onsdag, december 19, 2012

Boktips: Våga (miss)lyckas ibland

På tåget den här veckan har jag läst i Britta Sjöströms bok om affärsutveckling utan prestige. Den heter Våga misslyckas och handlar till stor del om hur hon satsat stort, samlat mod, försökt och ramlat ner, försökt igen, lyckats men tvingats ändra riktning och sedan åter vågat göra nya försök!

Britta är journalist och hon har bland annat frilansat, provat att jobba hemma och hyra kontorsplats, helt bytt ämnesinriktning, startat journalistskolan Poppius i Göteborg och jobbat med Journalistgruppen där. Från skribent till chef till egenförtagare alltså, en imponerande resa som visar på mod, speciellt som det inte alltid verkar ha varit lätt.

Den viktigaste lärdomen jag tar med mig från boken är att det hela tiden är viktigt att ta sig tid till att utvärdera det man håller på med. Gör jag det jag vill göra, vilka människor har jag omkring mig och vad vill jag ha ut av mitt liv just nu? När man får nya uppdrag/uppgifter måste man kanske minska ner på annat, tjänar man inte tillräckligt med pengar måste man som företagare komma på nya idéer – och om kroppen säger ifrån gäller det att lyssna ordentligt.

På ESBRI gjorde vi just detta igår när vi hade en heldag på det underbart vackra museet Artipelag. Då tog vi oss verkligen tid att prata igenom allt vi gjort under året tillsammans. Det var en bra dag helt klart!

För mig personligen är tiden mellan jul och nyår en bra tid att tänka igenom vad som hänt under året och fundera kring vad jag vill med det kommande året. Den som inte har mål kommer inte att uppfylla dem, så enkelt är det ju.

Är du ledig i jul, kolla in boken Våga misslyckas: Affärsutveckling utan prestige av Britta Sjöström. Mitt boktips finns bland många andra i ESBRIs kunskapsbank!

/Hanna

torsdag, december 13, 2012

Estrad fyllde 150

I går var det lite högtidsdag här på ESBRI. Inte för att det var 12-12-12, eller för att vi vakade in Lucia. Utan för att vi höll vår 150:e Estradföreläsning. Inte så illa faktiskt, om man tänker efter. I 15 år har grundkonceptet sett likadant ut: forskare presenterar sina resultat för en blandad publik. Ny kunskap och spännande möten i skön förening. Och föreläsningsserien är fortfarande populär, välbesökt och hittar kontinuerligt fram till nya deltagare.

Men så har det också hänt en hel del under åren. Vi har utvecklat möjligheten att ta del av Estrad på distans. Numera kan man följa föreläsningarna live via Bambuser eller sociala medier som Twitter och Facebook. Man kan också se dem i efterhand på vår egen webb-tv.

Själva föreläsningen i går hade lite annorlunda snitt. Fyra yngre forskare fick fem minuter var att ”pitcha” sin forskning, alltså kort presentera den för publiken. En panel med några av entreprenörskapsforskningens ”superstjärnor” kommenterade sedan sina yngre kollegors presentationer. Det blev ett dynamiskt och bra samtal, där även publiken deltog.

Även talarpresenterna var lite annorlunda, med anknytning både till jul och till forskningsvärlden kan man väl säga. Det var brädspel från Acabo Games, bland annat ett Trivial Pursuit-liknande frågespel fast med frågor endast inom naturvetenskap och teknik. Kanske kan va nåt nu när det verkligen börjar lacka…

Efter föreläsningen bjöd vi på glöggmingel, en tradition vi har hållit på i ett antal år vid det här laget.

Glad Lucia!

/Jonas

Affärsmodellen rymmer potential

CBI, Centre for Business Innovation, är ett forskningscentrum vid Chalmers som fokuserar på att skapa handlingsbar kunskap – för innovation. Joakim Björkdahl är forskare på CBI, vi fick en pratstund med honom.

Hej Joakim, vad hände på CBI 4 december?
Vi behandlade frågeställningar, teorier och praktiska metoder för affärsmodellsinnovation under CBI-dagen som genomfördes för tredje året i rad. Vi hade runt 40 deltagare, både från storföretag och start-ups. CBI-dagen vänder sig till entreprenörer, riskkapitalister, intraprenörer, produktchefer, innovationsstrateger och andra som arbetar med att utveckla nya affärer – eller förändra existerande.

Varför har ni valt att fokusera på affärsmodellsinnovation?
Företag förlitar sig till stor del på produkt- och tjänsteinnovationer för att driva lönsam tillväxt. De är och har varit viktiga för företag under decennier, men dagens ökade specialisering och internationella konkurrens har resulterat i att innovation av affärsmodellen blivit allt mer avgörande för företags lönsamhet och överlevnad. Här finns en stor potential.
Vanligtvis tänker företagen mest i termer av teknologi och produkter, och utgår från sin existerande affärsmodell när de lanserar nya erbjudanden. Men forskning visar att det ofta är mer lönsamt att ha en bra affärsmodell och en medioker teknologi/produkt, än en medioker affärsmodell med en fantastisk teknologi/produkt!

Vad stod på schemat under CBI-dagen?
Under dagen fick vi ta del av föredrag från både erfarna praktiker och forskare om hur ett företag kan arbeta praktiskt för att utveckla sin affärsmodell. Vi diskuterade för- och nackdelar med dagens verktyg. Ett skarpt praktikfall gällande affärsmodellsutveckling ingick. Deltagarna fick försöka omformulera dagens affärsmodell. Det är ett bra sätt att snabbt sätta sig in hur man praktiskt, i grupper, kan arbeta med affärsmodeller. Det ger också väldigt mycket för fallföretaget att få andras syn på affärsmodellen. Slutligen fick vi också höra hur det är för ett företag att utmana och slå sig in i en mogen bransch med en ny affärsmodell. Även här hade vi en övning som relaterade till det aktuella företaget.

Vilka erfarenheter tar du själv med dig från dagen?
En insikt var att företag inte är så vana att tänka i termer av affärsmodeller. Jag tror att mer behöver göras för att överbrygga gapet mellan praktik och forskning.

Joakim Björkdahl nås på joakim.bjorkdahl@chalmers.se

/Åse

tisdag, december 11, 2012

Årets julklapp?

Aaahh! En intensiv Entréjobbarperiod är till ända – provtrycket godkänt och tryckpressarna kör igång as we speak. Några dagar före julafton dimper tidningen ner i mottagarnas brevlådor. Upplagan är 18 000 exemplar så det är en hel del företagare, forskare, studenter, politiker och andra entreprenördar som får intressant läsning i mellandagarna.

Entré nr 4-2012 handlar bland annat om vikten av närhet i kreativa branscher, småföretagens stora bidrag till sysselsättning och produktivitet, styrning som triggar entreprenörskap, och balansgången mellan samarbete och konkurrens. Vi skriver också en hel del om familjeföretag: Ny svensk forskning fokuserar på möjligheter i stället för problem i samband med generationsskiften.

När jag intervjuade Lisen Kebbe uttryckte hon det så här: ”Skiftet är inte en strid som ska utkämpas, utan ett samarbete som ska komma till. Ett bra skifte leder också till utveckling av affärerna.”

Om du inte redan prenumererar kan du anmäla dig här.

/Åse

fredag, december 07, 2012

Vi behöver både stora och små företag

Blev extra glad i morse då jag läste SvD näringsliv och såg intervjun med Sofia Börjesson, professor på Chalmers.

Tycker det är bra att hon lyfter fram att det behövs innovation i de stora företagen, inte bara produkt- och/eller tjänsteutveckling som bygger på det gamla. Och att våra politiker även måste prata om innovation i stora företag, inte bara om att innovation behövs i de små företagen. Sofia framhåller även vikten av att inte sammanblanda innovation och FoU.

Jag tolkar det sista i den anda som jag skrev i en ledare i Entré förra året. Nämligen, att om innovation används för brett och vidlyftigt i diskussioner förlorar det sitt värde som begrepp.

För övrigt håller jag med Sofia om att vi måste lyfta fram även de stora företagens roll för innovation och tillväxt. De är viktiga som kunder till de mindre företagen. De små företagen kan även ta rygg på de stora för att börja exportera. En annan aspekt är att stora företag köper upp små företag, vilket kan bidra till utveckling.

Det handlar inte om antingen stora eller små, utan om både och. Jag tror att de ledande politikerna är medvetna om det, men att de i debatten lyfter fram de små företagens roll - inte minst för att de under decennier glömdes bort. Framöver hoppas jag att politiker i allt större utsträckning pratar om vikten av både stora och små för en stärkt innovativt Sverige.

/Magnus

PS: Sofia har genom åren medverkat på en rad sätt i våra aktiviteter, bland annat i senaste Entré där hon skrev Åsikten och på Estrad.

torsdag, december 06, 2012

Boktips till dig som vill bli miljardär (och rädda världen)

Miljöproblemen angår oss alla och de är för viktiga för att lämnas till ”miljövännerna”. Det anser Carl Hall, författare till boken Miljökapitaliserna. Han skriver:
”Vår kollektiva överlevnad och hur vi ska leva på det här klotet är inte ett särintresse.”

Det här är en bok för dig som drömmer om företagande men ännu inte bestämt vilken inriktning ditt företagande ska ta. Det finns nämligen otroligt spännande områden att hugga tag i för en entreprenör med miljötänk. Den som till exempel lyckas minska, eller helt lösa, ett eller annat miljöproblem kommer att vara framtidens vinnare enligt Carl Hall.

Hall är själv entreprenör som i dag investerar i miljökapitalistiska företag. Han delar med sig av sina egna erfarenheter och är frikostig med goda råd till den som framförallt vill tjäna pengar. Det här faller ganska långt ifrån det glorifierade sociala entreprenörskapet, även om miljökapitalister självklart behövs. Undertiteln avslöjar att det handlar mycket om egen vinning: ”hur svenska entreprenörer tjänar miljarder på att rädda vår planet”.

Hall konstaterar nämligen krasst att bara genom god vilja har vi ingen möjlighet att ”rädda världen” innan det är för sent. Vi vet ju redan att miljöarbetet går för långsamt och att politikerna är för fega. Hall tror på strängare miljölagar som gynnar produkter och tjänster som är bättre än dagens alternativ. Först när människor kan tjäna pengar på återvinning, rening, vindkraft och förnybart bränsle kommer sådant att prioriteras på riktigt.

Hall målar upp en dyster bild av en utarmad och trött planet, men erbjuder också en kapitalistisk framtidstro där miljöproblemen faktiskt inte är olösliga. I stället för att drabbas av vanmakt bör man närma sig de här frågorna med tillförsikt och optimism, skriver han. Bland miljöproblemen gömmer det sig ofta dolda affärsmöjligheter, något som Hall storsint ger exempel på i boken.

Även om jag själv inte vill bli företagare inom miljöteknik har jag läst boken Miljökapitalisterna med stor behållning. Det handlar ju, trots allt, om gemensamma problem och en gemensam framtid. Och det är alltid spännande att ta del av smarta affärsidéer.

/Hanna

tisdag, december 04, 2012

Varning för trasslig företagsamhet

Jag jobbar hemma i dag och i morse blev jag uppringd av ett företag som hänvisade till ett gammalt avtal på en dokumentförstörare. De erbjöd gratis service på maskinen och ville hämta den som i morgon. Det här lät ju toppen, men jag sa att jag måste kolla upp vad vi har för avtal och var dokumentförstöraren står. Jag visste inte ens att vi hade en, och har verkligen inte hört talas om något avtal…

Efter några timmar ringde min kollega Jonas och då hade de hört av sig igen och ville hämta apparaten redan i dag. Vi mejlade fram och tillbaka och det visar sig att den maskin vi har är inköpt för 500 kronor för några år sedan. Och vi har absolut inget avtal på den. När företaget kom erkände de att det inte finns något avtal. De ringer runt till företag på måfå och erbjuder gratis service. Det man egentligen får är en ”gratis” kontroll av sin dokumentförstörare och sedan ett kostnadsförslag om de anser att något behöver fixas. En gissning är att det alltid är något fel på de maskiner de får med sig. Lurigt! De fick åka från kontoret utan dokumentförstörare.

Det här verkar vara en ganska utbredd bluff. Stockholms universitet och Södra Älvsborgs sjukhus är två andra organisationer som har fått påhälsning.

Att den här lilla manicken ska kosta flera tusen i service när den kostar 500 kronor i inköp, är lite väl magstarkt – även om det är väldigt företagsamt…

/Helene

måndag, december 03, 2012

TEDxWomen: Med stärkt egenmakt

Filippa Malmgård, en av många inspirerande talare på TEDxWomen i Stockholm i helgen.


På temat Creative Empowerment arrangerades i helgen Sveriges första TEDxWomen i Stockholm. Samtidigt hölls ungefär 150 andra liknande event runt om i världen, det största i Washington DC, varifrån vi i Stockholm kunde se i alla fall ett livestreamat föredrag. Det kändes som en inspirerande och bra början på den mörka decembermånanaden.

Alla talarna var från Sverige, men lyckades bra att på engelska framföra sina väl förberedda presentationer.

Empowerment, som kan översättas ungefär till "ge egenmakt", kan vara att prata om psykologin bakom att hitta inre styrka, men det kan också vara att visa genom eget exempel. Vilket Josefin Uhnbom gjorde med den äran. Hon presenterade sin bakgrund som jobbcoach på arbetsförmedlingen, där hon hela tiden kände sig frustrerad och hjälplös inför den massiva arbetslösheten hon dagligen mötte.

- I stället för att leta efter jobb kan man gå ut och skapa dem, sa hon.

Och det var det hon gjorde. Hon kombinerade sitt eget intresse för mat med idén om att hitta arbete till de långtidsarbetslösa invandrarkvinnor som hon arbetat med. De var kanske inte så bra på svenska, och till viss del outbildade, men självsäkra i sitt eget kök. Framförallt var de kunniga inom sin egen matkultur. Hon startade cateringfirman Food for thought i Botkyrka, en mångkulturell arbetsplats men också ett bra exempel på socialt entreprenörskap med en vision att ge några av Sveriges 370 000 arbetslösa möjlighet att försörja sig själva.

Vi fick också höra:

  • Linda Johansson, projektledare på Karolinska Institutet, pratade om att förhålla sig och acceptera osäkerhet.
  • Louise Hamilton presenterade Young Art, ett företag som utmanar det hon kallade det "pretentiösa konstsverige".
  • Darja Isaksson, som jag kände igen från GoodMorning-panelen häromveckan. Hon presenterade sina bästa strategier för att hitta inre motivation, hämtade mestadels från hennes pappa.
  • Filippa Malmegård , berättade hur skapandet hjälpt henne att må bättre och hur hon genom sin mycket coola blog Scraphacker, inte bara vill inspirera utan även motivera människor att själva göra, förändra och vara kreativa.
  • Linda Portnoff, ekonomie doktor, avslutade med tankar om musikindustrins kamp för överlevnad.

Dessutom fick vi höra Lovisa Ståhl sjunga, bland annat sången Thousand miles.

Man kan bara hoppas att det blir fler TedXStockholm snart. Deras aktiviter i helgen, samt tidigare i Hornstull och på Kulturhuset under hösten, har verkligen gett mersmak. Nu gäller det bara att ta sig tid att titta på den inspelade videoinspirationen från TEDxWomen globalt.

/Hanna