torsdag, december 20, 2007

Ny styrelse i julklapp

I dessa hektiska tider är det inte lätt att stanna upp och få tid till reflektion. Jag hoppas att julen kan bjuda oss alla på några dagar för att varva ner och känna lugnet komma.

Ett intensivt år har det varit. ESBRI, som jag levt med sedan organisationen skapades, har firat tio år. Det har varit tio spännande år, med både fram- och motgångar. 2007 känns som ett av de mer framgångsrika åren: våra aktiviteter har tillsammans samlat nästan 2 500 deltagare, vi har gett ut fyra tidningar och tio elektroniska nyhetsbrev. Alla texter vi producerar lägger vi i Kunskapsbanken. Om du vill varva läsandet i julklappsböckerna med nåt annat, kan jag rekommendera ett besök. Där hittar du över 1000 artiklar om entreprenörskap, innovation och småföretagande.

En liten julklapp jag kan avslöja är att från årsskiftet kommer tre nya personer att ingå i ESBRIs styrelse. Det är Signhild Arnegård Hansen, ordförande för Svenska Lantchips och Svenskt Näringsliv, Anna Ekström, ordförande för SACO, samt Anders Flodström, universitetskansler och generaldirektör för Högskoleverket. Vårt jubileumsår kunde inte ha fått en bättre avslutning!

Ha en bra jul!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Försvarspengar går till grundforskning

I en ny underlagsrapport till Globaliseringsrådet visar Göran Marklund, chef för VINNOVAs avdelning för strategiutveckling, på en rad program och satsningar som USA har inlett för att främja kommersialisering av forskning. En intressent poäng är att en stor del av försvarspengarna i USA går till ren grundforskning. Rapporten finns här och en debattartikel i Aftonbladet här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, december 14, 2007

En smygtitt i kommande Entré

I nästa vecka kommer ett nytt nummer av ESBRIs tidning Entré. Där går det bland annat att läsa om kreativitet och innovation. Farida Rasulzada, forskare från Lunds universitet har identifierat tre olika typer av kreativitet: radikal kreativitet, inkrementell kreativiteten och...

Nyfiken på vad den sista typen är? Tjuvläs artikeln här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, december 06, 2007

Ett strålande innovationspris

I går kväll delades det Svenska Innovationspriset ut för första gången. Johan Löf, vd och en av grundarna av RaySearch Laboratories tog emot priset som delades ut av näringsminister Maud Olofsson. Du kan läsa mer om priset och pristagaren här.

Jag tycker att det är bra med olika priser som lyfter fram och visar hur viktigt det är med innovationer och entreprenörskap. På vårt evenemang om kvinnors företagande i tisdags berättade en av de inbjudna entreprenörerna, Susanne Söderberg på Familjeapoteket.se att hennes omgivning hade ifrågasatt beslutet att lämna ett jobb för att i stället starta företag. Och det var inte många år sedan – så fortfarande har vi en lång väg att gå!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, december 05, 2007

Sälj, sälj, sälj!

I går avslutade vi det första steget i ett nytt initiativ som vi på Esbri har tagit tillsammans med Connect Sverige. Initiativet handlar om att öka kvinnors möjligheter till företagande.

Det var två intensiva halvdagar med inspiration och nätverkande. Bland annat fick vi ta del av många kvinnliga entreprenörers berättelser. En gemensam nämnare var vikten av att SÄLJA. Utan försäljning blir det inga affärer!

Vi hade också besök av två framstående forskare från USA, Myra Hart och Elizabeth Gatewood. En intervju med Hart finns här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, november 26, 2007

Anpassa systemen till företagande

I slutet av förra veckan presenterade Näringsminister Maud Olofsson (äntligen enligt många tyckare) direktiv och utredare för utredningen om trygghetssystem för företagare. Här finns presskonferensen. Här finns pressmeddelandet.

En viktig del i direktiven är att sjukförsäkringen ska anpassas till företagare. Något som det är svårt att argumentera emot. I dag betalar företagare, som en del av egenavgifterna, in till sjukförsäkringen. Men, som det framhållits i debatten, kan de sällan ta del av den. Att göra en tydlig koppling mellan den avgift som betalas in till försäkringen och den ersättning som erhålls vid sjukdom borde vara en självklarhet.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, november 23, 2007

Mer entreprenörskap åt nationalekonomer

I början av veckan närvarade jag när näringsdepartementet presenterade rapporten ”Sveriges företagande och konkurrenskraft – Internationell benchmarking” (Ds 2007:37). Rapporten fungerar som en omfattande uppslagsbok och är därmed användbar.

Svårigheten är att få ihop alla bitar och kunna presentera åtgärder utifrån en sådan bred ansats. Statssekreterare Jöran Hägglund uttryckte i samband med presentationen ambitionen att utveckla analyskapaciteten på näringsdepartementet. Detta för att kunna presentera analyser som stöd för näringspolitiken, och därmed kunna ta en match med finansdepartementets makroanalys.

Det fick mig att tänka på ett blogginlägg jag skrev förra december om avsaknaden av entreprenören i nationalekonomernas utbildning. Min hypotes är att de allra flesta som arbetar med analyserna på finansdepartementet är nationalekonomer.

Låt oss hoppas att det blir annorlunda på näringsdepartementet. Eller att nationalekonomerna där får en kurs i entreprenörskap.

Nu till något helt annat. 3-4 december arrangerar ESBRI, tillsammans med CONNECT Sverige, en arena för diskussion om kvinnors företagande. Här finns inbjudan och program.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, november 20, 2007

Gaseller och cleantech på tapeten

I går eftermiddag presenterades årets Gasellföretag i Sverige 2007. Att DI under ett antal år har lyft fram detta är bra (extra roligt är det givetvis eftersom David Birch, som myntade begreppet gasellföretag, är en god vän och dessutom var huvudtalare när ESBRI grundades för 10 år sedan).

De två entreprenörerna Bertil Hult, EF, och Kristina Lindhe, Lexington, fanns på plats som inspirationstalare. Båda pratade om att sälja. I en intervju (pdf) jag gjorde med David Birch för några år sedan, lyfte han fram säljandet som bland det viktigaste en entreprenör måste kunna.

Andelen kvinnor som är gasellföretagare är låg (6 procent). Vikten av att fler kvinnor startar och bygger upp tillväxtföretag är en annan fråga som jag flera gånger har återkommit till i denna blogg (bland annat här och här). 3-4 december arrangerar ESBRI och Connect Sverige ett evenemang om kvinnors företagande. Mer info kommer inom kort på ESBRIs webbplats.

Direkt efter gasellpresentationen åkte jag till en mottagning som USAs ambassadör Michael Wood var värd för inför dagens Kista Clean Tech Venture Day.

Härligt att se att det händer saker på cleantech-området! Det är också kul att det var i samband med förra årets Sweden-US Entrepreneurial Forum som Ambassadör Wood lanserade ”The One Big Thing”, som eventet i Kista är en följd av.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, november 14, 2007

En engagerad premiärminister

Jag är precis hemkommen från London efter ett par dagar med möten och diskussioner om entreprenörskap. Hade där tillfället att i en mindre grupp hälsa på och lyssna till Gordon Brown. Redan under sin tid som finansminister var han starkt engagerad i företagarfrågor. Ett intresse han uppenbarligen har tagit med sig som premiärminister.

I somras gjordes dessutom en omorganisation av departementsstrukturen. Storbritanniens näringsdepartement heter numera Department for Business, Enterprise and Regulatory Reform (BERR). På sin hemsida skriver de: ”BERR helps ensure business success in an increasingly competitive world. It is the voice for business across Government.”

Jag tycker att det är värt att lyfta fram den distinktion de gör av departementets uppgifter, och inte minst peka på att de uppmärksammar regelfrågorna. Det blir tydligt att de tar rollen som förespråkare för företagande inom systemet.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, oktober 31, 2007

Globalisering är inget nytt - En konservkungs liv och leverne

Håller precis på att läsa boken Konservkungen av Per T Ohlsson, journalist på Sydsvenskan. Initialt har han med ett citat som jag tycker är bra:

"När vi stigit upp på morgonen går vi in i badrummet, där sträcker vi oss efter en tvättsvamp som tillhandahållits av en öbo i Söderhavet. Vi sträcker oss efter en tvål som skapats åt oss av en fransman. Handduken kommer från en turk. Sedan, när vi satt oss till bords, dricker vi kaffe från en sydamerikan, eller te från en kines, eller kakao från en västafrikan. När vi går till arbetet står vi i skuld till mer än halva världen."
Martin Luther King, Jr

Citatet ger en bra bild av globaliseringen, och fungerar som en påminnelse till att vi alla behöver varandra för bibehålla en dynamisk ekonomi. Boken handlar om "Konservkungen" Herbert Felix (1908-73) och hans liv och ger en smak av tiden före och under andra världskriget. Men det är även en intressant skildring av entreprenören och invandraren Herbert Felix. Vi får också många andra exempel på hur viktigt inflödet av människor från andra länder har varit för utvecklingen av nya företag.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 30, 2007

ESBRI sprider kunskap om entreprenörskap inom politiken

Dagen började med ett frukostmöte med Annie Johansson, riksdagsledamot för Centern och flitig bloggare. En kort stund efter vårt möte fanns det kommenterat på hennes blogg.

En viktig del i ESBRIs arbete med att öka kunskapen om entreprenörskap är att våra förtroendevalda i riksdag, landsting och kommuner tar del av det vi gör.

Därför var det mycket glädjande att höra att Annie under helgen hade läst det senaste numret av Entré (tidningen som ESBRI publicerar). Dessutom använder hon regelbundet vår Kunskapsbank för att hitta information om entreprenörskap. Roligt!


Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, oktober 29, 2007

Uppslag för tekniköverföring

Hur kan universiteten bli bättre på tekniköverföring? Ofta framhålls stora amerikanska jättar som Stanford och MIT som förebilder. I en ny rapport finns exempel från flera mindre kända universitet. Här finns en exekutiv rapport att ladda hem (pdf).

Rapporten innehåller många intressanta rekommendationer på hur tekniköverföring kan gå till. En sak som framkommer är att de mindre universiteten spelar en viktig roll eftersom de är väl förankrade i ett regionalt ekosystem för innovation.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, oktober 26, 2007

”Världsklass!”

I efterdyningarna till årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum har vi fått mycket positiv feedback.

Vår medorganisatör U.S. Department of Commerce , som representeras av Randy Mitchell från International Trade Administration, uttrycker det så här i ett brev till oss:

”Congratulations for another outstanding Forum. Of 26 Entrepreneurship Forums catalyzed around the world by the International Trade Administration, I am delighted to reiterate that the Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum of 2007 was the best we have done yet.”

Redan förra årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum klassades som bäst i världen av U.S. Department of Commerce, men då hade ”bara” 19 Forum hunnit genomföras totalt. Att vi lyckades vara världsbäst även i år känns riktigt roligt!

Vi på ESBRI niger och bockar, men vill också passa på att framhålla våra medorganisatörer: näringsdepartementet och statssekreterare Jöran Hägglund respektive amerikanska ambassaden och ambassadör Michael Wood, våra huvudpartners: Innovationsbron, Nutek och Vinnova, våra partners: Energimyndigheten och Sheraton Stockholm samt vår mediepartner: tidningen Entreprenör. Tack för ert goda samarbete – tillsammans är vi världsmästare!

Vi vill också tacka alla engagerade talare och deltagare som verkligen lyfte Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2007.

För dig som missade att vara med på Forumet finns än så länge en kort artikel här
Mer generell info om Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum finns här

Trevlig helg!
Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 25, 2007

Har företagen råd att bli miljövänliga?

I denna veckas TIME Magazine (29 oktober, 2007) finns deras årliga firande av hjältar. Inte helt oväntat handlar det i år om personer som på olika sätt arbetar med miljöfrågor. Här finns en rad spännande personporträtt, bland annat av en nobelpristagare. Och då tänker jag inte på Al Gore (även om han nämns), utan på Wangari Maathai som fick Fredspriset 2004. Han var den förste miljökämpen att få Nobelpriset (Här kan du hitta porträtten).

Även Business Week (29 oktober, 2007) hakar på miljötrenden och toppar omslaget med rubriken ”Little Green Lies”. En desillusionerad miljökämpe inom ett turistföretag är en av de som kommer till tals i artikeln. Grundtesen är att företag tänker för kortsiktigt och att många insatser av typen ”renewable energy credits” inte minskar utsläppen.

