torsdag, maj 28, 2009

Värdiga finalister i årets studentföretagare 2009

I går var jag och lyssnade på finalen av Årets studentföretagare 2009, en tävling som arrangeras av FSF och Tillväxtverket. De tävlande äger och driver företag vid sidan av sina studier på högskola eller universitet. Tre olika företag presenterade sina affärsidéer för en jury. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och premiera dessa entreprenöriella och kreativa personer.

Först ut var Ung omsorg AB, och min tanke var direkt att företaget var en självklar vinnare. De anställda på äldreboenden har sällan tid för sociala aktiviteter med de äldre, till exempel långpromenader, spela spel, fika, eller bara sitta och prata en stund. Inom Ung omsorg finns över 400 ungdomar mellan 14-21 år och deras uppdrag är att vara en social resurs för de som bor på äldreboenden. Därigenom skapas ett mervärde för kunden (= de äldre) och ungdomar ges samtidigt en chans att komma in på arbetsmarknaden.

När sen det andra företaget, by Jezz AB, presenterades ändrade jag mig och tänkte att det här företaget vinner såklart. Jessica, som äger företaget, startade företaget under sin mammaledighet. Numera har hon skräddarsytt sina studier för att lära sig allt hon behöver för att driva sitt företag. Hon har uppfunnit kluriga saker, dels en amningsfilt ”Cover me” med olika användningsområden, och dels en barnbody ”Check me”. Bodyn har en smart öppning bak för att kolla om blöjan behöver bytas utan att man behöver behöva lossa på kläderna i övrigt – med en ledsen bebis som följd.

När det tredje företaget presenterade sig blev det ännu svårare att gissa vem som skulle vinna. Alla var så himla bra! Antware Konsult arbetar med smarta applikationer för Iphones, och de har både Viasat, Santa Maria och ett antal länstrafikföretag bland sina kunder. Deras affärside är att vara först med ny teknik och förenkla för kunden. De har redan nu visat att de kommer att lyckas. De skojade om att SL ännu inte nappat på deras idé, men SL är å andra sidan alltid sena…

Nu kan ju bara ett företag vinna, även om alla var väldigt bra. Juryn var ense om att det var den bästa årgången sedan tävlingen startade.

Vinnare blev ”Ung omsorg” och motiveringen till detta var bland annat att det är en spännande affärsidé som spänner över generationsgränser, och att företaget har stor potential både nationellt och internationellt. Att företaget sysselsätter många unga människor som på så sätt får kontakt med arbetsmarknaden är ett stort plus.

Vinnaren går vidare till den internationella finalen, GSEA, som hålls i USA i oktober.

Vi önskar lycka till både i tävlingen och med företaget!

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

torsdag, maj 21, 2009

Mångsysslarna blir entreprenörer

Jag hade en hektisk tisdag med möten hela dagen. Träffade bland annat affärsänglar, venturekapitalister samt lärare och forskare på Stanford. De investerare jag pratade med var svagt optimistiska mitt i krisen, men berättade även hur svårt det var för även de mest välrenommerade venture capital-bolagen att få pengar till att sätta upp nya investeringsfonder.

Jag träffade också Edward Lazear, välrenommerad professor på Stanford och tidigare chief economic advisor i Vita huset. Ed anses vara en av grundarna av fältet personnel economics.

Vi diskuterade bland annat kvaliteten i skolan – här anser han att lärarna måste bli bättre på ”classroom management

Angående bonusar och incitamentsstrukturer i företag och organisationer anser Ed att de fyller en funktion, givet de utformas på ett bra sätt och individuellt för varje enskilt företag, eftersom förutsättningar och mål skiljer sig åt.

Vi diskuterade även hans forskning om entreprenörskap. En studie han gjort visar att det är individer som har bred erfarenhetsbas (skills), eller ”Jacks-of –all trades” som Ed skriver i en artikel, som blir entreprenörer.

En intressant detalj med Ed är hans entreprenöriella erfarenhet. I slutet av 1990-talet var han grundare av ett VC-stöttat företag (30 miljoner USD) som sedermera köptes av ett större företag. Hand up alla svenska professorer i nationalekonomi som har den praktiska erfarenheten från verklighetens mikroekonomi…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, maj 18, 2009

Immigrationsregler hotar Silicon Valley

Jag tillbringade fredagen och lördagen på TieCon, en enormt stor konferens för framförallt entreprenörer. Där var en rad bra talare.

Jag hörde bland annat grundaren av LinkedIn, Reid Hoffman, som menade att nu är tiden att starta företag. Flera av dagens stora företag i Silicon Valley har startats i lågkonjunkturer. Han var även mycket tydlig med att ett av de största hoten mot Silicon Valley i dag är de hårdare immigrationsreglerna. En av de absoluta styrkorna för Silicon Valley har varit den attraktionskraft som området har i att dra till sig begåvningar från hela världen. För att illustrera detta, och skicka ett meddelande till politikerna i Washington D.C., bad moderatorn alla i publiken som inte var födda i USA att ställa sig upp. Det var inte många som blev sittande.

En annan huvudtalare var Vivek Ranadivé, grundare och vd för Tibco. Bland mycket annat gav han några råd till blivande entreprenörer:
1) Oavsett vad som redan är gjort – allt kan göras bättre.
2) Omge dig med smarta människor.
3) Härda ut oavsett hur hårt det är. Ge aldrig upp!

Nu i veckan har jag en rad möten med personer med olika roller i det entreprenöriella ekosystemet. I slutet av veckan ska jag på en konferens där två tidigare Secretary of States med verkar. Det ska bli spännande!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, maj 15, 2009

Singapore satsar stort – både där och här

Jag befinner mig just nu på resa i USA, och kommer att blogga återkommande härifrån framöver.

I går träffade jag sju start-ups från Singapore. De är här för att lära sig mer om Silicon Valley och knyta kontakter för att på sikt kanske etablera sig här. Bland annat hade de presenterat sina affärsplaner för en grupp venturekapitalister (ordet riskkapitalister översätter inte riktigt, eftersom det numera i Sverige även omfattar buy-outs och då inte har ett dugg med start-ups och tidig tillväxt att göra).

Det är National University of Singapore och deras inkubator som står bakom resan. De har sedan mer än tio år ett samarbete med Stanford. Flera av entreprenörerna jag pratade med sa att det var det offentliga i Singapore som gav stöd till deras resa hit, men även pengar till utveckling av företaget. En av dem var ursprungligen från Burma. Han hade startat sitt företag i Thailand, men sedan några år var företaget flyttat till Singapore. En professor från Singapore hade övertalat honom att flytta företaget, och den singaporianska staten hade bidragit med utvecklingsmedel.

Varför satsar då Singapore statliga medel på att få dit företag, för att sedan satsa ännu mer pengar på att företagen ska flytta till USA och Silicon Valley? Det är rätt enkelt egentligen: Man har insett att i Silicon Valley finns det såväl pengar som kunskap för att göra dessa teknologiföretag globala.

I dag fredag och imorgon lördag kommer jag att vara på TieCon. En av de större entreprenörskonferenserna, arrangerad av ett av världens mest omfattande entreprenörsnätverk.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, maj 12, 2009

SME vecka för att stimulera företagandet

Den första europeiska SME veckan pågår 6-14 maj. I samband med denna höll VINNOVA, Företagarna och Tillväxtverket ett seminarium om vad EU kan göra för små och medelstora företag i Sverige. Här presenterades olika program för att ansöka om stöd och rådgivning från EU.

EU-parlamentarikern Göran Färm (S) tog även upp utmaningar som EU står inför då man vill minska hindren och förenkla handel inom EU. Bland annat sa han att man inom EU bör fokusera mer på en gemensam marknad, att man behöver förenkla regelverk och anpassa och inkludera fler inom arbetsmarknaden. Bland talarna fanns också Christina Lugnet från Tillväxtverket och Peter Lindberg från VINNOVA. Alla var överens: vi måste skapa ett klimat som gynnar entreprenörer och små företag.

Men när publiken fick komma in och ställa frågor insåg vi alla hur svårt det kan vara att ”förenkla regelverk” och ”skapa ett klimat som gynnar småföretagare”. En företagare undrade hur man egentligen ska förstå och skriva rätt i alla blanketter och ansökningar till EU om stöd. En annan menade att stödprogrammen som finns inom EU inte gynnar de företagarna som kanske bara är en eller två personer, eftersom de inte har resurser att lägga på en ansökningsprocess.

Professor Alf Rehn fick avsluta seminariet med ett kreativt inlägg i debatten. Tillåter man verkligen annorlunda innovationer att komma fram, undrade han. Kan man verkligen ha ett statligt verk för innovation och varför tillvaratas inte fler av de möjligheter som inte passar in i normalbilderna? Han menade att för att gynna innovation och kreativitet, företagande och entreprenörskap behöver man se möjligheter i saker som hittills blivit oberörda, se potential i mångfald och inte begränsa sig till vad som är ”normalt”. Äldre och konsumenter av halalkött, är exempel på grupper som ofta glöms bort när man talar om affärsmodeller och kunder.

SME veckan är en satsning på entreprenörskap och möjligheter för små och medelstora företag. En mängd informationsaktiviteter sker denna vecka i hela Europa.

På ESBRI arrangerar vi kontinuerligt events för att gynna entreprenörskapet i Sverige. Är du nyfiken på var tillväxten och de nya arbetstillfällena ska komma ifrån? Klicka in på vår hemsida www.esbri.se och läs mer om vår kommande ESTRAD-föreläsning ”Sociala normer och företagstillväxt” som kommer att angripa just den frågan. Det är helt kostnadsfritt att delta vid föreläsningen som hålls i centrala Stockholm.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI