fredag, juni 29, 2012

Almedalen – rosémingelparadis för eliten eller demokratifrämjande exportsuccé?

Nästa vecka börjar Almedalsspektaklet. Som vanligt handlar en av införsnackisarna om Almedalens existensberättigande. Är det bara PR-folkets lekplats? Ett rosémingelparadis för Stockholms medieelit? Journalister som springer politikernas ärenden? En dyrbar tillställning – för alla skattebetalare? Visst finns det anledning att problematisera hela företeelsen, en alltför tät sammanblandning av PR, politik och journalistik är nog inte önskvärd. Samtidigt finns det de som menar att Almedalen faktiskt har sitt värde som demokratifrämjande mötesplats. Spektaklet ska ju dessutom enligt uppgift gå på export till Sydkorea.

Nåväl, jag ska hursomhelst dit. Oavsett vad man tycker om Almedalen som koncept, så är det svårt att hitta en bättre möjlighet att gå på spännande seminarier och träffa intressanta människor. I alla fall under så kort tid på en så begränsad geografisk plats. Problemet är snarast att välja rätt mellan de 1 814 evenemangen i programkatalogen. Väldigt många har också beröring på entreprenörskap, småföretagande och innovation på olika sätt.

Entreprenörskapsforum håller i fem seminarier under veckan och Vinnova två. Tillväxtverket  arrangerar två egna, men samarrangerar och deltar i desto fler. Mötesplats social innovation har ett gäng spännande programpunkter på gång.

Även många universitet och högskolor finns på plats. Göteborgs universitet håller i ett seminarium om hur mänskliga rättigheter kan driva innovation och ett annat om vad vi ska ha universiteten till, Örebro universitet samarrangerar ett seminarium på ämnet ”Universitet som drivkraft för tillväxt och utveckling” och Mittuniversitetet håller i ett om socialt entreprenörskap.

Jag har även hittat några intressanta seminarier om kultur och kreativa näringar. Bland annat arrangerar Svensk scenkonst ”Kultur i Almedalen” 3-4 juli på Länsteatern, med flera spännande programpunkter. Ewa Björling och Lena Adelsohn Liljeroth deltar i en debatt om kreatörernas möjlighet att få fart på tillväxten.

Vi kanske ses där!?

/Jonas

onsdag, juni 27, 2012

Sommar-tv i din burk

Robin Chase. Foto: Sofia Ernerot.

Regnet det bara öser ner och man vill kura ihop sig hemma i soffan och titta på… ESBRIs webb-tv såklart! Nja, kanske inte varje dag. Men på webben finns en massa intressanta presentationer från våra olika evenemang, tillgängliga när du har tid och kunskapssug.

Nu har vi lagt ut alla presentationer från Global Symposium on Women’s Entrepreneurship i Stockholm 1-2 juni. Se Robin Chase, serieentreprenören bakom exempelvis Zipcar, berätta om hur det känns att bli lovebombad av sina kunder. Lyssna till Divine Ndhlukulas berättelse om hur hon byggde upp sitt Securico till ett företag med 3 500 anställda på 13 år – och samtidigt blev en förebild för många kvinnor i Zimbabwe. Du kan också lära dig mer om hur villkoren för kvinnors företagande ser ut i bland annat Turkiet, Australien och Förenade Arabemiraten.

Som webb-tv finns också alla Estradföreläsningar som vi arrangerat från 2006 och framåt. Se exempelvis våra senaste Estrad som handlade om matiga innovationer, entreprenören och skatterna, respektive IT som en hävstång för småföretag.


/Åse

tisdag, juni 19, 2012

Sverige bäst på intraprenörskap

Den svenska delen av GEM-rapporten presenterades i går i Stockholm.
Foto: Hanna Andersson


I går släpptes årets svenska GEM-rapport. Den presenterades av EntreprenörskapsforumMyntkabinettet mitt emot Kungliga Slottet i Stockholm. I rapporten jämförs svenska trender inom företagande och tillväxt med resten av världen.

I år kommer enkätsvaren från 140.000 personer och 54 olika länder. Rapporten använder sig av måttet TEA (Total Entreprenöriell Aktivitet), det vill säga företag som precis ska eller har startat, men inte varit verksamma mer än 3,5 år. Den svenska rapporten är skriven av Pontus Braunerhjelm, Kristina Nyström, Ulrika Stuart Hamilton, Carin Holmquist och Per Thulin.

Hamilton presenterade delen där ett antal "expertintervjuer" ingår. I år har 36 personer från hela världen medverkat. Experterna sätter betyg inom olika ämnen. Bland de betyg som höjts sedan förra året kan nämnas "Möjlighet att starta företag" som ökat från 2,3 till 3,9 och "Företagarens status" som ökat från 2,9 till 3,4. I kapitel 4 kan man läsa mer om detta. Det är skrivet av Carin Holmquist, som tillsammans med Elisabet Sundin fick Esbri-priset i början av juni. Holmquist var inte på plats, men hade konstaterat att män och kvinnor tycker rätt lika förutom i frågan om bidrag till kvinnors företagande. Män anser att det ligger på en bra nivå medan kvinnor anser att det borde höjas...