Efter att ha läst den senare artikeln började jag fundera på om vi verkligen ger företagen råd att bli miljövänliga? Om vi ser till den senaste floden av kvartalsrapporter får företagen ofta kritik för att vinsterna (de ekonomiska) är lägre än förväntat. Och företagen ”bestraffas” med sänkt aktiekurs. Hur ska det då gå för företag som vill bli mer miljövänliga, och därmed kanske i det korta perspektivet måste öka sina kostnader?

Antagligen är det bara vi konsumenter som i slutändan kan påverka detta, genom att visa i handling att vi uppskattar de miljömedvetna företagen. Frågan är om finansmarknaden kan se det här och börja ta hänsyn till det i sina analyser…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, oktober 24, 2007

I begynnelsen behövs entreprenörer…

Fortune Magazine (nr 18-2007, Europe edition) innehåller ett citat som är värt att begrunda:

"The Words 'Venture' and 'Europe' have not gone together for decades. You have to have entrepreneurs before you have venture capital"
Mark Heesen, President of the National Venture Capital Association, USA.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 23, 2007

När Slösa blir nätentreprenör

Minns ni Lyckoslanten? Tidningen har kommit ut sedan 1926, med serien "Spara & Slösa" som stadigt inslag, och är still going strong!

För er som inte har barn i skolåldern måste jag berätta om Sparas och Slösas senaste upptåg. Tyvärr har jag inte fått tillstånd att lägga ut en PDF med serien, och den finns ingenstans på nätet, så här kommer ett kort referat:

Spara och Slösa är på bondauktion och Slösa köper massor med saker. På väg hem säger Spara förnumstigt ”…bara skräp och inga pengar kvar. Typiskt dej, Slösa! Se på mej, jag har mina pengar kvar så jag kan köpa BRA saker…”

Hopp till nästa serieruta: Där ser vi Slösa framför datorn. Hon erbjuder sina nyinköpta fynd på E-bay och Tradera.

Nästa serieruta utspelar sig några dagar senare: Slösa ropar till Spara: ”Skynda dej Spara! Shoppingtime!” Spara svarar: ”Men du har ju inga pengar och du får INTE låna av mej…igen.”

Hopp till sista serierutan: En bild på Slösa som har händerna fulla med sedlar och säger ”Vem har sagt att jag behöver låna?!”

Vilken sedelärande entreprenörshistoria. Att se en möjlighet, investera i den och se till att sälja! Kanske dags att byta namn på Slösa, eller?

Jag hoppas verkligen att Swedbank och Sparbankerna som står bakom Lyckoslanten gör sina "Spara & Slösa" tillgängliga på nätet!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Globaliseringsrådets första rapport

Den första rapporten från Regeringens Globaliseringsråd handlar om kunskapsdriven tillväxt. Där konstateras bland annat att: "svenska småföretag har svårt att växa och miljön för nyföretagande är mindre gynnsam." De uttrycker även att "entreprenörskap behöver stimuleras". Inte minst för att de stora globala företagens "roll i växande grad behöver kombineras med ett dynamiskt nytt företagande och förutsättningar för mindre företag att växa till större".

Det ska bli intressant att se när de återkommer med skarpa förslag om hur detta ska
åstadkommas.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, oktober 19, 2007

Innovation handlar om att skapa värde

Många sätter ett likhetstecken mellan innovation och uppfinning. Det är ett felaktigt synsätt. Visst, en ny uppfinning ligger ofta till grunden för en innovation, men det är bara en liten del av det hela.

Ämnet tas upp i senaste numret av ”The Economist” som innehåller en klart läsvärd specialrapport om innovation. Dessvärre kostar det pengar att ladda ned rapporten. Däremot finns en intervju med Vijay Vaitheeswaran, redaktör för specialrapporten, att lyssna på gratis. Där säger han bland annat :

"The natural instinct is to think that innovation has to do with invention. That's the smallest part... the real essence of innovation is fresh thinking that connects with value creation."

Ett annat citat från artikeln i The Economist som känns aktuellt efter ESBRIs senaste aktivitet, "The Sweden-US Entrepreneurial Forum", med temat "Access to Capital" är:

"The link between venture capital and innovation is a strong one. Samuel Kortum and Josh Lerner, two American academics, have shown that 'a dollar of venture capital could be up to ten times more effective in stimulating patenting than a dollar of traditional corporate R&D'".

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 18, 2007

En bit kvar till världens bästa företagsklimat

Nyligen kom Världsbanken ut med sin årliga rapport "Doing Business" I den jämförs 178 länder vad gäller ett antal faktorer som påverkar företagsklimat, till exempel hur enkelt det är att starta och avveckla företag, eller hur lätt eller svårt det är att få krediter. Flexibilitet på arbetsmarknaden är en annan faktor som beaktas. Till slut görs en sammanvägd rankinglista över alla länder. Sverige återfinns på 14 plats.

Det är alltså en bit kvar tills regeringen uppnår sitt mål att Sverige ska ha världens bästa företagsklimat.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, oktober 17, 2007

En företagare blir Årets Ruter Dam

Var med stor glädje jag i dag läste att Signhild Arnegård Hansen, ordförande för Svenska Lantchips och Svenskt Näringsliv, fått utmärkelsen Årets Ruter Dam

Just värdet i att en entreprenör och företagare får priset ska inte underskattas. Vi behöver fler positiva förebilder i Sverige. Så ett stort grattis till Signhild som jag ser som en bra förespråkare för ett mer företagsamt Sverige.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 16, 2007

Ur askan i elden

Efter ESBRIs 10-årsfirande 24 september fick jag följande vänliga ord från Karin Pilsäter, riksdagsledamot för Folkpartiet och ordförande för näringsutskottet:
”Vet du att jag satt i Södra Teaterns publik mellan 13 och 17 (ja, jag var ju uppe på scenen en stund och så var det kaffe-mingel) i ett sträck utan att det var det minsta tråkigt en enda sekund! Det är extremt sällsynt, jag deltar ju ofta i intressanta föredragningar och föreläsningar men jag kan inte påminna mig att jag suttit i det närmsta 4 timmar utan att börja drömma mig bort nån stund, så hände inte förra måndagen. Grattis, grattis inte bara till jubileet utan till en jättebra eftermiddag!

Både på den kortare kaffepausen och på minglet efteråt hade jag möjlighet att få tala med väldigt många människor, varav en hel del uppenbarligen förberett sig för att kontakta mig, i och med att de hade förberett material etc, det var mycket inspirerande, i själva verket behövde jag inte mingla alls själv utan stod precis still så minglade andra på kö för att få framföra olika idéer och presentera verksamheter för mig! Vilket skulle bevisa vilken viktig roll Esbri har som plattform, nätverk och länk! Synd att jag inte fick tillfälle att redovisa just det intrycket från scenen!

Att jag dessutom som bonus fick tillfälle att träffa ett antal personer som jag känt tidigare, skolkamrater och arbetskamrater från mitt tidiga yrkesliv, som nu uppenbarligen har jobb som gör att dom kommer till Esbri var en rejäl bonus, kort sagt - jättekul!”
Förutom från Karin Pilsäter har vi fått glada tillrop från en massa andra kalasgäster. Det tolkar vi som att firandet blev mycket lyckat, vilket glädjer oss alla på ESBRI.

Direkt efter 10-årsfirandet var det dags att ta tag i årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som hölls i slutet av förra veckan. Det blev också två lyckade dagar där energinivån var hög.

Nu ser vi fram emot jubileumsårets sista aktiviteter: lärarworkshopen 5-6 november, Estrad 7 november och 11 december, samt Diana-symposiet 3-4 december!

Mer info om samtliga aktiviteter hittar du på www.esbri.se
I Entré nr 3-2007 (som når prenumeranterna i veckan) finns dessutom en artikel med många bilder från 10-årskalaset.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, september 26, 2007

10 år i kunskapens tjänst

I måndags var det en stor dag för oss på ESBRI. Vi firade nämligen tioårsjubileum! Närmare 400 personer kom till Södra Teatern i Stockholm för att delta i festligheterna. Och vilken härlig eftermiddag det blev! En rad helt suveräna talare (se inbjudan), fint väder samt massor av glada och entreprenöriella deltagare gjorde det till en väldigt lyckad tillställning. Till alla er som var där: stort tack för att ni var med och firade oss! Och till er som inte var där: stort tack för att ni på andra sätt följer vårt arbete!

Nästa stora arrangemang för oss på ESBRI är årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som går av stapeln 11-12 oktober. Vi får besök av en rad spännande entreprenörer och investerare från USA. Temat är tillgång till kapital och Clean Tech.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, juni 20, 2007

Detektivbyrå som inspirerar

I måndags och tisdags var jag i Köpenhamn. Detta då jag ingår i IDEAs advisory board (IDEA står för International Danish Entrepreneurship Academy)

Förutom själva advisory board-mötet på måndagen arrangerades ”IDEA International Conference 2007 on Higher Education and Entrepreneurship” på tisdagen.

En diskussion som fördes var vilka böcker och filmer som kan användas i undervisningen för att illustrera entreprenörskap. Bland de böcker som fördes på tal var Damernas Detektivbyrå – som jag tidigare har lyft fram i bloggen som en källa till inspiration (inlägget finns här).

Jag satt med i den avslutande paneldiskussionen tillsammans med bland andra Finn Junge-Jensen, rektor på Copenhagen Business School. Vi diskuterade hur vi kan fostra entreprenörer och skapa en kreativ miljö vid universitet och kom fram till att:

1) incitamentsstrukturen för de anställda på universitet och högskolor måste ändras om vi vill ha mer entreprenörskap i dessa miljöer
2) vi måste skapa en experimenterande miljö där många olika saker får prövas och misslyckanden är tillåtna. Professor Bill Gartner brukar använda begreppet ”fail forward”, det tycker jag är ett vettigt synsätt (här finns ett tidigare inlägg om detta).

Glad midsommar!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, juni 14, 2007

EN entreprenör gör ingen sommar

I går hade jag nöjet att vara på finalen av SIFE Sveriges årliga tävling. SIFE är en global verksamhet som uppmuntrar studenter att ta ett socialt ansvar genom att driva egna entreprenöriella projekt i samhället. Det var härligt och inspirerande att se det engagemang och den entreprenöriella energi som studenterna uppvisar. I fokus för tävlingen står det sociala entreprenörskapet, något som vi uppmärksammade i Entré nr 1-2007 (här finns artikeln).

Årets vinnare blev SIFE-teamet vid Umeå universitet som får representera Sverige i världsfinalen som går av stapeln i New York till hösten.

I går presenterades även årets sommarpratare. Det här är en trevlig svensk sommartradition, men listan visar att det finns mycket kvar att göra för att entreprenörerna ska bli helt accepterade i Sverige. Av de totalt 58 sommarpratarna är det bara en som tituleras entreprenör och en som tituleras företagare, nämligen Gunilla von Platen respektive Maud Adams. Två andra entreprenörer som har byggt upp imponerande företag, Alessandro Catenacci och Bicky Chakraborty, tituleras vd respektive vd och ägare. Sommarpratar gör även en rad framgångsrika artister, som samtidigt helt klart är begåvade i sin roll som företagare. Varför ska det vara så svårt att lyfta fram dem som entreprenörer?

I måndags firade vi på ESBRI den 100:e Estradföreläsningen. I en nästan fullsatt Wallenbergssal på IVA i Stockholm presenterade nio professorer det senaste inom forskningen. Till hösten fortsätter Estradföreläsningarna som sedan starten hösten 1997 har haft närmare 13 000 deltagare.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, juni 05, 2007

Full fart på kunskapsfronten

Den senaste veckan har anmälningarna till den 100:e Estradföreläsningen fullkomligen strömmat in. Det känns härligt att på måndag (11 juni) få introducera de nio professorer som ska prata för en fullsatt sal med över 170 deltagare!

Den 100:e föreläsningen innebär att cirka 13 000 personer har varit med på Estradföreläsningarna sedan de startade hösten 1997. Och långt fler har läst referaten på ESBRIs hemsida.

Att bidra till ökad kunskap, och därmed ökad förståelse för den betydelse som entreprenörskap, innovation och småföretagande har för samhället i stort, är grunden för ESBRI. Estradföreläsningarna är ett viktigt verktyg i detta arbete.

Därför var det extra glädjande att i förra veckan höra Signhild Arnegård Hansen som nytillträdd ordförande för Svenskt Näringsliv, uttrycka hur viktigt det är med förståelse för företagarnas och företagens vardag, och för vad de bidrar med i samhället.

Här spelar forskningen en central roll. Men det är givetvis avhängigt av att forskningen når resten av samhället, till exempel policymakare och företagare. Därför känns det riktigt bra att vi på ESBRI har arbetat med att bygga broar, och även sett till att det finns trafik över dessa broar, under de senaste 10 åren.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, maj 07, 2007

Två bra exempel!

För ett tag sedan hade jag förmånen att få vara med på 0707, ett frukostmöte som näringslivskontoret i Malmö arrangerar. Namnet kommer av att det börjar 7 minuter över 7 på morgonen. Temat den här gången var Kvinnors företagande ur ett annorlunda perspektiv. Jag agerade ”förband” till två intressanta företagare.

Den ena, Marie Louise Kold, är konstnär och kommersiell. När hon var klar med sin konstutbildning i början av 2000-talet ville hon inte bli beroende av stipendier och A-kassa. Hon ville inte bli ytterligare en konstnär som väntade på sina kunder. I stället satte hon igång att marknadsföra sig själv och sin konst. Knapert i början, men nu går det riktigt bra. Att hon är en bra säljare visade sig direkt – i slutet av frågestunden fick hon ett beställningsjobb!

Den andra företagaren, Beata Sjöborg, är ett exempel på när tidigare erfarenhet, inte nödvändigtvis från samma bransch, och en stark drivkraft, används för att bygga ett större företag. Hon köpte företaget Comparative för cirka 10 år sedan när hon och familjen flyttade till Malmö. Hon hade sagt upp sig från sitt arbete i Stockholm, var utan jobb och funderade på vad hon skulle göra när hon blev stor (sade hon själv). Sjöborg undersökte flera branscher eftersom hon ville köpa ett företag som hade omsättning, men inte gick så bra. Vilket hon också gjorde. Comparative hade när hon köpte det 3-4 anställda, resten är – som det brukar heta – historia. I dag har företaget över 130 anställda (hel och deltid). Själv har Sjöborg klivit av som VD och rekryterat både en extern VD och en extern styrelseordförande.

Två bra inspirationskällor för oss alla!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, maj 03, 2007

Att marknadsföra Norden

Var nyligen i USA där jag bland annat modererade en panel i samband med en konferens som Sweden American Chamber of Commerce (SACC-USA) organiserade i Chicago. Panelen bestod av USAs ambassadörer till Danmark, Finland, Norge och Sverige. Att höra dem marknadsföra och sälja Norden som region och ”sina” respektive länder var intressant. Deras deltagande ingick i en rundresa de gjorde i USA för att intressera amerikanska företag för Norden.

Resan avslutades i Kalifornien där huvudfokus för diskussionerna var alternativ energi. I samband med det arrangerades ett rundabordsamtal med riskkapitalister. Där presenterade tre av ambassadörerna (Danmark, Norge och Sverige) exempel på företag som kunde vara intressanta för riskkapitalisterna att investera i. Det var spännande att höra hur diskussionerna gick och veta mer om vilken bild investerarna har av de nordiska länderna. Jag noterade att de som de facto hade erfarenhet av de nordiska länderna i huvudsak var positiva. Det var i samband med detta rundabordssamtal som USAs ambassadör till Sverige, Michael Wood, presenterade sin i svensk press omtalade lista på svenska företag.

Under min USA-resa hann jag även med ett antal intressanta möten för att lära mer om hur ekosystemet för innovationer och entreprenörskap fungerar i den beryktade kiseldalen (Silicon Valley alltså!). En viktig grupp är jurister, revisorer och andra rådgivare. Självklart för sin sakkunskap, men även som förmedlare av kontakter vad gäller till exempel finansieringskällor. De tar även egna risker genom att inte ta betalt av nystartade företag. I stället ingår i kulturen (och avtalen) att om företaget lyckas så får de bra betalt! Hur många svenska advokatbyråer och revisorer har den faktureringsmodellen?

Apropå Silicon Valley, så handlar ESBRIs Estradföreläsning nu på måndag 7 maj om högpresterande miljöer. Per Frankelius föreläser. Missa inte det, han är en fantastisk föreläsare! Läs mer här.

Magnus Aronsson, VD för ESBRI

onsdag, april 11, 2007

Globalisering i det lilla och stora

De senaste veckorna har jag på olika sätt deltagit i några aktiviteter med globalisering i fokus.

För drygt två veckor sedan lanserade Global Utmaning rapporten Jobb i förvandling. Jag har ingått i den expertpanel som medverkar i rapporten. Vid lanseringen deltog arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och TCO:s ordförande Sture Nordh genom att intervjua varandra om globalisering och dess effekter för jobben. De var överens om att det kommer bli allt viktigare att kunna lära sig - och att lära nytt. De menade också att det är viktigt att visa på de positiva effekterna av globaliseringen.

Samma eftermiddag arrangerade regeringens Globaliseringsråd med utbildningsminister Lars Leijonborg i spetsen en konferens på temat "Välfärdsstaten satt under konkurrens". Till denna hade de bjudit in två internationellt välrenommerade forskare: professor Richard Baldwin, Institute of International Studies i Genevé och professor Hans-Werner Sinn, Universitetet i München.

Professor Baldwin konstaterade att det i dag är svårt att förutsäga vilka företag som blir vinnare eller förlorare i den globala världen. Denna oförutsägbarhet kommer att öka och medföra implikationer för policymakare. De måste utveckla system som är flexibla och ger möjlighet till anpassning. Mer information om konferensen finns på Globaliseringsrådets hemsida.

Veckan dessförinnan var jag i Duved (mina gamla hemtrakter) för att studera turismbranschen, eller närmare bestämt sambandet mellan snöförhållanden och skidor. Kunde dock inte undgå att notera att det pratades en rad olika språk i backen. En effekt av vår allt mer globala värld, men även ett tecken på hur viktigt det är att se bortom den lokala marknaden.

Den utveckling som sker i Åre med omnejd, och kraften i varumärket Åre, är fascinerande. Numera använder allt fler företag Åre i sitt företagsnamn. Åre Chokladfabrik hette tidigare Fjällkonfekt och företaget ligger i Björnänge. Åreljuset ligger i Undersåker och Åre Glashytta ligger i Duved. De senare blev uppmärksammade av tysk tv i samband med världsmästerskapen och fick efter detta flera kunder i Tyskland. Så slumpartat kan det vara när ett företag blir internationellt.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, mars 16, 2007

Ta inte entreprenören ur barnen

KomTek är en kommunal entreprenörs- och teknikskola. Lite förenklat kan den liknas vid den kommunala musikskolan, men här är det frågan om att stimulera och utveckla barnens intresse för teknik och entreprenörskap.

Igår ordnade KomTek en nationell mässa i Stockholm. En av talarna var näringsminister Maud Olofsson. Hon nämnde bland annat att barn i grunden har en kreativitet och skaparkraft som vi måste tillvarata.

I ett tidigare blogginlägg reflekterade jag över behovet av entreprenörskap i grundskolan. Det handlar kanske inte om att föra in entreprenörskap i skolan. I stället borde vi ställa frågan: ” hur ska vi undvika att ta bort det entreprenörskap och den intuitiva förståelse för marknadsekonomin som våra barn verkar ha redan från början!”.

I sitt tal berörde Olofsson även att Sverige behöver ett företagsklimat i världsklass. Jag skulle vilja vända det till att det viktigaste är att utveckla ett företagarklimat i världsklass – för utan företagare inga företag, eller…? (även detta har jag tagit upp tidigare på denna blogg, bland annat här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, mars 15, 2007

Entreprenörskap finns överallt!

Socialt entreprenörskap är ett begrepp på tillväxt. Det pratas allt oftare om ”filantreprenörerna” som kanske inte har vinst som högsta mål med sitt företagande. I Sverige har vi företag som Dem Collective, God El och Fair Enterprise Network, som på olika sätt verkar inom den här ”branschen”. De bidrar till ekonomisk tillväxt, både i Sverige och utomlands. Samtidigt visar de att entreprenörskap och företagande är bra verktyg för att driva samhällsutveckling – och till och med för att förändra världen.

Entreprenörer finns också på många andra håll i samhället, även utanför näringslivet. Den ideella sektorn har byggts upp av kreativa, entreprenöriella människor som vill skapa en bättre värld.

I nästa nummer av vår tidning Entré handlar den långa temaartikeln om just socialt entreprenörskap. Om du inte har en prenumeration, skaffa en här – det är gratis!

Missa inte heller nästa Estradföreläsning som också handlar om socialt entreprenörskap.


Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, mars 09, 2007

Bredda diskussionen, Reinfeldt!

De senaste dagarna har det varit extra mycket uppståndelse kring frågan om kvinnor i ledande befattningar. Kanske inte så konstigt med tanke på att det var internationella kvinnodagen i går. Men samtidigt kan man ju fundera på varför en sådan dag fortfarande behövs år 2007. Betyder det att resten av årets dagar kan definieras som internationella mansdagar..?

Regelbundna läsare av bloggen vet att kvinnors företagande är viktigt för ESBRI. Jag hade förmånen att få vara med i onsdags kväll då Veckans Affärer, med chefredaktör Pontus Schultz i spetsen, avslöjade årets lista över näringslivets mäktigaste kvinnor.

Till årets affärskvinna utsågs Mia Brunell, vd Kinnevik. Priset delades ut av statsminister Fredrik Reinfeldt. När han fick frågan om varför det i år verkar bli färre kvinnor i de stora bolagsstyrelserna, svarade han att det saknas vd:ar och koncernchefer att rekrytera ifrån. Till nästa gång Reinfeldt får frågan vill jag uppmana honom att bredda diskussionen.

Vid flera tillfällen har jag argumenterat för att rekryteringsbasen behöver breddas (bland annat i tidningen Entreprenör) och att kvinnor som har startat och/eller byggt upp tillväxtföretag är klart kompetenta till styrelser som i dag befolkas av framförallt storföretagstjänsteMÄN.

Den lista som Veckans Affärer producerar visar påtagligt att Sverige är ett storföretagsland. De allra flesta på listan arbetar i ett stort företag. Några få är vd:ar i mindre företag och ännu färre är företagare. Det säger kanske något även om klimatet för företagare i Sverige.

Om vi ska lyfta fram förebilder för framtidens företagarkvinnor behövs nya grepp. Förra året lyfte just Pontus Schultz och tidningen Att:ention fram en rad kvinnor som var företagare. Till hösten ska även vi på ESBRI göra en insats på detta område. 1-2 oktober samlar vi entreprenörer, policymakare, rådgivare, finansiärer och forskare till ett globalt symposium om tillväxt i kvinnors företag. En glimt från förra årets symposium hittar du här. Välkommen!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, mars 07, 2007

Konkurslagstiftningen slår olika hårt

Måndagens Estradföreläsning handlade om småföretagen och reglerna. En av Estradörerna för dagen, docent Karl Gratzer från Södertörns högskola, sa att det är ett stort stigma att gå i konkurs i Sverige.

Och hårdast drabbas småföretagare. De går ofta i personlig konkurs, och förlorar kanske både bil och bostad i företagskonkursens efterdyningar. När ett större företag går i konkurs rycker däremot ofta både banker och stat ut i räddningsaktioner.

Gratzer kallade det för en helt horribel situation, och menade att samma lagstiftning leder till två helt olika system för små respektive stora företag.

Jag har tidigare på bloggen (några inlägg finns här) berört att det måste vara ok att misslyckas. Hur ska vi annars få fler att våga starta eget?

Självklart måste vi se till att regelverken inte missgynnar de personer som satsar på företagande.

Men det är väl som det brukar sägas: låna en miljon och banken äger dig, låna några hundra miljoner och du äger banken...

Framöver kommer du att kunna läsa ett referat från den här föreläsningen på ESBRIs hemsida. Till dess finns det ett stort urval av referat från tidigare Estradtillfällen att läsa.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, mars 01, 2007

Bra inslag i NUTEKs handlingsprogram

Är på besök i USA, närmare bestämt på Babson College. Gick nyss omkring i den utställning som finns i ”Babsons Arthur M. Blank Center for Entrepreneurship”. Ett av namnen i deras ”Academy of Distinguished Entrepreneurs” är Marcus Wallenberg.

Men den egentliga anledningen till besöket på Babson är att träffa mina vänner Candy Brush, Patti Greene och Myra Hart för att lägga upp den framtida strategin för Diana International. Det är ett globalt nätverk kring forskning om kvinnors företagande, som vi har byggt upp tillsammans.

I går såg jag webbsändningen från Rosenbad när NUTEKs tf generaldirektör Sune Halvarsson överlämnade deras förslag till handlingsprogram för att främja kvinnors företagande till näringsminister Maud Olofsson.

Jag har inte hunnit läsa förslaget, men jag uppfattade att i alla fall två frågor som jag tycker är viktiga finns med: satsning på finansiering, även tillväxtfinansiering, samt bred kunskapsspridning av forskning.

