måndag, november 22, 2010

Finemang med alla evenemang

November har hittills bjudit på massor av spännande evenemang, och så fortsätter det även den här veckan. Vi på ESBRI försöker tappert bevaka alla!

På onsdag eftermiddag arrangeras VÄXA2010 i Stockholm. Många intressanta talare finns på plats. I morgon är sista dagen för anmälan så skynda dig!

På torsdag går den årliga Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap av stapeln i Uppsala. Där möter du många framgångsrika entreprenörer med spännande historier i bagaget.

Samma dag arrangeras Greentech Day i Stockholm. Det evenemanget är fulltecknat men det finns en väntelista om du är intresserad.

Vi kanske ses i vimlet!

/Helene

torsdag, november 18, 2010

Låt idéerna ha sex

I går spenderade jag större delen av dagen på SSES evenemang Good Morning 2020. Många intressanta talare och spännande möten. En klart inspirerande dag!

Moderatorn Magnus Lindkvist sa i sin inledning att framgång handlar om att låta idéer från olika håll mötas, eller ”ha sex” som han uttryckte det. Här finns ett intressant TED-talk på ämnet.

Först ut av talarna var Banny Banerjee från Stanford Design Program. Han menade bland annat att framtidens ledare kommer att dömas genom sin förmåga att framgångsrikt driva innovation inom sin organisation.

Två andra som talade på förmiddagen var Alf Rehn, som pratade om extrema konsumenter och fanatiska fans, och Robin Teigland, som berättade om hur sociala medier och virtuella världar påverkar entreprenörskapet. Här skriver vi om Rehns nya bok, och här finns en Åsiktsartikel av Teigland.

Efter lunch hölls en keynoteintervju med Bruce Nussbaum, professor i innovation och design på The New School, the Parsons School for Design. Han sa bland annat att dagens storföretagschefer kommer dö ut, eftersom de inte har ställt om till förändring och innovation.

Det hände såklart en massa mer under dagen. På Good Mornings webb kommer filmklipp och bilder upp i nästa vecka. Håll utkik där.

/Jonas

tisdag, november 16, 2010

Estrad om forskning i praktiken

Måndagens Estradföreläsning handlade om hur forskare kan hjälpa företag att bli mer innovativa. Sofia Börjesson, Chalmers tekniska högskola, berättade om hur CBI samarbetar med olika företag. Som exempel var Hans Larsson från EKA Chemicals på plats. Föreläsningen var en del av Global Entrepreneurship Week som hålls under veckan.

Nu finns hela föreläsningen tillgänglig som webb-tv på vår webbplats. Där kan du även ta del av talarnas presentationer.

/Christina

onsdag, november 10, 2010

Estrad en del av Global Entrepreneurship Week

Nästa vecka kickar Global Entrepreneurship Week igång. Som en del i veckan arrangerar vi en Estradföreläsning 15 november.

Då får vi veta mer om hur forskare kan hjälpa företag att bli mer innovativa. Sofia Börjesson från CBI presenterar hur de samarbetar med olika företag. Medverkar gör också Hans Larsson, han representerar EKA Chemicals, ett av de företag som fått hjälp av CBI.

Kom gärna och lyssna! Du kanske kan få tips om hur ditt företag kan få hjälp att utvecklas av forskningen.

Läs även gärna min blogg på nyttforetag.com. Där berättar jag mer om föreläsningen. Mer info finns förstås också på vår webb

/Helene

måndag, november 01, 2010

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum till ända

Kaffepausmingel på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Lund.
Tidig onsdagsmorgon, mitt i vår en vecka långa roadtrip med Sweden-U.S Entrepreneurial Forum. Min kollega Jonas och jag sitter i taxin på väg till Forumsalen vid Campus Skellefteå. Vi småpratar lite med varandra och chauffören undrar nyfiket vad vi ska göra. Väl framme packar vi ur bilen och jag frågar lite skämtsamt om han inte ska följa med in och lyssna.

Två timmar senare möter vi honom utanför Forumsalen. Det visar sig att han driver ett företag utanför taxibranschen, och ville passa på att lyssna på våra amerikanska experter och mingla med andra företagare och entreprenörskapsintresserade. Ambitionen med Sweden-U.S Entrepreneurial Forum är just att skapa fruktbara möten mellan företagare, experter, studenter, akademiker, politiker, amerikanska gäster och alla andra intresserade. Jag måste säga att jag tycker vi har lyckats bra.

Detta sjunde år av Sweden-U.S. Entreprenurial Forum har vi besökt fler platser än någonsin tidigare. Vi startade i Stockholm i måndags med cirka 250 deltagare dag ett och runt 130 dag två, fortsatte sedan till Luleå och Skellefteå, med sammanlagt över 120 personer, för att avsluta i Lund med strax över 50 deltagare.

Under veckan har vi bland annat lärt oss en hel del om cleantech. Som att Sverige har utvecklat en nationell enighet och kompetens kring hållbarhet, och har stor potential inom flera områden. Tod Perry, amerikansk expert på cleantech och alternativ energi, menade att Sverige exempelvis borde ha stora möjligheter inom så kallade smarta elnät. Vi har ett väl utvecklat elnät och är duktiga på telekom och mjukvara – alla ingredienser som krävs för att skapa ett smart elnät.

Vi har också lärt oss mer om hur det går till att skaffa kapital till sitt bolag. Bland annat sa Clare Fairfield, riskkapitalist och utbildare inom entreprenörskap, att man bara ska söka riskkapital om man verkligen måste. James Blom, serieentreprenör och investerare, menade att det finns stora affärspotentialer inom staten – det är en långsiktig och ofta pålitlig kund.

Genom Kjell Håkan Närfelt från VINNOVA och Joanne Vliet från United States Commercial Service har vi också fått veta mer om olika stödsystem från statligt håll, både i Sverige och USA.

Under den sista Forumdagen i Lund talade bland andra Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet. Han konstaterade att även anrika lärosäten påverkas av globaliseringen, och menade att Lunds universitet har goda chanser att stå sig i den internationella konkurrensen. Håkan Knutsson från Sustainable Business Hub diskuterade hur ekonomisk tillväxt hänger ihop med talangfulla människor, attraktiva städer och gröna lösningar. Han menade att det inom till exempel sop- och avloppshantering finns stora, innovativa möjligheter.

Vi har fått många positiva reaktioner under veckan, och ser fram emot att höra fler tankar och åsikter om Forumet i vår kommande utvärdering.

När vår roadtrip nu har kommit till sitt slut vill jag passa på att tacka våra nationella medarrangörer: näringsdepartementet och U.S. Chamber of Commerce. Ett stort tack även till våra regionala medarrangörer: Dare, Luleå tekniska universitet, Tillväxt Skellefteå, Umeå universitet och Lunds universitet.

Jag vill även tacka våra nationella partners Energimyndigheten, Tillväxtverket och VINNOVA, samt vår mediepartner Entreprenör. Utan er hade vi inte kunnat genomföra denna uppskattade och värdefulla vecka. Tack också till våra nätverkspartners i Stockholm: Connect, Go Stanford, Sting, SSES, SACC, Tie och Venture Cup.

Allra störst tack vill jag rikta till alla er som besökte forumet på någon av orterna. Utan er skulle det ju inte bli något över huvud taget.

Missade du årets forum? Lugn, bara lugn. De flesta talares OH-bilder finns på webben. Dessutom kan du se presentationerna från forumdagen i Stockholm via vår webb-tv.

/Christina