tisdag, november 18, 2008

Det gäller gaseller

Nu på onsdag har du chansen att lära dig mer om de snabbväxande gasellföretag som är så viktiga för svenskt jobbskapande och tillväxt. Professor Magnus Henrekson, IFN och Handelshögskolan i Stockholm, kommer att dela med sig av nya forskningsrön inom området. Föreläsningen är helt kostnadsfri, och ingår i ESBRIs Estrad.

Läs mer och anmäl dig här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

onsdag, november 12, 2008

Inspiration för, om och i entreprenörskap

Nu har ESBRI genomfört den 11:e workshopen för lärare i entreprenörskap på universitets- och gymnasienivå. Varje år är det likadant: vi slås av vilken enorm drivkraft och entusiasm som finns bland dessa lärare!

Under två dagar har inspiration blandats med erfarenhetsutbyte. Vi har bland annat lyssnat på Bengt Johannisson, Teo Härén, Clare Fairfield och Christian Vintergaard.

I år har universitets- och gymnasielärarna mestadels diskuterat frågor som är specifika för deras respektive undervisningsnivå, i parallella workshops. Vi tror och hoppas dock att de har haft nytta av att ta del av varandras erfarenheter, inte minst under pauser och under måltider.

Om du är nyfiken på vad vi kom fram till under workshopen kan du hålla utkik här. Där kommer vi framöver att fylla på med material, bland annat kan du som gymnasielärare få tips om argument som du kan använda för att övertyga andra lärare om varför entreprenöriellt lärande är bra och nödvändigt.

Nu ska vi utvärdera det vi gjort och fundera på nästa steg. Har du förslag på hur vi ska gå vidare med aktiviteter för lärare? Tipsa oss genom att mejla till mig: helene.thorgrimsson@esbri.se

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

fredag, november 07, 2008

I Kina käkar dom…


…ja, det mesta faktiskt. Åtminstone om man dömer efter matmarknaden på Jianguomenneigatan i Beijing. Här kan man köpa, och äta, bland annat skorpion, silkesmask, olika larver och tusenfotingar. Själv testade jag orm i går. Det smakade som… tja, kyckling ungefär. Fast med bläckfiskkonsistens.

I norra Kina, har jag fått höra, äter man annars inte så mycket av den här lite ”udda” maten. Den ser man mer i de södra delarna av landet. Så den här matmarknaden är nog mest riktad mot turister – precis som mycket annat i det här landet. Finns det turister, finns det pengar att hämta. Vare sig det gäller Rolexkopior eller konstiga maträtter.

Det har sagts förr, men tåls att sägas igen: Den entreprenöriella andan här i Kina ser verkligen inga gränser. Kapitalismen är starkare här än på många andra håll. Upprustningen av Förbjudna Staden har bland annat sponsrats av American Express…

Och visst funkar det att sälja skorpion till turister – två svenska turister jag stöter på står och gnager på en utan att veta vad det är de äter: Allt går att sälja, bara viljan finns...

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

onsdag, november 05, 2008

Förändring är ordet för dagen!

Så var det klart. Väljarna i USA har sagt sitt: Senator Barack Obama blir USAs nästa president. Jag har på morgonen varit på valvaka arrangerad av amerikanska ambassaden och American Chamber of Commerce.

Över 500 personer var där för att följa slutet av valet. Rätt tidigt stod det klart att Barack Obama skulle vinna. För Ambassadör Wood stod det klart redan för någon vecka sedan. Underlaget för denna analys var att ett av hans barnbarn, 5 år gammalt, efter att det sagt ”god natt” tillade: ”This message was paid by Barack Obama”. Tydligen har Obamakampanjen trängt igenom även till de riktigt unga!

Såväl vinnaren Obama som förloraren McCain levererade mycket bra tal som man kan ta del av här.

En sak är klar: den kampanj som har tagit Barack Obama till Vita huset har varit en entreprenöriell sådan. Det har handlat om ”bootstrap financing” med många små bidragsgivare, ett omfattande nätverk av valarbetare och supportrar, samt ett innovativt bruk av internet i valarbetet. Frågan framöver blir om den nya administrationen kan elda på USAs entreprenöriella ådra.

Valet av Barack Obama visar att den amerikanska drömmen lever och att allt är möjligt. Eller, som Obama själv sa i inledningen av sitt tal: ”If there is anyone out there, who still doubts that America is a place where all things are possible…”

Magnus Aronsson
Vd för ESBRI

PS. Om du missade Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum så finns nu bilderna från presentationerna att ladda ner på vår hemsida.

tisdag, november 04, 2008

Lärare lär av varandra

Forskarkonferenser inom entreprenörskapsämnet finns det många av, medan konferenser för entreprenörskapslärare är desto mer sällsynta. Så var det 1998, och så är det än i dag. Detta är skälet till att ESBRI drog igång en årlig workshop för lärare för tio år sedan, och anledningen till att vi kör vidare med en dåres envishet.

Om bara några dagar är det dags igen. 10-11 november samlas ett gäng entreprenörskapslärare - med lust att lära mer - på Utsikten i Nynäshamn. De kommer från såväl gymnasiet som universitet/högskola, och möter inspiratörer som Teo Härén, Bengt Johannisson, Clare Fairfield och Christian Vintergaard. Men workshopens stora behållning lär som vanligt bli de många diskussionerna med kollegor från andra lärosäten.

Det ska bli mycket intressant att få ta del av deltagarnas olika undervisningsinriktningar (för, om respektive i entreprenörskap), erfarenheter, tips och tricks! Vi på ESBRI ser fram emot två spännande dagar, präglade av "möjlighetisering".

Mer info om årets workshop, och artiklar från tidigare års workshops, finns förstås på webben.

Åse Karlén, redaktör på ESBRI