tisdag, juni 30, 2015

Trevlig sommar!

Nu är det sommar, guld och gröna skogar och vi på ESBRI börjar tänka på semestern. Men vi försvinner inte allihop på en gång, och vi nås på mejlen om det kniper.

Vår webbplats har förstås inte sommarstängt. Där hittar du spännande läsning om entreprenörskap, innovation och småföretagande. Läs till exempel om hur regeldjungeln kring medicinsk teknik kan bli en fördel för företagen, om entreprenörskap i utbildningssystemet och om hur änglar och entreprenörer kan jobba på sin relation.

Våra konferenser och Estradföreläsningar kan ses i repris som webb-tv och många finns dessutom att ladda ner som ljudfiler. Under våren har Estrad bland annat handlat om den cirkulära ekonomin, regional innovationskraft och kundfinansierade affärsmodeller. Se hela listan.

I höst laddar vi om med nya föreläsningar, Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, Global Entrepreneurship Week och mycket mer. Inbjudningar och information följer via mejl, Facebook och Twitter. Hoppas att vi ses!

/Åse

torsdag, juni 11, 2015

Företagandet minskar enligt GEM

Häromdagen deltog jag i Entreprenörskapsforums lansering av den nya GEM-rapporten ”Entreprenörskap i Sverige”. Global Entrepreneurship Monitor studerar den totala entreprenöriella aktiviteten i olika länder, 2014 medverkade 73 länder. Det som är unikt med GEM är att man mäter den tidiga entreprenöriella aktiviteten, när individer antingen planerar att starta företag eller precis har startat.

En tydlig och oroande trend är att företagandet har minskat i Sverige jämfört med 2013. Man kan se en stor minskning framför allt när det gäller konsumenttjänster det senaste året. I denna grupp finns exempelvis frisörer och olika utförare av ROT- och RUT-tjänster.

Den största minskningen återfanns bland kvinnor (hela 40 procent) och då framförallt i tidiga stadier av företagande. En av författarna till rapporten är Carin Holmquist från Handelshögskolan i Stockholm. Hon menar att en av orsakerna till minskningen kan vara att det finns en viss mättnad i de branscher där kvinnor främst är verksamma. Hon märker också av denna mättnad hos studenterna, många undrar: ”Måste alla bli entreprenörer?”

Christina Wahlström som grundat den privata kvinno- och barnhälsomottagningen Mama Mia tror att förändringar i regelverket kring ROT och RUT har haft stor betydelse. Kvinnor har i allmänhet inte samma erfarenhet av företagande som män och därför är det oerhört viktigt med starthjälp, exempelvis i form av RUT.

Birgitta Ohlsson från Folkpartiet instämde och påpekade att redan innan nerdragningarna av RUT var genomförda minskade efterfrågan på den typen av tjänster rejält. Konsumenterna ändrade beteende när nya förutsättningar var på gång, och effekten blev att färre vågade starta företag.

Jan Olof Jacke är vd för AstraZeneca. Han pratade om intraprenörskap och betonade att vi måste bli bättre på att stimulera en kultur där man premierar entreprenörskap inom större företag. Om man gör ett försök och misslyckas är man en loser i Sverige, medan det i exempelvis USA är en merit att ha vågat. Det gäller att visa i ord och handling att företaget uppskattar när de anställda försöker – även om de inte lyckas så bra.

Jacke berättade om ett intressant koncept som AstraZeneca nyligen har etablerat för att stimulera entreprenörskap inom företaget. För ungefär 1,5 år sedan startade de BioHubs och började upplåta lokaler till små bolag i samma bransch. Nu finns ungefär 15 företag knutna till projektet, och 3 av dem är grundade utomlands. Man hoppas att det entreprenöriella tänket i de små bolagen ska smitta av sig på de anställda via informella kontakter. Tidigare har väldigt få avknoppningar genomförts, men bara under den korta tid som projektet har varit igång har två företag avknoppats. Så det ser lovande ut.

GEM-rapporten går att ladda ner om du vill läsa mer.

/Helene

måndag, juni 08, 2015

Vi gjorde det, igen!

Puuuuuh... Drar en lättnadens suck över att vi, även denna gång, lyckades leverera Entrématerial till tryckeriet i tid. Det betyder att tidningen når de 14 000 prenumeranterna före midsommarafton.

Som skymtas på bilden ovan tar vi i Entré nr 2-2015 en titt på entreprenörskap i utbildningen. Vad är entreprenöriellt lärande? Vilka utmaningar finns? Och varför är det så viktigt att ha entreprenöriell kompetens? De här frågorna, och många därtill, besvaras av Caroline Wigren-Kristoferson, Bengt Johannisson, Mats Lundqvist och Saras Sarasvathy i den långa tematexten som fått rubriken ”Lär för en osäker framtid”.

I tidningen rapporterar vi också om bland annat nya avhandlingar från KTH, Internationella handelshögskolan i Jönköping, Lunds universitet, Mittuniversitetet och Mälardalens högskola. Och en hel massa annan forskning förstås.

Saknar du en egen prenumeration? Teckna den kostnadsfritt på webben i dag, så hinner du få Entré nr 2-2015 du också.

/Åse

fredag, juni 05, 2015

18 år senare…

Bildmaterial från ESBRIs arkiv – 5 juni 1997 hade digitalkamerorna ännu inte slagit igenom.
I dag för 18 år sedan, en solig dag som denna, invigdes ESBRI. Under invigningssymposiet knöt Kungen ett band där företrädare för akademin och näringslivet höll i ändarna. Jag kom att tänka på det när jag sommarstädade i lådorna och hittade en deltagarförteckning från symposiet, temat var ”Att skapa tillväxt och nya jobb”.

När jag ögnade igenom listan kunde jag konstatera några saker. Det var då vi la grunden för det som sedan dess har varit ESBRIs signum: Att skapa mötesplatser där forskare, entreprenörer, företagare och policymakare träffas. Tidigt på hösten 1997 körde vi i gång med våra Estradföreläsningar och tidningen Entré (båda under andra namn).

Känns rätt fantastiskt att konceptet för såväl Entré som Estrad har hållit i 18 år, med ökat intresse.

Trevlig nationaldagshelg!

/Magnus