tisdag, november 24, 2009

Att inte ta över pappas företag

Många små och medelstora familjeföretag i Sverige står just nu inför ett ägarskifte. Detta eftersom många av dessa företag ägs och leds av 40-talister.

Jag tillhör den tredje generationen i led att ”ta över” familjeföretaget. Frågan kom upp för ett par år sedan när pappa insåg hur nära pensionen han och hans bror var. Påföljden blev många, långa och intensiva diskussioner vid köksbordet om familj, tradition och kulturellt arv.

Det var under senare delen av 1940-talet som min farfar tröttnade på bondelivet, begav sig till staden och startade en mekanisk firma tillsammans med kompanjoner. Tio år senare köpte han ut sina partners och när tiden var mogen var det självklart att företaget skiftades till min far och farbror, som båda varit verksamma i företaget sedan ungdomsben. I företagsteamet finns i dag min faster och andra anställda. Tidigare har även brödernas kusin varit verksam. Men inga söner eller döttrar.

Diskussionerna fortsatte till och från under en period, men fastnade alltid vid två problem: i den yngre generationen fanns inget intresse, än mindre kunskap nog för att ta över.

Lyfter vi samma fråga till en nationell nivå är det ett faktum att större delen av ägarna till familjeföretag kommer att pensionera sig inom en snar framtid. Men det är inte det största problemet vårt samhälle, tillika min familj och jag, står inför. Problemen bottnar snarare i att det inte finns tillräckligt mycket kunskap kring ägarväxling. Många generationsskiften kommer därför att ske på ett mindre lyckosamt sätt.

Ägarskiften, i detta fall ägarbyte från förälder till barn, är viktiga. Så, hur många fler i min situation finns det därute? Enligt en rapport från 2007 gjord av NUTEK (nuvarande Tillväxtverket) kännetecknas 90 procent av alla företag i Sverige av att de ägs av en person, eller av ett fåtal personer som är släkt. Enligt en annan studie från samma organisation (från 2004) vill mellan 40 och 60 procent av nuvarande ägare i familjeföretag att barnen ska ta över företaget, helt eller delvis.

Familjeföretag har inneboende styrkor och en tradition som kan vara svår att uppnå i andra företag. Det finns mycket som visar på att företag av denna art skapar starka band, både inom och utom företaget. Familjeföretag är en viktig del för Sveriges tillväxt. I boken ”Ägarskifte i familjeföretag och slopade skatter” av Marcela Ramírez Pasillas, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, kan du läsa mer om ägarskiften, speciellt inom familjeföretag. Boken är skriven tillsammans med professor Leif Melin, verksam vid samma lärosäte, och vid CeFEO (Center of Family Enterprise and Ownership), på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Syftet är att sprida mer kunskap kring denna form av ägarbyten och hur de går till, i samband med slopandet av arvs- gåvo- och förmögenhetsskatter.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, november 19, 2009

Kvinnors företagande engagerar!I måndags arrangerade ESBRI en Estradföreläsning. Ett hundratal besökare samlades för att både lyssna och knyta nya kontakter. Temat denna gång var kvinnors företagande. Vi har under årens lopp fått många önskemål om att emellanåt bjuda in ”det verkliga livet” att medverka i våra föreläsningar. Den här gången hade vi representanter från företagsvärlden, policy och forskningen.

Först på scenen var Gunilla Thorstensson från Tillväxtverket. Hon är ansvarig för programmet ”Främja kvinnors företagande”. I programmet ingår bland annat 880 ambassadörer, deras uppgift är att bland annat att vara förebilder och inspirera fler kvinnor att bli företagare.

Sedan presenterade Kristina Theander sitt företag ”Middagsfrid”. Tidigare i år vann hon i kategorin ”Årets tjänsteutvecklare” i Beautiful Business Award. Affärsidén är att leverera ingredienser och recept till fem middagar för fyra personer. Maten ska vara klimatsmart och billig.

Sist ut i raden av intressanta presentatörer var professor Patricia Greene, en av grundarna till Dianaprojektet. Hon har under många år forskat om kvinnors företagande med speciellt fokus på tillgång till kapital och tillväxt.

Det blev ett seminarium med mycket diskussioner, både under pausen, då sorlet var högt, och under paneldebatten som följde efter presentationerna. Kvinnors företagande engagerar!

Låter det intressant? Föreläsningen finns nu att se via webb-tv

Här bloggar Anna Skarin om föreläsningen

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

måndag, november 16, 2009

Good Morning 2019
I fredags firade våra kontorsgrannar SSES tioårsjubileum med eventet Good Morning 2019 på Grand Hotel i Stockholm. Det var en mycket lyckad tillställning, som besöktes av uppemot 600 personer. På scen stod bland andra forskaren Kjell A Nordström från Handelshögskolan i Stockholm, Stefan Persson från H&M, USA:s ambassadör Matthew Barzun och Andreas Ehn, tidigare på Spotify.

För er som använder Twitter, kolla gärna in ESBRIs twitter-rapportering från eventet (@_esbri är vår adress, för er som vill följa oss den vägen). Flera av besökarna var uppkopplade mot Twitter, vill du läsa allt som skrivits innan, under och efter Good Morning 2019, använd taggen #gm2019 i sökfunktionen.

Det filmades också en del under dagen. Åtminstone bitar av det finns att se på Bambuser, här och här

Tack SSES för ett mycket bra ordnat och givande event!

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

fredag, november 06, 2009

R2B omgång 2 i full gång

Äntligen är vi igång med den andra upplagan av kursen From Research to Business (R2B). 20 entusiastiska doktorander från universitet i hela Sverige har samlats i Sigtuna för den första av totalt fyra workshops. Under fyra intensiva dagar drillas doktoranderna med hjälp av fokuseringsövningar, positionsidentifiering, försäljningstips och andra verktyg som kommer väl till pass när man vill kommersialisera sin forskning. I dag har vi även haft besök av några av förra årets kursdeltagare, som nätverkat och skapat kontakter med de nya R2B:arna. Det fortsatta programmet under helgen är späckat, och innehåller både fler spännande besök och några överraskningar av det mer oväntade slaget…

Den nya webbplatsen för R2B lanserades i veckan. Här kan du läsa mer om årets doktorander och få mer information om kursen.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, november 05, 2009

Afterwork 5 november: om startups i Silicon Valley

Ett snabbt evenemangstips: Välkomna på afterwork i dag torsdag 5 november i regi av ESBRI och Wyatt. ESBRI-vännen Tom Kosnik, professor vid Stanford University, pratar om Silicon Valley-startups. Sen bjuds det på öl och mingel.

Vad: Afterwork med ESBRI & Wyatt
När: Torsdag 5 november klockan 18-20
Var: I Wyatts lokaler på Saltmätargatan 9 i Stockholm

Eventet finns på Facebook Gå gärna in där och OSA.

Välkomna
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

måndag, november 02, 2009

Biotechföretag uppmuntrar till innovation


Det amerikanska biotechföretaget Genentech har ett postdoc-program där de tar emot uppemot 120 nydisputerade forskare åt gången.

Programmet är en viktig del av Genentechs innovationsstrategi. Enligt forskningsansvariga Richard Scheller ger programmet ett konstant flöde av unga människor med olika bakgrund. Det bidrar till den innovativa, entreprenöriella och kreativa andan hos Genentechs forskningsavdelning. Samtidigt uppmuntras forskarna att jobba med högriskprojekt. Och ledningen förväntar sig att de flesta av projekten ska misslyckas.

Riktigt spännande upplägg tycker jag. Läs mer här:

Magnus Aronsson, vd för ESBRI