torsdag, januari 27, 2011

Ung Företagsamhet viktigt för samhällsutvecklingen

I dag fortsatte Småföretagsdagarna i Örebro. För min del inleddes dagen med workshopen ”Från lokal aktör till nationell entreprenör”. Här deltog bland andra Mikael Blix, grundare av Örebroföretaget Laget.se som erbjuder kostnadsfria webbplatser till idrottslag. Laget.se började som ett klassiskt källarföretag, i dag har de 47 000 registrerade lag och 1,2 miljoner unika besökare per vecka.

En av frågeställningarna på workshopen var hur man som företagare kan dra nytta av alla de organisationer som på olika sätt stöttar entreprenörskap. Blix själv har drivit UF-företag, men är i övrigt självlärd: ”Jag har inte tid att gå en massa kurser. Om jag behöver lära mig något, till exempel bokföring, googlar jag och läser på”.

På workshopen deltog även forskaren Per Frankelius (”i grunden är jag forskarmupp”). Han menade att det är för stort fokus på det tekniska kring att starta företag, till exempel starta eget-utbildningar. I stället bör mer krut läggas på kärnkompetensen i företaget och på kundnyttan, slog han fast.

Även nästa programpunkt rörde frågan om man kan lära sig bli entreprenör eller inte. Karl Wennberg från Handelshögskolan i Stockholm har undersökt hur det går för entreprenörer som tidigare har drivit UF-företag. Resultaten visar att de är mer sannolika att starta företag i det tidiga skedet av sin karriär. Att ha deltagit i UF stärker också kvaliteten på företagsstarterna. Den här gruppen företag är även viktig för samhällsutvecklingen, omsättningen totalt mäts i miljarder kronor.

I en efterföljande panel deltog bland andra Maria Berghäll som själv varit UF-företagare. I dag driver hon eget. Hon menade att mod, initiativförmåga och tänket att ”vad är det värsta som kan hända?”, är hennes främsta behållning från tiden som UF:are. ”Jag tänkte aldrig bli företagare. Jag snubblade in i det och nu vill jag aldrig sluta”, sa Berghäll. När det gäller att lära sig bli företagare tror hon att man absolut kan lära sig bli entreprenöriell, men att man samtidigt kan få med sig ett ”företagstänk” från födseln.

Nästa anhalt i programmet var Sverigelanseringen av senaste GEM-rapporten (Global Entrepreneurship Monitor). Entreprenörskapsforums vd Pontus Braunerhjelm presenterade data som visar att 250 miljoner människor i de 59 länderna som ingår i undersökningen är inblandade i att starta eller driva företag. GEM är världens mest omfattande undersökning när det gäller entreprenöriell aktivitet. Under 2010 tillfrågades mer än 175 000 människor och över 3 000 nationella experter medverkade.

Ett annat resultat från rapporten är att 63 miljoner företagare planerar att anställa minst fem personer och 27 miljoner företagare planerar att anställa minst 20 personer. Entreprenörer skapar alltså jobb, om nu någon fortfarande tvivlade på det.

Stefan Fölster, chefekonom på Svensk Näringsliv var en av dem som var inbjuden att delta i nästa panel. ”De här frågorna är jätteviktiga, viktigare än de som diskuteras i Davos just nu. Örebro är viktigare än Davos.”

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren satt i samma panel. Hon menade bland annat att vi har en del att göra strukturmässigt i Sverige. Om vi ska vara med att slåss på en internationell marknad måste vi bli bättre på att omsätta forskningskunskapen i reell nytta. ”Bland annat behövs det nya broar mellan nyföretag, gammelföretag och universitet”. Hon menade också att vi måste bredda begreppet innovation: ”Innovation är inte bara en teknisk pryl, det kan även var ökad effektivitet och nya affärsmodeller.”

Emilia Rovira Nordman och Sara Melén tilldelades det Unga forskarpriset.

Dagens sista programpunkt var att det Unga forskarpriset delades ut. Det tilldelas lovande unga forskare som har utmärkt sig genom sin forskning inom entreprenörskapsområdet. Årets vinnare blev Sara Melén och Emilia Rovira Nordman. De har bland annat intresserat sig för så kallade born global-företag. I Esbris Kunskapsbank finns artiklar om de båda. Läs även Åses artikel om priset.

/Jonas

onsdag, januari 26, 2011

Utlandsföddas företagsamhet viktig fråga på Småföretagsdagarna

Integrationsminister Erik Ullenhag
Jag och Jonas deltar i Entreprenörskapsforums Småföretagsdagar som genomförs i Örebro 26-27 januari. Den första konferensdagen bjöd på ministerfägring i form av både Erik Ullenhag och Maud Olofsson, och en hel del andra intressanta talare också.

Hans Lööf, KTH, var en av dem. Han ingick i en panel som diskuterade kapitalförsörjning i mindre företag. Lööf konstaterade att Joseph Schumpeter såg recessionen som ett reningsbad, och en öppning för nya företag. ”Bra i teorin, men i praktiken är det mycket svårt att hitta kapital i en sådan tid. Innovationer kräver finansiering, och bristen är störst i en recession”, sa Hans Lööf. Han menade vidare att ”Bristen på kapital leder till destruktion av kreativitet, inte kreativ destruktion som Schumpeter talade om”.

Anders Johnson
Nästa pass handlade om invandrares företagande, och inleddes av Anders Johnson. Han är bland annat författare till boken ”Garpar, gipskatter och svartskallar”. På sin tilldelade tid, 17 minuter, gick Johnson igenom 1 000 år av svensk invandrarhistoria. Till sin hjälp hade han en unicabox fylld av rekvisita som är resultat av invandrade svenskars företagsamhet. Cloetta, Felix, Modo (skogsbolaget!), Amelia, Göteborgs kex, Ramlösa, Banankompaniet, Zoéga, Abba, Mrs Cheng, Becker, Findus, Mazetti, Kvibille, Elite, Securitas, Weibulls och Zeta var bara några av exemplen.

Anders Johnsons nystande i den svenska företagshistorien visar att utlandsfödda har bidragit enormt mycket till framgången. Ofta som entreprenörer, men också för att de kunnat bidra med fyra viktiga k i befintliga företag: kompetens, kapital, kontakter och kreativitet.

Integrationsminister Erik Ullenhag höll med om att invandrade svenskars företagsamhet har varit historiskt viktig, och såg en stor potential i de människor som migrerar hit. ”Tänk bara på den dag mullaregimen faller. Det är en jättemarknad som öppnas, och vi har 60 000 iranier i Sverige som har koppling till den”, sa Ullenhag.

Han presenterade snabbt de ”Nystartszoner” som regeringen planerar att lansera. Det är ett försök att öka företagandet i mindre kapitalstarka områden genom skattelättnader och förenklade regler. ”Alla kommer att skälla på detta, men vi tycker att det är värt att pröva”, sa Ullenhag.

Tidigare doldisen, numera tv-kändisen, Wonna I de Jong berättade om sin resa från ung student (nyinvandrad från Polen), till self-made woman inom fastighetsbranschen. Hon kom till Sverige full av företagardrömmar och med en vilja att tjäna pengar, men en studievägledare gjorde klart för henne att hon borde satsa på att studera medicin i stället. Som invandrare och kvinna var det hennes enda chans att göra karriär. De Jong började på KI men hoppade av efter några år. ”Min företagarsjäl var för stark. Dessutom insåg jag att utbildning egentligen inte är något jag behöver. Den blir bara ett hinder i mitt liv”, sa hon.

Hennes råd till ungdomar gick därför på tvärs med dem som i alla lägen förordar utbildning: ”Ska man bli egenföretagare bör man starta så tidigt som möjligt. Det gäller att köpa och sälja. Det är ingen idé att vänta tills man är 25-30 år och står där med fina betyg”, sa Wonna I de Jong.

Vill du läsa mer om utlandsföddas företagande? ESBRI satsade mycket på kunskapsspridning inom detta område under 2010. Vi har samlat en mängd texter och webb-tv-klipp här.

Näringsminister Maud Olofsson

Näringsminister Maud Olofsson talade under rubriken ”Innovationer lyfter Sverige”. Hon redogjorde bland annat för sitt inhopp i en kinesisk talkshow där hon fick berätta om hur lilleputtlandet Sverige fått fram innovationer som skiftnyckeln, blixtlåset och kullagret. ”Jag pratade bland annat om vikten av frihet, öppenhet, inflytande och fri konkurrens”, sa hon.

För att vara stärka svensk konkurrenskraft framöver krävs ett innovationstänk som genomsyrar hela samhället, menade Olofsson. ”Företagen är extremt viktiga i detta.  Vi måste få fler att vilja bli företagare, och få dem att hitta nya produkter, tjänster och affärsmodeller”. Själv hoppas hon mycket på den unga generationen, och menade att deras åsikter är viktiga när en innovationsstrategi ska tas fram. ”Jag kommer jobba stenhårt med den här utmaningen, och vill bjuda in er att komma med idéer. Vi behöver en dialog om hur vi stärker innovationsförmågan i Sverige”, sa Maud Olofsson.

Professor Steven Klepper, Carnegie Mellon University, USA
Som sista programpunkt låg det vi alla har väntat på: offentliggörandet av årets mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research. Själv hoppades jag på någon som avvek från mönstret manlig-amerikansk-vit-medelålders-nationalekonom och blev väl lite besviken… Årets mottagare är professor Steven Klepper, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA. Han kommer att ta emot priset under ICSB som arrangeras 15-18 juni i Stockholm. Läs mer om pristagaren i Jonas artikel.

/Åse

Årets Företagerska 2011 – en kvinna med ytterligare tillväxtambitioner

Årets Företagerska 2011 –  Helena Casserlöv-Kvist, Meritmind AB.
För mig som i början av 2000-talet arbetade med att lyfta fram frågor om tillväxtfinansiering och tillväxtstrategier för företagande kvinnor var det extra glädjande att Helena Casserlöv-Kvist blev Årets Företagerska. Hon har grundat och driver företaget Meritmind AB. Företaget startades år 2000 och omsätter i dag 160 miljoner per år, med ambitionen att om två år vara dubbelt så stort. Och lönsamt är företaget också!

Bakom Beautiful Business Awards, och utmärkelsen Årets Företagerska, står Driftig.nu och PWC. I går kväll var det prisutdelning inför en nästan fullsatt salong på Rival på Söder i Stockholm.

Pris delades även ut till Årets Tjänsteutvecklare. Catharina Tavakolinia, Kavat Vård AB, fick den utmärkelsen.

Det var en imponerande grupp entreprenörer som var gått till final. Riktigt bra förebilder med tillväxtambitioner – således jobbskapare! Här kan du kolla in alla.

/Magnus

onsdag, januari 19, 2011

Det behövs nya tag för företag!

I går kickade vi igång Estradvåren tillsammans med Ulf Petrusson från Göteborgs universitet, som pratade i en välfylld lokal. Han pratade om både akademiskt och ”vanligt” företagande i dagens expansiva kunskapssamhälle.

Han gav oss först en bild av hur han ser på samhällsutvecklingen. Efter att ha varit bondesamhälle hade vi en period av industrialisering och lever numera i ett kunskapssamhälle. Vi agerar i en globaliserad värld och därmed ställs det helt nya och föränderliga krav på både företagare och anställda. Tidigare var arbetsuppgifterna avgränsade och klart definierade, men i dag krävs det nya grepp för att hantera utmaningarna kring innovationer på en global arena.

Det är inte alls självklart vilka affärsmodeller vi kommer att ha i framtiden, vilka som är hållbara på sikt. Det behövs ett kreativt tänkande för att hitta modeller som är till nytta och skapar värde för alla inblandade parter. Just att skapa värden är en av de stora utmaningarna i kunskapssamhället, menade Petrusson.

Det är också viktigt att säkerställa kvaliteten. Han tog upp varumärkesintrång som ett exempel. Vi har alla sett kopior på olika märkesvaror, exempelvis Rolexklockor som säljs billigt. Dessa kopior innebär ju inte någon risk för individen, men om det i stället handlar om mediciner kan det bli livsfarligt.

Vi köper en medicin i tron att den har ”rätt” innehåll, men eftersom den inte är kontrollerad vet vi inte vad medicinen egentligen innehåller – och har för effekter.

Det står klart att det är klurigt det här. Vem ”äger” innovationen och hur samarbetar man på ett bra sätt så att det gagnar alla? Ulf gav oss en del svar men väckte också många frågor.

Om du vill ta del av presentationen kommer den inom kort att finnas via webb-tv, håll utkik på vår webbplats!

/Helene

måndag, januari 10, 2011

God fortsättning med ESBRI

Nu är nästan hela ESBRI-styrkan tillbaka med på kontoret (minus Jonas som är och klämmer lagg i Alperna denna vecka). Vi ser fram emot ett nytt år med intressanta aktiviteter i samspel med er som utgör vårt nätverk.

Just nu planerar vi för kommande Entré och e-Entré, och i nästa vecka (18 januari) drar Estrad igång. Då kommer Ulf Petrusson från Handels i Göteborg för att prata om intellektuella tillgångar, och hur man bygger företag i en kunskapsekonomi. Det kommer nog bli intressant för både företagare och andra!

Vem vill du se som föreläsare på Estrad? Och vilken forskning tycker du att vi ska skriva om i Entré? Vi tar tacksamt emot alla tips, i kommentarsfältet nedan eller via mejl.

Precis före jul kom Entré nr 4-2010. Om du inte prenumererar hittar du den som PDF på webben. Vi lägger också successivt ut artiklarna i Kunskapsbanken. Läs till exempel om Lasse Lychnells forskning som visar på vikten av improvisation. I sin Åsikt argumenterar PRV:s gd Susanne Ås Sivborg för patentets fördelar. Hon skriver bland annat att ”Publicering och patent hänger ihop, och om man gör saker och ting i fel ordning kan man förstöra sina möjligheter att få tillbaka investeringarna i framtiden.” Håller du med, eller är du av en annan åsikt? Kommentera gärna de artiklar du läser.

Vi hörs och ses,
Åse