Sedan 2010 har entreprenörsaktiviteten i Sverige ökat med 10 procent efter att tidigare år haft en nedåtgående kurva. Per Thulin var speciellt förtjust i kurvan för "Upplevda entreprenöriella möjligheter". Den tron är hög i Sverige.

Kristina Nyström presenterade en ny del av rapporten som gäller vad man kallat "entreprenöriellt anställda". Det vill säga personer som utvecklar nya aktiviteter för sin huvudarbetsgivare, som utveckling eller lansering av nya varor eller tjänster, eller startar en ny enhet eller dotterbolag. Dessa "entreprenöriellt anställda" har ofta hög utbildning och är i snitt mellan 35-44 år. Tretton procent anser sig vara delaktiga i entreprenöriella aktiviteter hos sin arbetsgivare, och Sverige har därmed högst andel entreprenöriella anställda av alla undersökta länder!

I rapporten kan man se flera positiva trender. Kvinnors entreprenörskapsaktiviter ökar, och antalet  affärsänglar i Sverige växer. Dessutom anser två tredjedelar av den vuxna befolkningen att det finns goda möjligheter att starta företag i närområdet, betydligt fler än i andra länder.

Paradoxen, som diskuterades mycket under gårdagens presentation, ligger i att tron på möjligheter är hög men ändå inte genererar en högre tillväxt. Viljan är i topp, men de uppgående trenderna är rätt svaga. Vad det beror på kan man spekulera mycket i...

För de politiska kommentarerna stod Mats Odell (kd), riksdagsledamot och ordförande i Näringsutskottet och Jennie Nilsson (s), riksdagsledamot i Näringsutskottet.

Odell och Nilsson kommenterade paradoxen och sa att den beror på osäkerhet och rädsla, men såg olika politiska lösningar på problemet. Jennie Nilsson ville bland annat "öka rörligheten men bibehålla säkerheten" för den som vill avsluta en anställning och starta eget. I dag följer sådana saker som a-kassa och sjukförsäkring inte med för den som är egenföretagare.


/Hanna

Trevligt sätt att lösa ägarskiftesfrågan

I dag kom en spännande nyhet från Värnamo. Familjeföretaget Nominit grundades 1937 och har under lång tid ägts av syskonen Inger och Sixten Norhed. Ingen av dem har några bröstarvingar och de har därför beslutat att överföra ägandet till en stiftelse. I samma veva delar de ut 114 miljoner till nuvarande och tidigare anställda. Mellan 1 och 2 miljoner får var och en, beroende på antalet anställningsår.

Stiftelsen kommer också att dela ut forskningsstipendier, bland annat inom entreprenörskap och företrädesvis i Småland. Linnéuniversitetet borde ligga bra till…

/Åse

Deadline på torsdag!

Glada vinnare och arrangörer i Nytt&Nyttigt förra läsåret
Nytt&Nyttigt är ESBRIs och VINNOVAs uppsatstävling om innovation och nyttiggörande. För tredje året i rad delar vi ut 65 000 kronor i resestipendier till de studenter som skrivit Sveriges bästa uppsatser.

Fortfarande trillar det in en jämn ström av tävlingsbidrag. Och ännu är det ju inte för sent att vara med och tävla. Vid midnatt på torsdag (21 juni) stänger vi anmälan.

Vet du vem som borde vinna årets Nytt&Nyttigt? Gå in på www.innovationsuppsats.se för mer info och anmälan!

/Christina

måndag, juni 18, 2012

Gästblogg: Anna Lithagen

Anna Lithagen. Foto: Sofia Ernerot.
Anna Lithagen är projektledare för Maud Olofssons ledarskapsgrupp inom Hillary Clintons internationella toppråd för att stärka kvinnors ekonomiska ställning i världen, ICWBL (International Council on Women’s Business Leadership). Anna medverkade på vår konferens Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 1-2 juni. I bloggen nedan berättar hon bland annat om sitt möte med Hillary Clinton häromveckan. /Jonas

I am. Inspired. Full of energy. Prepared to connect the talents and strong voices. Follow great ideas. Listen to and be part of the change making. Ready to dream and think big. Encouraged and moving forward by the urge to see where the limits lay.

And then go beyond them.

Currently, I work as advisor and project manager with the Swedish Agency for Economic and Regional Growth for the Subcommittee on Leadership, aiding Subcommittee chair Maud Olofsson, with the International Council on Women’s Business Leadership (ICWBL).

The ICWBL is an initiative taken and chaired by U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton, whom Maud Olofsson and I met at the inaugurational meeting in Washington D.C. earlier this year and, once again, when she was in Stockholm on the Sunday following the Global Symposium on Women’s Entrepreneurship.

I feel fortunate to be part of this initiative and involved in actively promoting economic sustainable growth, and to pursue and promote business leadership among talented women entrepreneurs and current and future women leaders, in Sweden as well as internationally.

At the Global Symposium on Women’s Entrepreneurship I was inspired by the dynamic speakers and participants and the unequivocal drive to create and build companies, networks and sustainable solutions, presenting their products and business ideas creatively and fast-paced, elevator-pitch-style…”doors closing”…in front of the entire audience…”and, we’ve arrived!”.

I also had the honor of being one of the speakers together with Shelly Porges at the Global Entrepreneurship Program with the U.S. Department of State and with whom I have been collaborating closely on the Subcommittee on Leadership.

Together, and with the leverage of the extraordinary members of the Council and subcommittees and their combined networks, by connecting and influencing organizations and corporations and by creating synergies between the public and the private sectors, we hope to make it clear that there will only be winners -worldwide- as a result of overcoming some of the major barriers preventing women from rising to leadership positions!

One of the most important factors that we have identified, for women to view themselves as leaders and entrepreneurs, is the importance of role models. Therefore, at the Symposium, I also brought up one of the flagship initiatives of the Swedish Agency for Economic and Regional Growth, the Ambassadors for Women’s Entrepreneurship.

The initiative shows that there are as many different ways of doing business as there are entrepreneurs, that business is conducted in all possible sectors, and that there is not one, already-cut-out way of building a successful company or a certain management style to be taken on. As a result, the women entrepreneurs chosen to take part in the initiative might become mentors, business partners and catalysts to each other and role models -through speaking engagements at schools and universities- to future entrepreneurs and leaders.

The world, undoubtedly, needs women to be able to step forth as leaders and entrepreneurs.

Sometimes, all you really need is that extra word of encouragement from someone you look up to, to understand that he or she believes in you, in your potential, and in your ability.

For you to step forward.

To take a leap.

And soar.

Further and higher than you might have thought possible at first.

The world needs women and men alike to pay their experience and insights forward, and to –to the best of their knowledge and ability- be role models and mentors to talents and aspiring leaders.

You might already be aware of this and it is also highly possible that you have been for a while. And that now is the time.

You might not hear the ticking of the clock… (referring to the Mutewatch, being courageously pitched on stage by innovator and founder Mai-Li Hammargren)

But it IS time. To take part. To get off the sidelines and try to make a difference.

And be ready to win!

/Anna Lithagen

torsdag, juni 14, 2012

Bildelning tar över efter fildelning

Foto: Sofia Ernerot.
Internet har gett upphov till många nya tjänster i hållbarhetens tecken. Det delas, byts, säljs, skänks, samåks, soffsovs och lånas som aldrig förr. En tjänst som verkligen har slagit igenom stort på vissa håll, är bilpooler. På Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 1-2 juni hade vi besök av Robin Chase, grundare till Zipcar, världens största företag i bilpoolsbranschen.

Robin berättade om sin berg-och-dalbane-liknande företagsresa. Hon startade Zipcar när hon var 42, tillsammans med en kvinna som hade barn på samma förskola. Kvinnan hade sett en bilpoolstjänst och ville starta företag i branschen. Hon kom till Robin, som hade affärsbakgrund, med idén.

- Jag var rätt person vid rätt tillfälle att höra om det här. Allt jag hade gjort innan hade lett fram till Zipcar. Vi skrev affärsplanen efter ett möte på ett café i september 1999. Jag visade den för en kollega som sa att vi måste göra allt mycket snabbare och be om fyra gånger så mycket pengar. I januari 2000 startade vi företaget.

Fem månader senare hade Zipcar sin första bil på gatan. Fram till dess hade de blivande kollegorna lyckats skrapa ihop 75 000 dollar i startkapital.

- Jag ser det som ett mirakel att vi fick till det så snabbt. Jag kommer aldrig att kunna göra om något liknande igen.

Mycket av det som var avgörande för företaget skedde mer eller mindre av en slump, hävdar Chase. Bland annat hamnade hon på riktigt i en hiss tillsammans med en potentiell samarbetspartner och investerare. Ett äkta hisspitchläge, alltså.

Ett annat sådant tillfälle var när Robin bjöd över en gammal klasskamrat från MIT på middag. Det slutade med att klasskamraten investerade 50 000 dollar i Zipcar, fast det aldrig var tanken med mötet. Zipcar används även som case i undervisningen vid Harvard. Chase var själv på plats i klassrummet första gången caset användes. Efteråt ringde någon i publiken och ville investera i företaget.

Första bilen betalade hon med ett lån med sitt hus som säkerhet. Det var i samband med att Volkswagen lanserade sin nya ”Bubbla”, och Zipcars bil var en av få av den nya modellen som rullade på gatorna. Efter någon vecka ringde pressen och undrade om bilen och företaget.

- Folk trodde att jag var ett marknadsföringsgeni. Jag sa att det bara var tur. Men det handlade nog snarare om att göra rätt saker vid rätt tidpunkt.

En av de mer jobbiga händelserna var när företaget skulle lanseras i Washington DC en vecka innan 11 september 2001.

- Det har verkligen varit en berg-och-dalbana. Ena stunden jättebra, andra hemsk, sedan jättebra igen och sedan hemsk. Det är en utmattande livsstil!

Några viktiga lärdomar från Robin Chase:
 • Det går att göra saker snabbt, speciellt om man är lite aningslös.
 • Pengar kommer från oväntade håll, var uppmärksam!
 • Lyssna till, och lär från, all feedback du får.
 • Förbättra ditt erbjudande hela tiden.
I dag jobbar Robin Chase med Buzzcar, en tjänst där privatpersoner hyr ut sina egna bilar till andra privatpersoner. I Sverige finns företaget Flexidrive med motsvarande tjänst.

/Jonas

måndag, juni 11, 2012

Pitch-bonanza på GSWE

Jin Moen från Movinto Fun. Foto: Sofia Ernerot.


Som ni kanske har sett tidigare här på esbribloggen, genomförde vi förra veckoslutet ett globalt symposium om kvinnors företagande. Tillsammans med Tillväxtverket och VINNOVA, samt med stöd från Regeringskansliet, arrangerade vi två konferensdagar på ämnet.

Som ett inspel i programmet bjöd vi in några organisationer som fick pitcha inför publiken. Tanken var att innan varje paus presentera ett antal spännande företag, som sedan även kunde ligga till grund för samtal under mingel och nätverkande (tillsammans med övriga delar i programmet).

Inför hela publiken fick var och ett av företagen en minut på sig att pitcha. Ursprungsidén till ett sådant ”elevator pitch” är att presentera sin affärsidé under en kort hissresa. Därför var Magnus Aronsson, ESBRIs vd och tillika moderator för dagarna, stenhård med tidhållningen. Han gav sitt klartecken att börja: ”doors are closing” och den en minuter långa hissresan startade...

Först ut var Anna Edwall från Rättviseförmedlingen som arbetar med att hitta rätt kompetenser till olika typer av organisationer, samt med att förändra olika skevheter i samhället. Därefter intog Jin Moen från Movinto Fun scenen med sin Oriboo, en portabel leksak/motionspryl. Alice Marshall på Add gender berättade om hur de konsultar om jämställdhet, och Kicki Theander på Middagsfrid pitchade om fördelarna med sin matkasse. Ditte Hammarström på Snowfire visade exempel på olika kreativa sätt att designa webbplatser. Anna Beijer från Pergate använde sin minut till att berätta om hur de kan göra världen roligare och mer produktiv med spel och IT-lösningar.

Under konferensens andra dag visade Annika Winell på Spegelzoom upp sin specialspegel som förstorar och ger skärpa. Avslutningvis hörde vi Margareta Neld från Women in progress berätta om sina tjänster, som bland annat innefattar coachning och nätverkande för företagsamma.

Inspelet med de korta presentationerna var mycket uppskattat bland deltagarna och vi vill passa på att tacka alla företagarna för sina fina presentationer. Även stort tack till våra utställare, som förutom de pitchande företagarna, var: Connect Öst med sitt projekt Cash is Queen, Svenska Uppfinnareföreningen, VINNOVA, Tillväxtverket, Tekniska museet, som tog med sig sin utställning om kvinnors uppfinningar, samt Simris Alg. Även Mai-Li Hammargren visade upp sin Mutewatch under konferensen och med utställning.

Tack alla för er medverkan till en mycket lyckad konferens!

/Christina

fredag, juni 08, 2012

Feministisk företagare i manlig bransch

Divine Ndhlukula. Foto: Sofia Ernerot.
”You can never cross the ocean until you have the courage to lose sight of the shore”
― Christopher Columbus

Divine Ndhlukula startade sitt företag Securico i Zimbabwe för 13 år sedan. Hon började med väldigt lite kapital, noll erfarenhet av branschen och bara fyra anställda, varav en var hennes syster. I dag har hennes företag över 3 500 anställda och 60 miljoner dollar i intäkter. När hon förra året vann Africa Awards for Entrepreneurship valde hon att dela prispengarna med sina anställda. Hennes företag är det första zimbabwiska säkerhetsföretaget som blivit certifierad under ISO9001:2008 Quality Management System, vilket hon är mycket stolt över.

Divine har egenhändigt tagit sig in i en mansdominerad bransch och är en förebild för många unga kvinnor, i Afrika såväl som i resten av världen, som drömmer om att starta eget. Hennes företag startade vid ett köksbord, som så många andra. Nu vill hon, tillsammans med sina anställda, utmana status quo i sitt hemland.

- Jag säger alltid till folk att man kan bli entreprenör från vilken plats man än är på och var man än börjar, sa hon under sin presentation på Global Symposium on Women’s Entreprenurship som ESBRI arrangerade förra veckan.

Divine tror på sig själv och på ”the power of the mind”, det vill säga att det man tror på blir verklighet.

- Jag är passionerat intresserad av möjliggörandet av kvinnors ekonomiska självständighet. Över 900 av mina anställda är kvinnor. Kvinnor som inte skulle haft en chans på arbetsmarknaden om inte jag hade gjort en medveten satsning för att få dem accepterade. I början fick jag be kunder att provanställa kvinnor vid sina arbetsplatser, men i dag är det lättare.

Att hon lyckats tror hon själv beror på bra självförtroende, tillsammans med oräddhet. Det handlar också om hårt arbete, disciplin, passion och målmedvetenhet.

- Jag såg en brist och ville fylla den. Jag märkte att tjänstesektorn i Zimbabwe karaktäriserades av dålig kvalité och låg arbetsmoral. Det fanns få kvinnor i branschen och de som fanns jobbade bara deltid.

Divine fann att bristen på kvinnor handlade mer om människors inställning, än om att kvinnor inte passade på de här jobben. Därför bestämde hon sig för att hennes företag skulle ha hög standard, ge alla anställda motivation och möjlighet till personlig utveckling – och arbeta för att anställa fler kvinnor.

- Efter mitt arbete i bolagsvärlden visste jag att vi behövde rätt folk. Jag tog personligen hand om det. Varje ny grupp vi utbildade tillbringade jag minst en halv dag med, och det håller jag fortfarande på med.

Hon har stor respekt för sina anställda och vill att de ska ha en förståelse för företaget. Hon har skapat ett personalbibliotek och ser de anställda som källor till vidare kunskap och information även för egen del.

När människor undrar varför hon valt en bransch som hon inte behärskar frågor hon: ”Behöver du vara kock för att äga ett Hilton-hotell?” Hon hade inget tekniskt kunnande, men en stor dos kreativitet och innovationsanda, och det räcker långt. Men ändå, varför ge sig in i en så manligt dominerad värld?

- Jag såg en möjlighet och jag ville göra en skillnad för kvinnor i samhällets lägre skikt, dem som jag såg när jag växte upp och kände med. Jag såg säkerhetsbranschen som ett område som jag kunde utveckla, och där jag personligen kunde utvecklas. Och jag tog min aktivism med mig i företagandet.

/Hanna

torsdag, juni 07, 2012

Gästblogg: Natalia Brzezinski

Natalia Brzezinski är frilansande journalist, och en av bloggarna på Brzezinski Blog. Hennes man, Mark Brzezinski, är sedan ett halvår tillbaka USAs ambassadör i Sverige. När vi arrangerade Global Symposium on Women’s Entrepreneurship var hon en av deltagarna, och hon modererade också en panel. Här berättar Natalia Brzezinski med egna ord om sitt engagemang i kvinnors entreprenörskap och ledarskap. /Åse


Foto: Sofia Ernerot.
I’m passionate about promoting women in business because I strongly believe my generation is the women’s generation, and this is the moment when women can finally break through and attain high levels of corporate leadership.

After verbalizing my priorities, I was quickly introduced to Magnus Aronsson who was one of the first people I met in Stockholm. Many people told me about the great work ESBRI was doing on promoting entrepreneurship at large, with a particular interest in women’s entrepreneurship.

Promoting female business leadership is not just a “women’s issue” or charity, it is critical to global economic growth and diverse innovation. Including women is good for the world and good for the bottom-line.

Studies done by the World Bank and United Nations report that strong market growth among European companies is most likely to occur where there is a higher proportion of women on senior management teams. According to research by Forbes Magazine, firms with more women on their boards outperform their rivals with a 42% higher return on sales, 66% higher return on invested capital and 53% higher return on equity.

Early on, Magnus described a global symposium he was planning that would help further this cause. The guiding principle would be bringing together all stakeholders – from policymakers to venture capitalists to academic experts to entrepreneurs – in order to share best practices and learn from each other.

There are so many women’s events that turn out to be just that, one large event with no follow up or deliverable. The beauty of the symposium was this substantive aspect as well as the promise of a larger purpose with follow-up conferences to document progress. The emphasis on being global and including not just Swedes, or the Western world, but the Arab nations, the African nations and more was critical and alluring since we are now an interdependent world— what happens in Liberia impacts what happens in Louisiana and Luxembourg.

Walking into the stunning, glass-enclosed former beer factory in Sodermalm where the symposium was held brought this grand idea to reality. The room was filled with a dynamic array of people from all over the world. This range can be seen simply in the panel I had the privilege of moderating.

The dynamic panelists included self-described “serial entrepreneur” K. Shelly Porges, Senior Advisor leading the U.S. State Department’s Global Women’s Initiative, the United Arab Emirates Ambassador to Sweden Sheikha Najla Al Qassimi, and Professor Mary Barrett from the University of Wollongong in Australia.

Many other successful leaders also joined in other segments of the conference to share their perspective and most importantly, in my opinion, tell their story and act as role models. Confidence is critical to being a successful entrepreneur. If you do not believe in yourself and your enterprise, no one else will. Unfortunately, a fear of failure and hesitancy toward risk-taking holds many women with great ideas back.

According to statistics from the Global Entrepreneurship Monitor 2010 Women’s Report less than half – 47.7 percent – of women believe they are capable of starting a business, while well over half – 62.1 percent – of men believe they are capable. Being confident in your business plan is essential to receiving venture capital, yet another problem area for women entrepreneurs.

In order to break down these systemic and cyclical problem areas for women, greater information and broader perspective in terms of role models is required. Women need to see that they can start businesses, and they can start businesses in a breadth of fields. The ESBRI symposium and ESBRI’s coming work in developing a global network of thought leaders and action leaders can help shed light on both of these areas and really help women gain the insight they need to succeed.

/Natalia Brzezinski
Please follow me on Twitter @Natalbrz

måndag, juni 04, 2012

Folklig forskning

Colette Henry och Elizabeth Gatewood.

Dag 2 av konferensen Global Symposium on Women’s Entrepreneurship inleddes med en forskartung panel som diskuterade ”How can research contribute to practice and policy?”

Först ut var Colette Henry, Royal Veterinary College, Storbritannien. Hon betonade att hon själv inte är veterinär (trots att hon är verksam vid en veterinärhögskola) men att hon granskat branschen ur ett entreprenörskapsperspektiv.

Henry konstaterade att veterinärbranschen rör sig från mansdominans till kvinnodominans. Bland dagens yrkesverksamma veterinärer i Storbritannien är hälften män och hälften kvinnor. Men hos de sökande – och antagna – till veterinärutbildningen är 80 procent kvinnor.

- Kommer feminiseringen av yrket att förändra det? Ja, det tror jag. Många veterinärer driver små praktiker och detta kommer påverka kvinnors företagaraspirationer, sa Colette Henry.

Elizabeth Gatewood, Wake Forest University, USA, diskuterade kvinnors företagsamhet i olika delar av världen utifrån GEM-data. Hon konstaterade att andelen kvinnor som är företagare minskar när utvecklingsländer blir mer innovationsdrivna. Man kan ju fråga sig vad det beror på.

- En sak är säker: vi får inte reda på svaret genom att fråga entreprenörer. Vi måste inrikta forskningen på dem som inte är entreprenörer, som i stället väljer en anställning eller en tillvaro som hemmafru.

- Vi behöver också ta reda på mer om hur kultur och kontext påverkar entreprenörskapet. En av mina studier handlar om betydelsen av tro. När vi frågade entreprenörer om hur de fått sina affärsidéer svarade flera att de fått idén direkt från Gud, berättade Gatewood.

Nyprisade svenska professorerna Elisabeth Sundin och Carin Holmquist ingick också i panelen.

Sundin menade bland annat att det är vår plikt att forska om entreprenörskap. Forskare är anställda av staten och forskning om företagande är av stor nytta för medborgarna. Hon sa också att fakta och siffror är mycket kraftfulla, och att det därför är viktigt att förse politiker med dem. Till exempel för att visa på könade strukturer i samhället.

Elisabeth Sundin och Carin Holmquist har forskat och skrivit ihop länge. För ett par år sedan kom de med ett debattinlägg där de varnade för att den samhällsvetenskapliga forskningen är självmordsbenägen. Alla forskare måste skriva på engelska och publicera sig i de ”rätta” tidskrifterna för att kunna hävda sig i den akademiska världen. Denna hets gör att forskningen kommer allt längre ifrån det den studerar – det vill säga samhället och människorna.

- I den här processen blir forskarna mer och mer lika Rain Man – en slags korkade genier, sa Holmquist.

- Forskning måste börja och sluta i praktiken. Vi ska hämta våra problem från praktiker, och våra resultat ska ha bäring på entreprenörskap, slog hon fast.

Under förmiddagen talade också Liz Cullen, WEConnect International, USA, Louisa Mojela, Wiphold, Sydafrika, samt Lisa Emelia Svensson som är CSR-ambassadör på utrikesdepartementet. Hela symposiet filmades, livesändes på webben och ligger kvar på ESBRIs Bambuser-sida.

/Åse

söndag, juni 03, 2012

Praktiska råd till nystartade företag

Karen Wilson, Cindy Padnos, Gloria Serobe och Nell Merlino

Den som besökte ESBRIs ”Global Symposium on Women’s Entreprenurship” fick många praktiska råd med sig hem. I går lördag handlade det bland annat om olika sätt att finansiera sitt nystartade företag.

Nell Merlino, som bland annat startat organisationen Count Me In for Women’s Economic Independence, inledde helt frankt med orden:

- För att starta ett företag behöver vi tillgång till pengar, så enkelt är det.

Merlino konstaterade att de flesta kvinnor, och även män, som startar företag lånar pengar från familj och vänner. Andra har sparat ihop ett kapital. Det är först efter ett tag som det, för de flesta, blir dags att börja leta efter ”andra människors pengar”, det vill säga investerare.

- Då gäller det att veta vad du behöver pengarna till, inte bara säga: ”Jag behöver pengar”.

I början är det väldigt få som har tillgång till riskkapital. När den fasen kommer gäller det att våga ta i lite.

Ett annat bra råd är att skaffa sig en god överblick över den egna ekonomin.

- Man ska titta på sin finansiella information varje vecka, helst varje dag, sa Merlino. Det ger eventuell utlånare en känsla av att du vet vad du håller på med.

Karen Wilson från OECD gav sitt forskarperspektiv på finansiering, men hade också en del praktiska råd:

- När du som entreprenör letar efter pengar bör du komma ihåg att inte alla pengar är likvärdiga. En finansiär ger dig inte bara pengar, utan investerar dem och vill få något tillbaka. I vissa fall äger de sedan en del av ditt företag. Välj noga och tänk över om det är en person eller grupp som du vill ha ett långsiktigt samarbete med i ditt företag.

- Affärsänglar spelar en viktig roll i ett tidigt skede. De lägger mer pengar på bordet i tidigt företagande än riskkapitalister gör, sa Wilson. Affärsänglar vill ofta investera lokalt, så kolla efter dem i ditt närområde rådde hon.

Hon trodde också att det passar kvinnor att bli affärsänglar, även om det ännu inte finns så många.

Många av talarna framhöll vikten av förebilder som tar chansen att berätta om sin framgång. Gloria Serobe från Sydafrika tyckte att vi i Sverige är för ödmjuka:

- Vi behöver höra svenska framgångsberättelser, för vi vill lära oss av er.

Serobe, en av grundarna till det sydafrikanska investmentbolaget Wiphold, är själv en självklar förebild. Wiphold står för ”Women Investment Portfolio Holdings”, ägs av svarta kvinnor och jobbar för att stärka andra svarta kvinnor.

Serobe berättade hur de redan från början bestämt sig för att ”leka med de stora pojkarna”. På deras arena – men på sina egna villkor.

- Nu arton år senare kan vi verkligen kalla oss ”big girls”, konstaterade hon.

Sist ut i panelen om ”Sources and strategies – from micro financing to venture capital” var Cindy Padnos, Illuminate Ventures, San Francisco.

Hon höll med Karen Wilson om att gapet mellan affärsänglar och riskkapitalinvesterare är större nu än tidigare.

Men kanske behövs det inte lika mycket pengar för att starta ett företag i dag, i alla fall inte när det gäller mjukvaruutveckling och internetföretag.

- Entreprenörer i dag kan använda ”the cloud” och gratis programvara. Det reducerar kostnaden för den som startar ett företag.

Antalet riskkapitalister har minskat dramatiskt, vilket kan låta nedslående. Enligt Cindy beror det dels på att internetbubblan sprack, dels på vår nuvarande dåliga världsekonomi.

- Det är alltså svårare att hitta någon som vill finansiera ditt projekt, samtidigt som antalet egna företagare ständigt ökar, speciellt bland kvinnorna.

Skönt ändå att Cindy avrundade med att konstatera:

- Om du har en tillräckligt bra idé hittar du alltid investerare!

/Hanna

Ytterligare inspiration:

Nell Merlino har skrivit boken ”Stepping Out of Line: Lessons for Women Who Want It Their Way - In Life, In Love, and At Work

Den som vill ha fler tips från Karen Wilson kan ladda hem ”10 Tips for Entrepreneurs Looking for Financing” (pdf)

Läs om Gloria Serobe i Jane Nottens bok ”My Success, Your Success: Top tips from South African women entrepreneurs

Läs även Cindy Padnos white paper ”High Performance Entrepreneurs: Women in High Tech

lördag, juni 02, 2012

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship June 2, 2012 (del 3)

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship June 2, 2012 (del 2)

Så attraherar du kunder och finansiärer

Mai-Li Hammargren, grundare och vd för Mutewatch.
Eftermiddagen på Global Symposium on Women’s Entrepreneurship fortsatte i samma höga tempo. Bland talarna fanns statssekreterare, forskare, myndighetsrepresentanter, forskare, företagare, rådgivare, finansiärer, policymakare och ambassadörer. Vi fick bland annat lära oss att Carin Holmquist är som koriander (enligt egen utsago), att Turkiets kvinnor fick rösträtt och blev valbara redan 1934, och att mikrofinansiering i utvecklingsländer kan gå till att köpa en andrafru om man inte ser upp.

Det sistnämnda togs upp av Malin Tillmar, Linköpings universitet, som har stor erfarenhet av företagande i Tanzania. Jag intervjuade henne för tio år sedan, när hon just kommit ut med sin avhandling, och minns att jag var mäkta imponerad över att hon lyckats lära sig swahili under den tid då hon vistades i landet.

– En del pratar om att man måste skapa en mer positiv attityd till entreprenörskap i Afrika. Jag förstår inte vad de menar - den positiva attityden finns redan där! Jag tror att utvecklade länder har mycket att lära av utvecklingsländer, och vice versa, sa Malin Tillmar.

En av eftermiddagens höjdpunkter var passet ”How do you present your company to attract customers and investors?”. En imponerande Mai-Li Hammargren, grundare och vd för Mutewatch, presenterade sitt företag för den rutinerade panelen Kimberlie Cerrone, Tiatros, Nell Merlino, Count Me In, och Cindy Padnos, Illuminate Ventures.

Medan Mai-Li presenterade bröt Kimberlie, Nell och Cindy in med frågor för att visa vad som rör sig i investerarens huvud: Vad är visionen? Hur ser ditt team ut? Vad är det du säljer? Och hur vill du positionera ditt företag?

En del av feedbacken var ganska specifik för den amerikanska kontexten, och situationen att stå inför en riskkapitalist. Men många av råden var mer generella och viktiga för många företagare, i många olika situationer. Till exempel:
 • Förklara din företagsidé så att man förstår 
 • Berätta vilket problem du kan lösa 
 • Glöm inte att nämna ditt eget namn – och vad företaget heter 
 • Var inte rädd för siffror: Vad kostar produkten? Vad tjänar företaget i dag? Vad vill du att det ska omsätta? 
 • Ju kortare tid du har på dig, desto viktigare att du är förberedd. Missa inte en möjlighet att pitcha ditt företag! 
 • Företagande handlar om att sälja. Har du nöjda kunder, eller andra referenser? Lyft fram dem. Namndroppa! 
 • Vilka ingår i ditt team? Kom ihåg att ingen kan göra allt själv! 
 • Hur skiljer du dig från konkurrenterna? Hur ser immaterialrättigheterna ut? 
 • Och – sist men inte minst – ta det lugnt med negationerna... 
Fredagen 1 juni avslutades med att vi delade ut det fjärde ”ESBRI-priset – För entreprenörskap”. Mottagare blev våra två svenska pionjärer inom forskningsfältet kvinnors företagande: Carin Holmquist och Elisabeth Sundin.

Känns det som att du missade något bra? Hela konferensen filmades, direktsändes och går att hitta i efterhand på ESBRIs Bambuser-sida

/Åse

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship June 2, 2012 (del 1)

fredag, juni 01, 2012

Många myter om kvinnors företagande

Natalia Brzezinski, Najla Al Qassimi, Mary Barrett och Shelly Porges.
”Det här är inget event, även om ni trodde det.” Så inledde ESBRIs vd Magnus Aronsson Global Symposium on Women’s Entrepreneurship i morse, och syftade på att tvådagarskonferensen 1-2 juni är starten på något större. Tanken är nämligen att det ska bli ett globalt nätverk för att främja kunskap och handling kring kvinnors entreprenörskap.

Morgonens första talare var Elizabeth Gatewood. Hon berättade om Dianaprojektet, som hon är en av medgrundarna till, och gav en forskningsbakgrund till ämnet kvinnors entreprenörskap.

Dianaprojektet grundades av fem amerikanska professorer efter att de hade läst en artikel om att kvinnor får mindre än fem procent av det totala riskkapitalet. Egen erfarenhet var också en del i det:
”Vi hade alla fem själva känt av glastaket, och varit med om subtil – och inte så subtil – diskriminering.” Vi fick ofta höra att vi inte borde studera kvinnofrågor, att det är en karriärdödare. Men vi ville studera en fråga som vi tyckte verkligen var viktig.

Gatewood och hennes kollegor kom fram till att kvinnor fick ännu mindre del av riskkapitalkakan än artikeln sa, bara 3,5 procent. Varför är det då så här? Många möjliga förklaringar kom upp när forskarna började fråga runt: Att kvinnor inte vill ha tillväxtföretag, inte har det rätta humankapitalet, inte är lika engagerade i sitt företag som män och inte har samma nätverk.

Men många av förklaringarna visade sig vara myter. Många kvinnor vill visst växa, och de har absolut både humankapital och socialt kapital. De är också bra på att klara sin finansiering på olika kreativa sätt, genom så kallad bootstrapping.

Nästa punkt på dagordningen var en minst sagt internationell panel med Najla Al Qassimi, Förenade Arabemiratens ambassadör i Sverige, Mary Barrett, professor vid University of Wollongong, Australien, och Shelly Porges, U.S. Department of State. Moderator var den amerikanska frilansjournalisten Natalia Brzezinski.

En av huvudpunkterna som avhandlades, och som alla var överens om, var vikten av bra förebilder. Brzezinski berättade att hon växte upp med en stark mormor och mamma, och hade stort självförtroende kring sina möjligheter i livet. Ända tills hon klev in i arbetslivet…

”Jag hittade statistik i går som sa att mindre än 40 procent av kvinnor tror att de kan starta ett framgångsrikt företag. Samma siffra för män är fler än 68 procent.”

Ambassadör Al Qassimi berättade att regeringen i Förenade Arabemiraten numera uppmuntrar kvinnor att bli entreprenörer, bland annat genom att lyfta fram framgångsrika exempel, speciellt inom områdena internet, grön teknologi och media.

Efter en välbehövlig kaffepaus var det dags för Paula Fitzsimons, Fitzsimons Consulting, och Maggie O’Carroll, The Women’s Organisation, som pratade om två initiativ för att få kvinnors företag att växa. Fitzsimons poängterade att det inte bara handlar om att få kvinnor att starta företag, de måste få betalt för sitt jobb också. Hon vill att kvinnor ska använda sin entreprenöriella drivkraft till att skapa en affärsrörelse, inte bara ett jobb för sig själva. Med det i åtanke grundades programmet Going for growth.

O’Carroll menade att forskningen om kvinnors företagande, inte minst Dianaprojektet, har varit mycket viktig för deras verksamhet. Forskningen har påverkat policy och hjälpt till att skapa en miljö där kvinnor kan starta och växa sina företag.
Vi fick också se en kort film och fick en presentation om Cartier Women’s Initiative Awards. Kimberlie Cerrone uppmuntrade alla företagande kvinnor i rummet att söka.

Under den sista programpunkten före lunch fick vi höra från Anna Lithagen på Tillväxtverket och från Shelly Porges igen. De berättade om erfarenheter från Hillary Clinton’s International Council for Women Business Leadership, där Maud Olofsson har en viktig roll. Även här lyftes vikten av förebilder, mentorskap och nätverk fram.

/Jonas

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 2012 (del 5)

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 2012 (del 4)

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 2012 (del 3)

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 2012 (del 2)

Global Symposium on Women’s Entrepreneurship 2012 (del 1)