onsdag, mars 19, 2008

Patent utan kundnytta aldrig kunder får…

”Jag vill veta ’vad är kundnyttan?’ och ’vad är det för problem det löser?’. Kan du inte förklara det enkelt på fem minuter är det antagligen ingen bra idé.”

Det svarar Niklas Zennström på frågan ”Om jag är entreprenör och vill få dig intresserad av min affärsidé – hur gör jag bäst intryck på dig på fem minuter?” i tidningen DiEGO

Är det kanske ett av problemen bakom den svenska paradoxen? Att Sverige alltid rankas högt när det kommer till uppfinningar, men att vi är betydligt sämre på att göra affärer av alla uppfinningar. Ett patent innebär inte nödvändigtvis att det finns en kundnytta, och därmed inte heller en marknad.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, mars 14, 2008

Skrämmande forskningsresultat om kreativitet

I går arrangerade ESBRI en Estradföreläsning om kreativitet. Det var i stort sett fullsatt, med runt 170 deltagare. Föreläste gjorde professor Ingegerd Carlsson och filosofie doktor Farida Rasulzada, Lunds universitet.

Ett av forskningsresultaten som presenterades kanske kan förklara varför våra skolor tar kreativiteten ur barnen. I såväl USA som i Sverige har man studerat vad lärare anser vara egenskaper hos kreativa barn. Det skrämmande resultatet var: ärlighet, ansvarstagande, vänlighet och logisk förmåga.

Säkert bra egenskaper för att lärarna ska ha en lugn och välartad klass, men frågan är om det är de viktigaste egenskaperna för kreativitet…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, mars 10, 2008

Nytt rekord i antal registrerade företag

Förra året registrerades 62 563 företag vid Bolagsverket – en ökning med tio procent jämfört med 2006. Det visar Jobs & Society i en ny undersökning.

Sedan återstår det att se om detta även innebär att fler individer blir företagare. För det som är en registrering är ju inte alltid en nystartad verksamhet. Men det får andra undersökningar med tiden utvisa.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, mars 06, 2008

Entreprenörskap snart i varje ministers mun…

Satt igår och lyssnade på bland annat en rad ministrar som medverkade i ”First Business Roundtable with the Government of Sweden” anordnat av The Economist.

Under dagen framträdde statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, handelsminister Ewa Björling och högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Bättre villkor för entreprenörskap var ett genomgående tema i allas presentationer och inlägg. Hur det skulle åstadkommas var inte lika tydligt, förutom det som redan har gjorts i form av avskaffande av förmögenhetsskatt och den föregående regeringens avskaffande av arvs- och gåvoskatten.

Om Fredrik Reinfeldt och hans ministrar även i handling vill visa att entreprenörskap är viktigt, bör ”möte med entreprenörer” stå överst på agendan när de gör sina resor runt om i landet. Företagande och risktagande måste lyftas fram som en grundbult för att det ska finnas resurser till framtidens välfärd. Detta är ett sätt att skapa mer positiva attityder till entreprenörskap – som inte tar pengar från statsbudgeten.

Intressant att notera var att klimatfrågorna inte fick något utrymme av ministrarna i deras presentationer.

Det mest konkreta förslaget för att förbättra miljön stod Electrolux vd Hans Stråberg för. Han konstaterade att dagens kyl- och frysskåp är 50 procent mer energieffektiva än de var för 10 år sedan. I Europa finns det mer än 190 miljoner enheter som är äldre än 10 år. Så varför inte arbeta för att EU inför några incitament för att dessa ska bytas ut? ”Visst talar jag i egen sak”, sa Hans Stråberg, ”men det blir bra för miljön och vi tar även tillbaka de gamla apparaterna”.

Det härliga med Hans Stråberg är att han förstår vikten av att sälja. Han la bland annat in i sina kommentarer i panelen att han skulle finnas utanför konferenssalen, redo med orderblocket, om någon ville beställa Electroluxprodukter.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI