torsdag, mars 06, 2008

Entreprenörskap snart i varje ministers mun…

Satt igår och lyssnade på bland annat en rad ministrar som medverkade i ”First Business Roundtable with the Government of Sweden” anordnat av The Economist.

Under dagen framträdde statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, handelsminister Ewa Björling och högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Bättre villkor för entreprenörskap var ett genomgående tema i allas presentationer och inlägg. Hur det skulle åstadkommas var inte lika tydligt, förutom det som redan har gjorts i form av avskaffande av förmögenhetsskatt och den föregående regeringens avskaffande av arvs- och gåvoskatten.

Om Fredrik Reinfeldt och hans ministrar även i handling vill visa att entreprenörskap är viktigt, bör ”möte med entreprenörer” stå överst på agendan när de gör sina resor runt om i landet. Företagande och risktagande måste lyftas fram som en grundbult för att det ska finnas resurser till framtidens välfärd. Detta är ett sätt att skapa mer positiva attityder till entreprenörskap – som inte tar pengar från statsbudgeten.

Intressant att notera var att klimatfrågorna inte fick något utrymme av ministrarna i deras presentationer.

Det mest konkreta förslaget för att förbättra miljön stod Electrolux vd Hans Stråberg för. Han konstaterade att dagens kyl- och frysskåp är 50 procent mer energieffektiva än de var för 10 år sedan. I Europa finns det mer än 190 miljoner enheter som är äldre än 10 år. Så varför inte arbeta för att EU inför några incitament för att dessa ska bytas ut? ”Visst talar jag i egen sak”, sa Hans Stråberg, ”men det blir bra för miljön och vi tar även tillbaka de gamla apparaterna”.

Det härliga med Hans Stråberg är att han förstår vikten av att sälja. Han la bland annat in i sina kommentarer i panelen att han skulle finnas utanför konferenssalen, redo med orderblocket, om någon ville beställa Electroluxprodukter.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar