torsdag, februari 24, 2011

Maud får råd

Man ska omge sig med kloka rådgivare – tänkte förmodligen Maud Olofsson när hon nu samlar 16 personer till ett advisory board. Alla är yngre än 30 år och de kommer från hela landet. Rådgivarna kommer att diskutera ungas innovationskraft och bistå näringsministern i att ta fram en innovationsstrategi för Sverige.

Bland de 250 som nominerades till rådet är Håkan Alfon en av de utvalda. Han har under flera år arbetat på Venture Cup Öst och därmed varit ESBRIs korridorsgranne.

- Varför vill jag lyssna på er? Jo, jag är 55 år gammal – eller ung – och inser att jag är präglad av mina värderingar och erfarenheter. Jag är ansvarig för Sveriges näringspolitik, och jag måste ha en dialog med den generation som hör framtiden till. Och det är ni, konstaterade Maud Olofsson under presskonferensen där rådet presenterades .

Grattis Håkan, och lycka till i din nya roll säger vi på ESBRI!

Pressmeddelandet från regeringen innehåller också webb-tv från näringsministerns första möte med rådgivarna.

Dalarnas Tidningar vet mer om hemvändaren Håkan.

/Åse

fredag, februari 18, 2011

När Estrad är som bäst

Daniel Örtqvist och Joakim Wincent
Gårdagens Estradföreläsning var riktigt bra. Nästan fullsatt, proffsig presentation och intressant frågestund. Av de 150 deltagarna var den övervägande majoriteten småföretagare. De fick ta del av den senaste forskningen om samverkansnätverk, presenterad av Joakim Wincent och Daniel Örtqvist, båda från CIIR vid Luleå tekniska universitet. Samtidigt bidrog de med värdefull input till forskarna.

Föreläsarna konstaterade att småföretagen står för en betydande del av svensk FoU, 10-20 procent (beroende på hur man räknar). Samtidigt har denna företagsgrupp svårt att avsätta resurser för utvecklingsarbete. Wincent och Örtqvist menade vidare att näringslivets spelregler har ändrats, och att det blir allt vanligare med så kallad öppen innovation. Relationer och socialt kapital står i centrum.

I det läget lönar det sig för mindre företag att samlas i nätverk, för att tillsammans jobba med marknadsföring, produktutveckling, innovation och internationalisering. Och småföretagarna på Estrad fick en del tips på vägen: via nätverk kan de lättare närma sig stora kunder, till exempel genom att bjuda in dem till ”business events”. Nerifrån-och-upp-initiativ är mer framgångsrika än första hjälpen-lösningar från policyhåll. Nätverksstyrelsen ska vara lagom stor, och innehålla olika typer av kompetenser. När styrgruppen möts ofta presterar nätverket bättre. Små nätverk får oftare finansiering än stora. Och framgångsrika nätverk finns överallt – även inom mogna och lågteknologiska industrier.

I rätt nätverk kan företagarna alltså se fram emot nya infallsvinklar, produkter och kunder. Men det gäller att ha lite is i magen.

- Som småföretagare är man ganska rädd om sin tid, men det gäller att ha tålamod och avsätta tid för möten. Det kan bli en lång resa. Ett samarbete mellan företagare A och företagare B kan mycket väl ta form en sen kväll, konstaterade Joakim Wincent.

Vill du veta mer? Föreläsarnas presentation finns på webben redan nu, webb-tv och referat är på väg.

/Åse

tisdag, februari 15, 2011

Innovation genom nätverk

På torsdag är det dags för februari månads Estrad. Den här gången handlar det om hur samverkansnätverk kan vara småföretagens väg till innovation.

På scenen står forskarna Joakim Wincent och Daniel Örtqvist, båda från Luleå tekniska universitet. Deras presentation handlar om hur de här alternativa formerna av nätverk har vuxit fram, hur de arbetar och hur de presterar. De kommer också att diskutera hur det är möjligt att samverka på ett framgångsrikt sätt. Föreläsningen blir med all säkerhet både lärorik och spännande.

Intresset har varit stort, och det är nästintill fullsatt. Skynda dig att anmäla dig om du vill försäkra dig om en plats, antalet lediga stolar krymper snabbt.

Passa på att odla ditt eget nätverk på Estrad, där finns massor av företagare, policyfolk, forskare och studenter att mingla med. Hoppas vi ses på torsdag!

/Helene

måndag, februari 14, 2011

Attraktion ger innovation

Det är inte all innovation som kommer inifrån, fick jag lära mig i morse. Intervjuade Claes Bohman som har disputerat på Handels här i Stockholm. Han har studerat hur etablerade storföretag fungerar som magneter för externa entreprenörer och uppfinnare. De kommer och pitchar sina idéer och i lyckosamma fall leder det till bra affärer för båda parter. Claes menar att betydelsen av externa influenser i innovationsprocessen ofta underskattas. De är ett viktigt komplement till de egna FoU-satsningarna. Genom att aktivt jobba för att attrahera idéer utifrån, kan företag öka både innovationsgraden och konkurrenskraften.

Visst låter det intressant? I årets första Entré (som kommer i mars) finns en längre artikel om Claes Bohmans forskning. Om du inte redan är prenumerant kan du anmäla ditt intresse här.

/Åse

måndag, februari 07, 2011

Doldisar fick pris för entreprenörskap

Ola Oskarsson, Marin Mätteknik AB

I slutet av förra veckan korades Entrepreneur of the Year i Stadshuset. Jag hade förmånen att vara med när det hände.

Fyra pris delades ut under kvällen. Ernst & Young Entrepreneur of the Year blev Ola Oskarsson, Marin Mätteknik AB. Han grundade företaget 1976 och i slutet av 1990-talet påbörjades en tillväxtresa som har accelererat ordentligt. 2006 hade företaget 75 anställda, i dag är de över 200.

Årets manliga stjärnskott blev Quang Nguyen, Saigon Food AB. Han blev extra glad då priset sammanföll med det kinesiska nyåret och det är viktigt med en bra start på året.

Årets kvinnliga stjärnskott blev Ida Backlund, IS International AB. Företaget är mer känt under namnet Rapunzel of Sweden.

Det fjärde priset som delades ut var SEBs kategoripris ”Bästa internationella tillväxt”. Det priset gick till Peter Eckerström, Colmec Holding AB.

Det var en trevlig kväll och fantastiskt att höra om de totalt 27 finalisterna. De och deras företag finns runt om i Sverige, inom alla möjliga branscher. Många av företagarna och företagen är okända för de flesta. Men de har en sak gemensamt – de skapar tillväxt och nya jobb. Och det är nog viktigare än att synas i våra affärstidningar, eller?

/Magnus