fredag, oktober 24, 2008

Pris i ny kostym - och större än någonsin!

FSF-NUTEK Award har bytt kostym och blivit Global Award for Entrepreneurship Research. I och med detta har även Institutet för Näringslivsforskning gått in som en av instiftarna av priset. Kvar sedan tidigare är då FSF och NUTEK. Tack vare en generös donation från entreprenören och industrimannen Rune Andersson har också prissumman dubblats, och är nu på 100 000 euro.

Vi på ESBRI tycker givetvis att det är jätteviktigt att forskning om entreprenörskap, innovation och småföretag uppmärksammas - det är ju hela vårt syfte. I och med detta pris - nu större och bättre - ökar uppmärksamheten ytterligare. Bra jobbat!

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

torsdag, oktober 23, 2008

Ambassadör Wood prisad av näringsminister Maud Olofsson

Vilken härlig avslutning vi hade i går på årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum!

Under dagen tog närmare 300 deltagare del av kunskaperna hos en rad framstående experter från såväl Sverige som USA. Som avslutande krydda hade vi näringsminister Maud Olofsson och USAs Ambassadör Michael Wood på plats för att fira att forumet arrangerades för femte året i rad.

Maud Olofsson levererade ett kraftfullt och engagerande tal om vikten av entreprenörer för att skapa en renare miljö – och en bättre värld – för våra barn och barnbarn. Det var mycket tydligt att denna fråga berör vår näringsminister och ligger henne varmt om hjärtat. Och hon fick stående ovationer från publiken.

Efter detta var det dags för dagens överraskning. I samband med att ESBRI fyllde 10 år inrättade vi ett pris: ESBRI-priset – För entreprenörskap.

Nu var det dags för att dela ut priset för andra gången. Och med näringsminister Maud Olofsson som prisutdelare kunde vi förära USAs ambassadör Michael Wood priset.

Precis som förra gången, då ESBRIs grundare fick priset, var pristagaren omedveten om det faktum att det var han som skulle prisas. Så det var en överraskad ambassadör som klev upp på scenen efter att näringsministern läst upp motiveringen.

Från ESBRIs sida var detta ett sätt att visa vår uppskattning för Woods ansträngningar för att stärka utvecklingen inom cleantech-entreprenörskap i Sverige. Vi är också mycket glada över det goda samarbete vi haft med honom kring detta, och Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, sedan hösten 2006.

Du kan läsa mer om forumet och prisutdelningen på vår webbplats. Där kommer vi också att publicera talarnas presentationer inom kort.

Magnus Aronsson
Vd ESBRI

måndag, oktober 20, 2008

Bråda dagar inför expertmöte i Stockholm

På ESBRI råder just nu febril verksamhet inför det femte årliga Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som vi kör 22-23 oktober. I år har intresset varit rekordstort. Bland deltagarna har vi främst företagare, och det är förstås mycket glädjande att de anser att programmet är så pass intressant att de vill avsätta en del av sin dyrbara tid för att delta.

Temat för årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum är tredelat: cleantech, kommersialisering och tillgång till kapital. Bland annat kommer följande frågor att diskuteras: Hur får jag finansiering till start och tillväxt? Vilka affärsmöjligheter finns inom cleantech? Och vad kan Sverige och USA lära varandra om entreprenörskap?

Som talare har vi engagerat ett tjugotal svenska och amerikanska experter inom detta område, bland andra näringsminister Maud Olofsson, Michael Wood som är USA:s ambassadör i Sverige, Kimberlie Cerrone som är aktiv affärsängel i Silicon Valley, professor Tom Kosnik från Stanford University, och Lena Gustafsson, vice gd på Vinnova.

Om du inte är en av deltagarna kan du hålla utkik efter en artikel om evenemanget i Kunskapsbanken...

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

tisdag, oktober 14, 2008

Sköna gröna innovationer

Dagens Estrad handlade om gröna innovationer. Föreläste gjorde bland andra Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling på KTH. Han inledde med att presentera mänsklighetens största utmaning: klimatförändringarna som gör att medeltemperaturen höjs, havsisarna krymper och glaciärisarna förtunnas. Boven i dramat är förstås koldioxidutsläppen som vi på något sätt måste reducera med 80 procent. Minst.

Laestadius lösning på problemet verkar kanske enkel vid en första anblick. Det gäller bara att "ta hälften av hälften, och sedan hälften av det". Han exemplifierade med bilsystemet: först minskar vi biltrafiken med hälften, det bör gå ganska lätt. Sedan halverar vi bränsleåtgången med hjälp av lite inkrementella innovationer. Men sedan då?

Den tredje halveringen är den svåra, och det är här vi behöver all kreativitet, innovativitet och entreprenörsanda vi kan uppbåda! I Entré nr 4-2007 skrev Staffan Laestadius under vinjetten "Åsikten", du hittar inlägget här. Läs det så kan du briljera med ett nytt ord - nalta - sedan!

Dagens andra Estradör var gröna innovatören Hans Bernhoff, vd för Vertical Wind. Han bidrog med erfarenheter från både akademin och industrin. Magnus Emfel, WWF, inledde diskussionen efter de båda föreläsarnas presentationer. Håll utkik efter ett referat från föreläsningen här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

onsdag, oktober 08, 2008

Mer retro i finansbranschen

Bankerna ska regleras så att de bara får arbeta med inlåning och utlåning. Det hårda budskapet kommer från Amar Bhidé, professor vid Columbia University och kollega med nobelpristagarna Edmund Phelps och Joseph Stieglitz på Center on Capitalism and Society vid samma universitet.

Mer om Amars syn på finanskrisen finns här.

Amar har besökt oss på ESBRI nu i veckan. Främst för att prata om sin nya bok ”The Venturesome Economy”, som officiellt släpps i november. ESBRI, tillsammans med SIFR, arrangerade alltså bokens världspremiären i går! Och i dag höll vi i ett policyseminarium tillsammans med Amar. Närvarade gjorde bland andra representanter från VINNOVA, NUTEK, ITPS och Sister.

Bokens huvudbudskap är att domedagsprofeterna som varnar för globaliseringens nästa steg, när inte bara enkel produktion utan även avancerad FoU helt domineras av Kina och Indien, har fel. Det är förmågan att exploatera kunskap det handlar om, oavsett var kunskapen kommer ifrån. Vi bör alltså omfamna globaliseringen, inte försöka främja oss mot den. Eller som Amar sa:

”I’m not just saying ’Don’t worry’, I’m saying ’Be happy!’”

Magnus Aronsson, vd för ESBRI
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI