårt Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2008 och efter det har fått bra hjälp av en av våra amerikanska talare.

5) Att Håkan Alfon från Venture Cup Öst visade att han borde ställa upp i Talang, Idol eller varför inte Let’s Dance. Han visade nämligen upp en oanad buggtalang när han bjöd upp en av talarna, Laila Bagge, entreprenör, domare i Idol och deltagare i Let’s Dance, till en svängom på scen.

Börje Ekholm lyfte även fram att vi behöver ändra attityd i Sverige så att fler entreprenörer vill bygga tillväxtföretag. Denna fråga är även på tapeten i den öppna Estradföreläsning vi på ESBRI arrangerar den 13 maj. Missa inte den!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, april 27, 2009

Möjligheter och fallgropar inom offentlig sektor

Förra veckan arrangerade ESBRI en Estradföreläsning om företagande i spåren av offentlig sektors omvandling. Docent Malin Tillmar från Linköpings universitet presenterade sin forskning om detta tema, där det finns både problem och möjligheter.

Förhoppningarna har varit – och är – stora på ökat företagande i och med avregleringen av offentlig sektor. I början av 1990-talet kom den första vågen av företag. Men hur gick det egentligen för dessa pionjärer?

Många av företagen finns inte kvar. De blev utkonkurrerade av storföretag som kunde lägga lägre bud vid entreprenadupphandlingarna. En hel del av dem som startade företagen är i dag arbetslösa eller till och med sjukskrivna. Företagare inom denna sektor har ofta bara en kund = kommunen. De är därför mycket sårbara. Om denna enda kund väljer en annan leverantör, finns oftast bara ett alternativ kvar: nedläggning.

Men erfarenheter från de privata initiativen kanske ändå ledde till förnyelse i de kommunala verksamheterna och bidrog till förbättringar för brukarna? Tyvärr visar det sig att verksamheten successivt återgår till att bli precis som förut. Så i slutändan verkar det inte finnas någon vinnare alls! Entreprenörerna blir arbetslösa och kommunen förlorar ett antal anställda med visioner och drivkraft. Brukarna förlorar dessutom sin möjlighet att välja hur de vill leva och bo.

En av föreläsningsdeltagarna sa: ”Jag fattar inte hur någon över huvud taget vågar starta företag inom denna sektor. Småföretagare i andra branscher har ju oftast många kunder, exempelvis blomsterhandlare eller klädaffärer. Men företagare inom vård och omsorg har bara en – om än stor – kund. Företaget står och faller med en kund!”

Finns då ingen lösning på det här problemet? Det pågår försök i ett antal kommuner, med exempelvis kundvalsmodeller och turordningsmodeller. Dessa ansatser står inför stora utmaningar och har ännu inte utvärderats, forskning pågår. Vi får hålla utkik efter Malins kommande presentationer.

Vill ni veta mer om den här Estradföreläsningen så kommer den inom kort att finnas att se via webb-tv i vårt bibliotek av tidigare genomförda föreläsningar. Registrera er här

Ni kanske hittar andra teman i biblioteket som också intresserar er?

Helene Thorgrimsson, Projektledare på ESBRI

fredag, april 03, 2009

Ensam är inte alltid stark

Jag besökte en föreläsning med efterföljande mingel i torsdags. Träffen arrangerades av Credo, ett fristående affärsrådgivarnätverk, och på plats fanns diverse rådgivare, utvecklare, företagare och akademiker. Vi fick veta mer om hur omvärldsbevakning och förhållandet till samtiden är viktigt, och ibland avgörande, för ett framgångsrikt företagande. Vi fick också tips på hur man kan lära sig scanna omgivningen för en bättre bild av framtiden.

Men det mest centrala diskussionsämnet var nätverkande. Vi har hört om dess vikt många gånger förut och vi kommer inte ifrån det – vilka jag är tillsammans med och nätverkar med är ibland minst lika viktigt som vilken utbildning jag har. Social Networking tar allt större plats av affärslivet och likställs till och med ibland med överlevnad. 

Nätverksplatser såsom Facebook, Linked In och Twitter får allt större betydelse och ger oss en koll på nätverket i realtid. Och visst har vi, eller skulle varje fall kunna ha, ett större kontaktnät än vad vi tror. Som föreläsaren Carina Sjödin från Mälardalens högskola så väl uttryckte det: ”Hur många filmer måste vi prata om för att komma till Kevin Bacon?” 

På ESBRI drar vi vårt strå till stacken genom att tillhandahålla mötesplatser där nya kontakter och även affärsmöjligheter kan skapas. Titta in på vår webbplats www.esbri.se  för att se vad vi har på gång framöver!

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI