tisdag, december 29, 2015

Alla företag kan växa – bara man vet hur!

För ett par veckor sedan fick jag ”Snabbväxarnas hemligheter” i min hand och nu har jag äntligen hunnit läsa den. Boken presenterar de faktorer som snabbväxande företag har gemensamt och fungerar som en praktisk handbok i tillväxtbyggande. Tanken är att man med hjälp av konkreta verktyg i boken ska kunna utveckla en tillväxtplan för sitt eget företag.

Författarna lyfter fram att det är viktigt att hitta ett äkta och motiverande varför. Att skapa lönsam, uthållig och snabb tillväxt kräver vilja och mod, men även uthållighet. Då måste alla på företaget ha ett tydligt svar på varför de ska fortsätta kämpa.

Det är också oerhört viktigt att inte bara köra på i gamla invanda spår, utan ha ett mål som alla i företaget strävar mot. Det gäller att göra en nulägesanalys för att få insikt i hur företaget fungerar, och vilka utmaningar som finns i omvärlden och branschen. Försök att ta reda på kundernas återkommande problem och hitta lösningar på dem. Det ger kunderna ett värde som de gärna betalar för.

Fokusera på de kunder som företaget verkligen vill ha, och tacka nej till de kunder företaget inte vill ha. Det är i allmänhet svårt att tacka nej till kunder men varje minut som läggs på kunder som är tidstjuvar och splittrar fokus är bortslösade. Tiden kan i stället läggas på de kunder företaget verkligen vill satsa på. Det ger så mycket mer.

Boken är lättläst och har en struktur som är lätt att följa. Jag tycker den är klart läsvärd om du funderar det minsta lilla på tillväxt.

/Helene

måndag, december 14, 2015

Äntligen – en ny Entré

Vi trycker tidningen Entré i 18 000 exemplar, fyra gånger om året. Och just nu är nummer 4-2015 på väg ut till de över 14 000 prenumeranterna, som en tidig julklapp. Vi fick precis några lådor med överex hit till kontoret, de kommer bland annat att skickas vidare till alla riksdagsledamöter och till olika organisationer och evenemang som vill sprida Entré till sina besökare.

Om du är Entréprenumerant kan du se fram emot en massa intressant läsning! Temat för tidningen är denna gång ”Digital innovation”, med fokus på hur digitaliseringen påverkar företagen.

”Det speciella med digital teknik är formbarheten. […] Formbarheten påverkar organisationer kulturellt, kognitivt och identitetsmässigt”, säger Daniel Nylén, en av de intervjuade forskarna i tematexten.

Förutom det kan du också läsa om varför entreprenörer mår bättre, om svenska småföretagare i stora världen och om design som värdeskapare. Och mycket, mycket mer förstås...

Håll utkik i brevlådan – och om du inte har hittat någon Entré där i slutet av veckan kan du kontakta oss så ordnar vi en kostnadsfri prenumeration. Tipsa gärna vänner och kollegor!

/Åse

torsdag, december 10, 2015

Arbeta hårt tillsammans och ha kul!

Häromdagen arrangerade vi den sista Estradföreläsningen för året. KTH-forskaren Andreas Fili presenterade sin forskning om relationer mellan affärsänglar och entreprenörer, då med fokus på hur det har fungerat efter att själva investeringsbeslutet är fattat.

Andreas konstaterade att få har studerat ”post-investment-aktiviteter”. Investeringarna kan pågå i många år och det är svårt att få en ängel eller entreprenör att lyfta fram negativa aspekter av samarbetet. Båda parterna är ju beroende av varandra för att det ska bli ett livskraftigt och vinstgivande företag. Han har försökt hitta vägar till att ändå få relevant kunskap om hur samarbetet har fungerat. Detta har skett med hjälp av bland annat 150 intervjuer med entreprenörer, politiker, revisorer, mentorer och andra, samt djupintervjuer och telefonintervjuer med 21 affärsänglar.

En av slutsatserna är att affärsängeln måste lita på entreprenören, det fungerar sällan bra att kontrollera och detaljstyra. Oftast byggs ett förtroende upp över tid, speciellt om man fokuserar på att arbeta hårt tillsammans och lösa problem som uppstår under resan. När affärsängeln har gått från att vara outsider till insider, det vill säga att blivit mer av en medentreprenör än investerare, är det lättare att utveckla mål och arbetssätt tillsammans.

Ibland uppstår dock situationer när ängeln måste agera. Det kan gälla att stoppa en stor risktagning eller förhindra att företaget utvecklas på ett oönskat sätt. Det kan vara mycket svårt att leverera pekpinnar eller beska sanningar om investeraren är personligt involverad i verksamheten. Då kan ängeln i stället plocka in en ”bad cop” som får ta konflikten, det kan vara en revisor eller någon annan som har inblick i verksamheten. På det sättet rubbas inte entreprenörens förtroende för ängeln och förhoppningsvis kan man sedan arbeta tillsammans för att lösa den uppkomna situationen.

Filis bästa tips för att få en relation av det här slaget att fungera är att fokusera på att arbeta hårt tillsammans – och att ha kul. Då kan det bli en långsiktigt lyckosam investering för alla parter. Och så har man roligt under tiden!

Vill du se hela presentationen finns den nu som webb-tv.
Här finns en artikel om hans avhandling och här kan du läsa mer om hans forskningsintressen.

/Helene

tisdag, december 08, 2015

torsdag, december 03, 2015

Innovationstalangerna 2015 korade

Mehrdad Mahdjoubi fick ta emot priset av Prins Daniel och några minuter 
senare fick han även Veckans Affärers pris ”Svenska Innovationspriset 2015”.
I tisdags var jag på Veckans Affärers framtidsdag som avslutades med att kora Innovationstalangena för 2015. Initiativtagare till priset är VINNOVA i samarbete med Veckans Affärer. Syftet är att lyfta fram Sverige som innovationsland och även visa på en bred syn på innovation. Juryn består av bland andra Prins Daniel, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, VINNOVAs generaldirektör Charlotte Brogren och Sara Öhrvall, medgrundare av Mindmill network.

Vinnarna i de olika kategorierna är:
Årets Innovationstalang: Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems
Årets Utmanare: Roken Cilgin, Lernia
Årets Stjärnskott: Nima Marefat, DigiExam
Årets Innovationsängel: Jennie Ekbeck, Umeå BioTec Incubator
Årets Innovationsmiljö: Epicenter


Efter prisutdelningen pratade jag lite med Mehrdad Mahdjoubi. Hans företag kommer från en idé som han fick när han gjorde sitt examensarbete i samarbete med NASA. Mehrdad ger sig på problemet med vattenslöseri när vi duschar. Vårt samtal spände över många delar i arbetet med att bygga ett ”hårdvaruföretag”.

Det var till exempel intressant att höra om de exporthinder som finns. Det är lätt att glömma bort att det kan finnas regler och förordningar på flera olika nivåer i ett land, som gör att det tar lång tid att bli godkänd. I Mehrdads fall handlade det om att få tillstånd att installera de vattensnåla duscharna hos kunder i Kalifornien. Genom vårt samtal fick jag lite nya uppslag till kommande Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum.

Grattis alla vinnande talanger!

/Magnus

tisdag, december 01, 2015

Bästa änglatipsen på Estrad

- Hur kan vi från akademin hjälpa det svenska näringslivet att förnya sig? Det är den övergripande frågan som driver mig.

Det berättade Andreas Fili när jag intervjuade honom i våras. Nästa tisdag, 8 december, har han chansen. Då föreläser han på ESBRIs Estrad, och som vanligt består vår publik till största delen av företagare (och folk som jobbar för att stödja dem).

Andreas är verksam vid KTH och la fram sin avhandling för ett år sedan. Den bygger dels på ett 30-tal intervjuer med 21 affärsänglar, dels på en analys av affärsängelnätverk utifrån intervjuer med 150 nätverksmedlemmar, tjänstemän, politiker, bankanställda, jurister och entreprenörer.

Andreas Fili liknar relationen mellan entreprenör och ängel vid ett äktenskap. Följaktligen fick han ta rollen som en slags ”parterapeut” när han intervjuade företagarna och änglarna. För att reda ut vem som sagt och gjort vad – och när – under deras relation fick han ställa många frågor, och lyssna till långa berättelser. Det står klart att ekonomin inte är det enda värdet som bör värnas, och att det under en mångårig relation uppstår en del konflikter som måste hanteras.

På Estrad kommer Andreas att dela med sig av sina viktigaste lärdomar. Missa inte det! Anmälan är fortfarande öppen, och kan du inte vara med på plats så kan du följa livesändningen eller logga in på webb-tv i efterhand. Men då missar du glöggen och minglet som tar vid efter själva föreläsningen…

/Åse