ESBRI är redo att hjälpa till genom vårt internationella nätverk och de kommunikationskanaler vi har byggt upp!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, februari 14, 2007

Tänkvärt om små företag

I USA pekar de högsta politikerna, inklusive presidenten, på vikten av entreprenörskap och småföretagande. Ett citat som visar på detta är följande:

”The more people who own little businesses of their own, the safer our country will be, for the people who have a stake in their country and their community are its best citizens.”

Vem som sa det? En av USAs grundare, John Hancock. I slutet av 1700-talet! Inte undra på att entreprenörskap och små företag ses som grunden för utvecklingen i USA…

Något för våra politiker, oavsett parti, att tänka på kanske. Ett litet tips i all ödmjukhet: Nästa gång ni rör er utanför riksdag eller departement, se till att besöka ett mindre företag. Och ta med er journalister. Då visar ni att de som startar och driver företag är viktiga för vårt lands utveckling. På flera sätt.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, februari 09, 2007

Uppfinningar är mer än teknik

Tekniska Museet i Stockholm pågår en utställning om kvinnors uppfinningar. Härom kvällen huserade även museet ett lanseringsparty för driftig.nu, som riktar sig mot kvinnliga entreprenörer. Bakom sajten står de två entreprenörerna Sofia Bergenstjerna och Frida Haavisto som också har producerat boken Beautiful Business där de lyfter fram kvinnliga entreprenörer. Två mycket bra initiativ!

Utställningen om kvinnors uppfinningar är intressant. Dock undrar jag om inte den som skrivit texten om vad en uppfinning är varit lite väl färgad av utställningslokalen: ”En uppfinning är en konstruktion eller metod som på ett nytt sätt löser ett tekniskt problem.”

Måste det verkligen alltid handla om ett tekniskt problem? Med en sådan snäv definition undrar jag om vi inte missar en massa uppfinnare!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, februari 07, 2007

Lika förutsättningar för alla?

En viktig del i arbetet att skapa fler företag, är att skapa bra förutsättningar för företagande – för alla. Nu satsas det friska miljoner på kvinnors företagande, vilket är bra! Kanske behövs liknande satsningar på andra grupper?

På ESBRIs Estradföreläsning i går, berättade Pernilla Andersson att invandrade företagare tjänar betydligt sämre (upp till 45 procent!) än infödda företagare, oberoende av bransch. Skillnaden är mycket större än motsvarande löneskillnad bland anställda. En möjlig förklaring, menade hon, är diskriminering – från konsumenter, banker, leverantörer eller andra.

Om vi menar allvar med att vi vill ha fler företag, bör vi kanske se till att förutsättningarna även för denna grupp förbättras…

Glädjande är i alla fall att ämnet uppmärksammas. Här kan du se en intervju med Pernilla Andersson från Ekonominyheterna (Välj sändning 2007-02-06 19.20). Och här finns ett inslag från Ekot samma dag.

Här kan du läsa en artikel om Pernilla Anderssons avhandling, som publicerades i ESBRIs tidning Entré nr 4-2006.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, februari 02, 2007

Experimentera mera!

DN Debatt i dag utlovar näringsminister Maud Olofsson en lagstiftning som ska öka småföretagens chanser att hävda sig gentemot offentlig sektor. Genom att förbjuda kommuner och landsting att snedvrida den lokala konkurrensen ska fler företag skapas, och på sikt även fler jobb. Som argument lyfter Olofsson bland annat fram resultaten från Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Detta är glädjande för oss på ESBRI då vi är svensk partner i det globala konsortium som arbetar med GEM. Av GEM framgår att Sverige i en internationell jämförelse har en låg aktivitet vad avser tidig entreprenöriell aktivitet. De flesta forskare är överens om att det är viktigt att många försöker sig på att starta företag. Det skapar en dynamik som är avgörande för företagsbeståndets förnyelse.

Jag vill gärna likna detta vid en experimentverkstad. Där prövas idéer i olika former: det behövs flera tester innan det blir bra och ibland blir det inget alls. Med ett sådant synsätt på företagandet kan man kanske avdramatisera detta med misslyckanden. Misslyckanden är ju en del av experimenterandet, och utan dem får vi inte heller fram några framgångsrika företag!

Och dessutom - ett "misslyckande" är samtidigt en viktig läroprocess. Med största sannolikhet hjälper den entreprenören att lyckas bättre med sin nästa företagsstart...

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, februari 01, 2007

SIFE inspirerar och engagerar studenter (och mig!)

SIFE (Students in Free Enterprise) arbetar för att studenter ska engagera sig i samhället och många av studentprojekten handlar om entreprenörskap. I går arrangerade SIFE Sverige en inspirationsdag för studenter. En av talarna var Michael Treschow, styrelseordförande för Svenskt Näringsliv, Electrolux och Ericsson.

Han betonade att hur ens karriär utvecklas handlar mycket om tillfälligheter, och att det gäller att ha ett öppet intellekt och vara nyfiken. Detta gäller inte minst entreprenörer. Angående företagandet i Sverige var han hoppfull. Vi är en duktig forskningsnation, men tyvärr, än så länge, mindre bra på att skapa affärer av forskningen. Treschow lyfte även fram barns naturliga kreativitet, som ofta försvinner någonstans i skolan (jag skriver om detta i ett tidigare blogginlägg). En annan fråga som kom upp var att USA är mer entreprenöriellt än Sverige. En förklaring enligt Michael Treschow är att misslyckande inte är lika stigmatiserande där som här (här och här finns blogginlägg om detta).

Att våga pröva och inte se misslyckande som något katastrofalt poängterades även av SIFE-dagens nästa talare: Investors vd och koncernchef Börje Ekholm. Enligt honom är det viktigt att våga ta risker. Visst är det förenat med fara, men det är det enda sättet att ta sig framåt. Tricket är att hela tiden lära sig av eventuella problem och misstag. En annan sak som Börje Ekholm sa, och som jag håller med om till 100 procent, är att många som startar företag eller som arbetar i företag glömmer vad det handlar om: sälj, sälj, sälj (här bloggar jag om det).

Ett annat råd till blivande entreprenörer från Börje Ekholm, som inte bara varit anställd utan också drivit egna företag, är att det gäller att skapa ett team som delar visionen kring företagsidén. Idén ska även ha tillväxtpotential. Sedan gäller det bara att arbeta hårt och ha tur (enligt Ekholm har den som arbetar hårt ofta mer tur…).

Sist ut under inspirationseftermiddagen var Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Hennes utgångspunkt var behovet av att förändra värderingsklimatet i Sverige – inte minst kring entreprenörskap. Främst var det frågor om socialt entreprenörskap som Lifvendahl lyfte fram och då utifrån sin bok ”Människor som gör – Samtal med sociala entreprenörer”. För henne är sociala entreprenörer ”nygörare inom sociala områden”. Inte nödvändigtvis inom företag, utan också inom ideell, kooperativ och offentlig sektor.

Just inom den sociala sektorn såg hon ett omättligt behov av entreprenörer. Allt fler kommer att vara beredda att betala mer för att få bra tjänster inom det området, menade hon. Dessutom framhöll hon att det är viktigt med mångfald och småskalighet i den sociala sektorn. Entreprenörens främsta tillgång är enligt Lifvendahl nyfikenheten. För den sociala entreprenören kompletterad med empati. För dig som vill veta mer om forskningen kring socialt entreprenörskap rekommenderar jag det kommande numret av ESBRIs tidning Entré samt den Estradföreläsning som vi genomför 18 april.

Sammanfattningsvis var det en mycket intressant eftermiddag som SIFE Sverige arrangerade. Jag tror att de närmare 70 studenterna från 12 lärosäten fick med sig en hel del att tänka på. Både för sina kommande SIFE-projekt och för sina egna funderingar kring ett framtida entreprenörskap. Må det vara i egen eller någon annans regi.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, januari 26, 2007

Erkännande till forskning om kvinnors företagande

I går fick jag veta att fem goda vänner har fått pris för sin framstående forskning inom entreprenörskapsområdet, nämligen forskarna som står bakom Diana-projektet. Jättekul!

Extra glädjande är att vi på ESBRI har haft förmånen att arbeta nära forskarna bakom "The Diana Project" de senaste 5-6 åren. Tillsammans har vi utvecklat nätverket "Diana International" som till största delen består av forskare som intresserar sig för tillväxtfrågor rörande kvinnors företagande. Medlemmarna i nätverket kommer från hela världen.

Kvinnors företagande är en viktig fråga, som ligger ESBRI och mig själv nära om hjärtat. Bland annat anordnar vi i oktober i år ”The 2nd Global Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs” Det är också en fråga som jag lyft fram ett antal gånger på bloggen tidigare. Till exempel här och här.

Så ett stort grattis idag till: Candida Brush, Babson College, Nancy Carter, University of St. Thomas and Catalyst Inc, Elisabeth Gatewood, Wake Forest University, Patricia Greene, Babson College och Myra Hart, Harvard Business School. De är årets pristagare av ”The FSF-NUTEK Award”. De är också de första kvinnorna som får detta pris – det var på tiden!

Här kan du läsa en kort artikel om prisvinnarna.

Här kan du läsa en längre artikel om fjolårets lyckade konferens: ”The 1st Global Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs”

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, januari 19, 2007

Maud Olofssons engagemang bådar gott

I förra veckan hade jag möjlighet att på nära håll se Näringsminister Maud Olofsson (även om jag fortfarande tycker att hon borde byta titel till Företagsamhetsminister..!) i samband med hennes besök i Washington DC.

Ett tillfälle var ett möte med representanter från två organisationer som arbetar för att främja kvinnors företagande. Ett annat tillfälle var på US Chamber of Commerce som ordnade ett seminarium med Maud Olofsson som inledande talare.

Efter detta har jag hopp om att hon kommer att kunna driva fram ett bättre klimat för företagare och småföretag genom sin roll i den nya regeringen. Det engagemang och intresse som jag kunde observera bådar gott!

Våren 2006 medverkade jag i ett program, i regi av US State Department, kring kvinnors företagande. En reflektion jag gjorde då var att det i USA finns ett mycket stort privat engagemang för att främja kvinnors företagande. Denna bild bekräftades under mötet i Washington DC i förra veckan. Vi fick bland annat höra att flera finansiella aktörer såsom banker och kreditkortsföretag profilerar sig med program specifikt riktade mot kvinnliga entreprenörer.

Detta kommer vi på ESBRI att lyfta fram när vi i höst är med och arrangerar ett globalt symposium om tillväxtstrategier för kvinnliga entreprenörer. Mer information om detta kommer att publiceras på vår webbplats inom kort, tills vidare kan du gärna läsa om The 1st Global Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs som genomfördes våren 2006.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, januari 10, 2007

Företagsamhetsminister Maud Olofsson

Vid årsskiftet gjordes en bodelning i Regeringskansliet. Några nya departement skapades, andra försvann, slogs ihop eller blev mindre. En del namnbyten skedde också, till exempel ändrades den engelska översättningen på Näringsdepartementet. Den tidigare översättningen ”Ministry of Industry, Employment and Communcations” ändrades till ”Ministry of Enterprise, Energy and Communications” och Näringsminister Maud Olofsson är numera på engelska ”Minister for Enterprise and Energy”.

Men varför togs inte steget fullt ut? Varför blev inte Olofsson ”Minister of Enterprising and Energy”? Om det blir mer företagsamhet blir det ju per automatik fler företag. Och vår nuvarande näringsminister pratar ju mer än gärna om företagarna och företagande.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, januari 08, 2007

Företagande: det nya svarta?

I slutet av helgerna bläddrade jag igenom årets sista nummer av Veckans Affärer. I en mindre artikel förespås vilka trender som kommer att gälla 2007. En av trenderna rubriceras: ”Nu spricker modebubblan.” Där sägs följande utifrån en ny rapport (pdf):

”…små modemärken har bara fått det tuffare att överleva. En tredjedel av dem överlever inte ens tre år och majoriteten av de svenska modeföretagen liknar mer hobbyverksamheter med omsättningar på under en halv miljon kronor. Ska 2007 bli året då den svenska lilla svarta spricker?”

Låt oss vrida lite på perspektivet. De som inte ”överlever” kanske uppstår i annan skepnad, med de viktiga lärdomar och erfarenheter som det första försöket för med sig. Vi måste börja se nyföretagande som en experimentverkstad. Alltså: pröva din idé! Gick det inte som tänkt? Pröva igen! Osv.

Då kanske företagandet kan bli det nya svarta…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI