fredag, december 12, 2008

Entreprenörskap finns i matlagningen

Häromdagen hörde jag en historia om en svensk som tillbringat en längre tid i ett kloster i Japan. Bland det första han fick lära sig var att laga mat, en process man la stor vikt vid i klostret.

Innan en måltid kollar man över förråden: vad har jag, och vad kan jag laga med det? Nummer två är att planera matlagningen noga, lägga upp ingredienser i skålar och fundera ut när det är dags att börja laga vad för att allt ska bli klart samtidigt. Den här gamla matlagningsritualen påminner faktiskt ganska mycket om forskaren Saras Sarasvathys tankar om hur entreprenörskap går till. Läs ett porträtt om henne här. Och här finns lite mer läsvärt om Sarasvathy.

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

måndag, december 08, 2008

Entreprenörskap – mer än bara företag

Samhällsentreprenörskap är inget nytt. Det har alltid existerat vid sidan av det flashiga, riskkapitalfinansierade, vinstmaximerande och högteknologiska företagandet. Det är bara det att det inte har fått lika mycket uppmärksamhet. Detta vill en grupp forskare ändra på nu. I ett projekt, finansierat av KK-stiftelsen, skriver de på en bok som kommer ut om någon månad.

I dag föreläste bokens tre redaktörer – Malin Gawell, Bengt Johannisson och Mats Lundqvist – på ESBRIs Estrad. De berättade bland annat om samhällsentreprenörskapets rötter, och placerade in begrepp som CSR, social ekonomi, civic entrepreneurship och publikt entreprenörskap i en fyrfältsmodell som hade socialt–ekonomiskt respektive kollektiv–individ på de båda axlarna.

Gawell, Johannisson och Lundqvist bjöd på en rad exempel på samhällsentreprenörskap. Många av dem var kollektiva, kooperativa och/eller ideella: chalmersstudenter som bygger en solcellsdriven inkubator i Uganda, skatemekkat Stapelbäddsparken i Malmö, konstnärer som synliggör samhällsproblem, eldsjälar inom åldringsvården och Attac – som började som en gräsrotsrörelse, men som organiserats på ett entreprenöriellt sätt.

Inom det traditionella entreprenörskapet finns ett antal hjältar som ständigt lyfts fram (oftast manliga sådana: Persson, Kamprad, Zennström…). På samma sätt har även samhällsentreprenörskapet börjat få sina poster boys – men även dito girls: Putte Svensson (Rock City Hultsfred), Björn Söderberg (Watabaran) och Karin Stenmar (Dem collective ), för att nämna några.

Vill du veta mer om samhällsentreprenörer? ESBRI tillhandahåller föreläsningen som webb-tv – kostnadsfritt. Mejla estrad@esbri.se för mer info.
Om du hellre vill delta ”live” är du varmt välkommen åter i vår. Vi sparkar igång Estradåret 2009 med en föreläsning om ”Jakten på ett nytt Google” 13 januari. Läs mer och anmäl dig här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

tisdag, november 18, 2008

Det gäller gaseller

Nu på onsdag har du chansen att lära dig mer om de snabbväxande gasellföretag som är så viktiga för svenskt jobbskapande och tillväxt. Professor Magnus Henrekson, IFN och Handelshögskolan i Stockholm, kommer att dela med sig av nya forskningsrön inom området. Föreläsningen är helt kostnadsfri, och ingår i ESBRIs Estrad.

Läs mer och anmäl dig här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

onsdag, november 12, 2008

Inspiration för, om och i entreprenörskap

Nu har ESBRI genomfört den 11:e workshopen för lärare i entreprenörskap på universitets- och gymnasienivå. Varje år är det likadant: vi slås av vilken enorm drivkraft och entusiasm som finns bland dessa lärare!

Under två dagar har inspiration blandats med erfarenhetsutbyte. Vi har bland annat lyssnat på Bengt Johannisson, Teo Härén, Clare Fairfield och Christian Vintergaard.

I år har universitets- och gymnasielärarna mestadels diskuterat frågor som är specifika för deras respektive undervisningsnivå, i parallella workshops. Vi tror och hoppas dock att de har haft nytta av att ta del av varandras erfarenheter, inte minst under pauser och under måltider.

Om du är nyfiken på vad vi kom fram till under workshopen kan du hålla utkik här. Där kommer vi framöver att fylla på med material, bland annat kan du som gymnasielärare få tips om argument som du kan använda för att övertyga andra lärare om varför entreprenöriellt lärande är bra och nödvändigt.

Nu ska vi utvärdera det vi gjort och fundera på nästa steg. Har du förslag på hur vi ska gå vidare med aktiviteter för lärare? Tipsa oss genom att mejla till mig: helene.thorgrimsson@esbri.se

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

fredag, november 07, 2008

I Kina käkar dom…


…ja, det mesta faktiskt. Åtminstone om man dömer efter matmarknaden på Jianguomenneigatan i Beijing. Här kan man köpa, och äta, bland annat skorpion, silkesmask, olika larver och tusenfotingar. Själv testade jag orm i går. Det smakade som… tja, kyckling ungefär. Fast med bläckfiskkonsistens.

I norra Kina, har jag fått höra, äter man annars inte så mycket av den här lite ”udda” maten. Den ser man mer i de södra delarna av landet. Så den här matmarknaden är nog mest riktad mot turister – precis som mycket annat i det här landet. Finns det turister, finns det pengar att hämta. Vare sig det gäller Rolexkopior eller konstiga maträtter.

Det har sagts förr, men tåls att sägas igen: Den entreprenöriella andan här i Kina ser verkligen inga gränser. Kapitalismen är starkare här än på många andra håll. Upprustningen av Förbjudna Staden har bland annat sponsrats av American Express…

Och visst funkar det att sälja skorpion till turister – två svenska turister jag stöter på står och gnager på en utan att veta vad det är de äter: Allt går att sälja, bara viljan finns...

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

onsdag, november 05, 2008

Förändring är ordet för dagen!

Så var det klart. Väljarna i USA har sagt sitt: Senator Barack Obama blir USAs nästa president. Jag har på morgonen varit på valvaka arrangerad av amerikanska ambassaden och American Chamber of Commerce.

Över 500 personer var där för att följa slutet av valet. Rätt tidigt stod det klart att Barack Obama skulle vinna. För Ambassadör Wood stod det klart redan för någon vecka sedan. Underlaget för denna analys var att ett av hans barnbarn, 5 år gammalt, efter att det sagt ”god natt” tillade: ”This message was paid by Barack Obama”. Tydligen har Obamakampanjen trängt igenom även till de riktigt unga!

Såväl vinnaren Obama som förloraren McCain levererade mycket bra tal som man kan ta del av här.

En sak är klar: den kampanj som har tagit Barack Obama till Vita huset har varit en entreprenöriell sådan. Det har handlat om ”bootstrap financing” med många små bidragsgivare, ett omfattande nätverk av valarbetare och supportrar, samt ett innovativt bruk av internet i valarbetet. Frågan framöver blir om den nya administrationen kan elda på USAs entreprenöriella ådra.

Valet av Barack Obama visar att den amerikanska drömmen lever och att allt är möjligt. Eller, som Obama själv sa i inledningen av sitt tal: ”If there is anyone out there, who still doubts that America is a place where all things are possible…”

Magnus Aronsson
Vd för ESBRI

PS. Om du missade Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum så finns nu bilderna från presentationerna att ladda ner på vår hemsida.

tisdag, november 04, 2008

Lärare lär av varandra

Forskarkonferenser inom entreprenörskapsämnet finns det många av, medan konferenser för entreprenörskapslärare är desto mer sällsynta. Så var det 1998, och så är det än i dag. Detta är skälet till att ESBRI drog igång en årlig workshop för lärare för tio år sedan, och anledningen till att vi kör vidare med en dåres envishet.

Om bara några dagar är det dags igen. 10-11 november samlas ett gäng entreprenörskapslärare - med lust att lära mer - på Utsikten i Nynäshamn. De kommer från såväl gymnasiet som universitet/högskola, och möter inspiratörer som Teo Härén, Bengt Johannisson, Clare Fairfield och Christian Vintergaard. Men workshopens stora behållning lär som vanligt bli de många diskussionerna med kollegor från andra lärosäten.

Det ska bli mycket intressant att få ta del av deltagarnas olika undervisningsinriktningar (för, om respektive i entreprenörskap), erfarenheter, tips och tricks! Vi på ESBRI ser fram emot två spännande dagar, präglade av "möjlighetisering".

Mer info om årets workshop, och artiklar från tidigare års workshops, finns förstås på webben.

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

fredag, oktober 24, 2008

Pris i ny kostym - och större än någonsin!

FSF-NUTEK Award har bytt kostym och blivit Global Award for Entrepreneurship Research. I och med detta har även Institutet för Näringslivsforskning gått in som en av instiftarna av priset. Kvar sedan tidigare är då FSF och NUTEK. Tack vare en generös donation från entreprenören och industrimannen Rune Andersson har också prissumman dubblats, och är nu på 100 000 euro.

Vi på ESBRI tycker givetvis att det är jätteviktigt att forskning om entreprenörskap, innovation och småföretag uppmärksammas - det är ju hela vårt syfte. I och med detta pris - nu större och bättre - ökar uppmärksamheten ytterligare. Bra jobbat!

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

torsdag, oktober 23, 2008

Ambassadör Wood prisad av näringsminister Maud Olofsson

Vilken härlig avslutning vi hade i går på årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum!

Under dagen tog närmare 300 deltagare del av kunskaperna hos en rad framstående experter från såväl Sverige som USA. Som avslutande krydda hade vi näringsminister Maud Olofsson och USAs Ambassadör Michael Wood på plats för att fira att forumet arrangerades för femte året i rad.

Maud Olofsson levererade ett kraftfullt och engagerande tal om vikten av entreprenörer för att skapa en renare miljö – och en bättre värld – för våra barn och barnbarn. Det var mycket tydligt att denna fråga berör vår näringsminister och ligger henne varmt om hjärtat. Och hon fick stående ovationer från publiken.

Efter detta var det dags för dagens överraskning. I samband med att ESBRI fyllde 10 år inrättade vi ett pris: ESBRI-priset – För entreprenörskap.

Nu var det dags för att dela ut priset för andra gången. Och med näringsminister Maud Olofsson som prisutdelare kunde vi förära USAs ambassadör Michael Wood priset.

Precis som förra gången, då ESBRIs grundare fick priset, var pristagaren omedveten om det faktum att det var han som skulle prisas. Så det var en överraskad ambassadör som klev upp på scenen efter att näringsministern läst upp motiveringen.

Från ESBRIs sida var detta ett sätt att visa vår uppskattning för Woods ansträngningar för att stärka utvecklingen inom cleantech-entreprenörskap i Sverige. Vi är också mycket glada över det goda samarbete vi haft med honom kring detta, och Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, sedan hösten 2006.

Du kan läsa mer om forumet och prisutdelningen på vår webbplats. Där kommer vi också att publicera talarnas presentationer inom kort.

Magnus Aronsson
Vd ESBRI

måndag, oktober 20, 2008

Bråda dagar inför expertmöte i Stockholm

På ESBRI råder just nu febril verksamhet inför det femte årliga Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som vi kör 22-23 oktober. I år har intresset varit rekordstort. Bland deltagarna har vi främst företagare, och det är förstås mycket glädjande att de anser att programmet är så pass intressant att de vill avsätta en del av sin dyrbara tid för att delta.

Temat för årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum är tredelat: cleantech, kommersialisering och tillgång till kapital. Bland annat kommer följande frågor att diskuteras: Hur får jag finansiering till start och tillväxt? Vilka affärsmöjligheter finns inom cleantech? Och vad kan Sverige och USA lära varandra om entreprenörskap?

Som talare har vi engagerat ett tjugotal svenska och amerikanska experter inom detta område, bland andra näringsminister Maud Olofsson, Michael Wood som är USA:s ambassadör i Sverige, Kimberlie Cerrone som är aktiv affärsängel i Silicon Valley, professor Tom Kosnik från Stanford University, och Lena Gustafsson, vice gd på Vinnova.

Om du inte är en av deltagarna kan du hålla utkik efter en artikel om evenemanget i Kunskapsbanken...

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

tisdag, oktober 14, 2008

Sköna gröna innovationer

Dagens Estrad handlade om gröna innovationer. Föreläste gjorde bland andra Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling på KTH. Han inledde med att presentera mänsklighetens största utmaning: klimatförändringarna som gör att medeltemperaturen höjs, havsisarna krymper och glaciärisarna förtunnas. Boven i dramat är förstås koldioxidutsläppen som vi på något sätt måste reducera med 80 procent. Minst.

Laestadius lösning på problemet verkar kanske enkel vid en första anblick. Det gäller bara att "ta hälften av hälften, och sedan hälften av det". Han exemplifierade med bilsystemet: först minskar vi biltrafiken med hälften, det bör gå ganska lätt. Sedan halverar vi bränsleåtgången med hjälp av lite inkrementella innovationer. Men sedan då?

Den tredje halveringen är den svåra, och det är här vi behöver all kreativitet, innovativitet och entreprenörsanda vi kan uppbåda! I Entré nr 4-2007 skrev Staffan Laestadius under vinjetten "Åsikten", du hittar inlägget här. Läs det så kan du briljera med ett nytt ord - nalta - sedan!

Dagens andra Estradör var gröna innovatören Hans Bernhoff, vd för Vertical Wind. Han bidrog med erfarenheter från både akademin och industrin. Magnus Emfel, WWF, inledde diskussionen efter de båda föreläsarnas presentationer. Håll utkik efter ett referat från föreläsningen här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

onsdag, oktober 08, 2008

Mer retro i finansbranschen

Bankerna ska regleras så att de bara får arbeta med inlåning och utlåning. Det hårda budskapet kommer från Amar Bhidé, professor vid Columbia University och kollega med nobelpristagarna Edmund Phelps och Joseph Stieglitz på Center on Capitalism and Society vid samma universitet.

Mer om Amars syn på finanskrisen finns här.

Amar har besökt oss på ESBRI nu i veckan. Främst för att prata om sin nya bok ”The Venturesome Economy”, som officiellt släpps i november. ESBRI, tillsammans med SIFR, arrangerade alltså bokens världspremiären i går! Och i dag höll vi i ett policyseminarium tillsammans med Amar. Närvarade gjorde bland andra representanter från VINNOVA, NUTEK, ITPS och Sister.

Bokens huvudbudskap är att domedagsprofeterna som varnar för globaliseringens nästa steg, när inte bara enkel produktion utan även avancerad FoU helt domineras av Kina och Indien, har fel. Det är förmågan att exploatera kunskap det handlar om, oavsett var kunskapen kommer ifrån. Vi bör alltså omfamna globaliseringen, inte försöka främja oss mot den. Eller som Amar sa:

”I’m not just saying ’Don’t worry’, I’m saying ’Be happy!’”

Magnus Aronsson, vd för ESBRI
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

torsdag, september 25, 2008

Samverkan accelererar tillväxten

Hur kan högskolan vara en motor för innovation och tillväxt? Det var huvudfrågeställningen på en Vinnovakonferens jag besökte 24-25 september, tillsammans med mina kollegor Magnus Aronsson och Åse Karlén.

Ett ledord var, naturligt nog, samverkan. För att få effekt ur motorn och accelerera tillväxten, krävs samverkan mellan ett antal olika aktörer. Det handlar om att använda den kunskap och teknik som finns inom högskola och universitet även utanför akademin – med andra ord, det handlar om så kallad kunskaps- eller tekniköverföring.

En av talarna var Jeff Skinner, enligt programmet en nestor inom denna verksamhet i England. Han menade att det hela inte är så svårt, det gäller ju bara att få två personer att mötas: en från akademin och en från industrin. Lätt som en plätt, bara att tuta och köra alltså…

Jonas Gustafsson, redaktör ESBRI

torsdag, september 18, 2008

Prisa entreprenörskapandet

I går deltog jag i prisutdelningen av The FSF-NUTEK Award 2008. I år går för första gången priset till en svensk: professor Bengt Johannisson.

Han har i mer än 30 år inspirerat och provocerat med sin forskning om "entreprenörskapande". Han pratade bland annat om skolan, och han anser att skolans största utmaning INTE är att göra eleverna mer entreprenöriella, utan att låta dem behålla sin kreativitet. Bengt anser att engagemang och personligt intresse leder till att man startar företag. Därför är det så viktigt att utveckla det individuella programmet på gymnasieskolan för att alla ska hitta sin väg.

I ESBRIs tidning Entré nr 1-2008 lyfte vi fram Bengts forskargärning i en längre artikel. I anslutning till den publicerade vi också röster om Bengt och en lista över några av hans böcker.

I samband med gårdagens prisutdelning fick vi också höra den unge entreprenören Erik Fjellborg berätta om sitt företag Calnet. En uppfinnartävling och sedan Ung företagsamhet på gymnasieskolan satte igång hans tankar som ledde till ett framgångsrikt företag som säljer webbaserade system för att hantera deltidspersonal. Fjellborg menar att entreprenörskap i gymnasieskolan leder till man ser fler möjligheter. Även om man inte startar företag direkt kanske man gör det senare i livet.

ESBRI vill ge lärare som undervisar i entreprenörskap på gymnasier och högskolor/universitet en plattform för erfarenhetsutbyte och inspiration. I november ordnar vi den 11:e workshopen om entreprenörskap och lärande. Är du själv lärare, eller känner du någon som du tror är intresserad av att delta? På webben hittar du mer info om workshopen.

Helene Thorgrimsson, projektledare ESBRI

tisdag, september 16, 2008

Globalisering som en möjlighet

I går och i dag deltog jag och min kollega Jonas Gustafsson i FSFs och NUTEKs konferens Globalization, Innovation and Entrepreneurship i Tylösand. Många svenska och internationella forskare fanns på plats för att dela med sig av sin kunskap om entreprenörskap och innovation i globaliseringens tidevarv.

Bill Gartner pratade bland annat om vikten av berättelser och fantasier för att förstå entreprenörskap. Zoltan Acs argumenterade att vi behöver en ny, centraleuropeisk huvudstad. Han hade också en bestämd uppfattning om var denna borde ligga: i skärningspunkten mellan Ungern, Rumänien och Serbien.

Åsa Lindholm-Dahlstrand menade att nyckeln till framgång ligger i att kombinera globalt och lokalt, urbant och ruralt, samt praktiskt och akademiskt: "glocalization, with a rurban perspective and pracademic knowledge".

Betsy Gatewood (en av Dianaforskarna) delade med sig av ny forskning om entreprenörskap i utvecklingsländer. Hon konstaterade inledningsvis att många talar om globaliseringen som ett hot - själv väljer hon att se den som en möjlighet. Enligt Gatewood kan i-länders entreprenörskaplogik inte appliceras rakt av på utvecklingsländerna. Hon efterlyste nya modeller som är överförbara, hållbara, och som tar kulturell hänsyn.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

onsdag, september 10, 2008

Sverige backar i affärsklimatsjämförelse

International Finance Cooperation (IFC), som leds av Lars Thunell, släppte i går kväll sin årliga Doing Business rapport. Sverige tappar 3 platser och ligger nu på plats 17. Övriga nordiska länder ligger före oss på listan som toppas av Singapore, Nya Zeeland och USA.

Enligt en medarbetare på IFC, Dahlia Khalifa, som citeras i DN, är det viktigaste skälet till Sveriges nedflyttning bristen på reformer. Sverige är mindre aktivt än andra länder när det gäller reformer för företagande.

Rankingen ger en bild av att våra nordiska grannländer har ett bättre företagsklimat än oss. Det kan få konsekvensen att företag och entreprenörer som är intresserade av att etablera sig i norra Europa, väljer att göra det i Norge eller Finland i stället för i Sverige. Om den svenska regeringen vill att Sverige ska klättra i denna ranking, som får stort genomslag utomlands, gäller det att identifiera vilka områden som mäts och sedan genomföra fler reformer inom dessa områden.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, september 09, 2008

Blir offentlig upphandling mer småföretagsinriktad?

I går presenterade regeringen ytterligare ett kapitel i den kommande budgetpropositionen. Bland annat föreslås en sänkning av arbetsgivar- och egenavgifter med 1 procentenhet. Enligt företagarorganisationerna är sänkningen ett steg i rätt riktning, om än på tok för litet…

Det ska bli intressant att se hur regeringen kommer att handskas med den offentliga upphandlingen. I Sverige uppgår den till närmare 500 miljarder varje år, och ur ett entreprenörs- och småföretagarperspektiv utgör upphandlingen en mycket intressant möjlighet.

Kommer regeringen att våga pröva modeller från t ex USA, där en viss del av upphandlingen som staten gör måste tillfalla mindre företag? Är regeringen modig nog att pröva om offentlig upphandling kan driva på utvecklingen av nya innovationer?

Det vore en satsning som skulle gynna såväl små företag som entreprenörer med innovationsförmåga.

Magnus Aronsson, vd ESBRI

fredag, september 05, 2008

Gärna entreprenörskap i skolan - men först privatekonomi

Att införa mer entreprenörskap i skolan förs ofta fram som viktigt. Och eftersom jag själv är aktiv i den ”branschen” svär jag säkert i kyrkan när jag säger att det är viktigare att öka kunskaperna om privatekonomi.

Jag tycker därför att det initiativ som inleddes i veckan är mycket positivt. Finansinspektionen, Kronofogden och Konsumentverket har på uppdrag av regeringen satt igång en kampanj där de under de kommande två månaderna går ut i skolor och undervisar elever om privatekonomi.

När jag läste om det i tidningarna påmindes jag om en diskussion jag hade för något år sedan med en god vän som är forskningsansvarig på National Federation of Independent Business, USA:s största småföretagsorganisation. Vi diskuterade entreprenörskap i skolan och kom fram till att den viktigaste grunden är att alla ungdomar får goda baskunskaper i hur de ska hantera sin privata ekonomi. Dessa kunskaper kommer sedan att vara till god nytta för de som aspirerar på att bli företagare (och för alla andra också, givetvis).

Så låt oss hoppas att ämnet privatekonomi hamnar på schemat. Det tror jag är bra för företagsamheten i skolan, och för samhället i stort. Dessutom kanske det kan stävja trenden att ungdomar skuldsätter sig med SMS-lån och får betalningsanmärkningar – något som ju inte är direkt positivt om man vill bli företagare.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, september 04, 2008

ESBRI aktiverar dig i höst

Efter ett långt och välförtjänt sommaruppehåll är det bloggdags igen.

Jag ser framför mig en höst som är full av aktiviteter om entreprenörskap, entreprenörer och innovation. Och vi på ESBRI vill givetvis bidra till denna aktivitetsyra. Den 17 september hålls den första av fyra spännande Estradföreläsningar. Först ut är en forskare från ”down-under”, professor Kevin Hindle från Australian Graduate School of Entrepreneurship, Swinburne University of Technology. Han kommer att besvara frågan om vad teorin är värd i den ”riktiga” världen.

Vi kör också "Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum" i år igen. 22-23 oktober är det dags, så bara att knappa in i kalendern. Här finns lite info, mer kommer framöver.

För övrigt kom den senaste Estradrapporten från tryckeriet härom dagen. I den kan du läsa om alla Estradföreläsningar som genomfördes förra läsåret. De handlade bland annat om hybris hos nya företag, kreativitet, nätverkande, och om att kultur inte är småpotatis.

Estradrapporten finns även att ladda ned som pdf här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, maj 28, 2008

Vad Sverige behöver: en repris på Utvandrarna?

Sedan några dagar tillbaka befinner jag mig i San Francisco och Silicon Valley med en mindre grupp riksdagsledamöter och representanter från Svenskt Näringsliv. Bakom resan står Sällskapet Politik och Näringsliv och jag har hjälpt till att sätta ihop programmet. Om jag får säga det själv (och vem ska hindra mig här?) så har det hittills varit ett mycket bra program.

Nicklas Mattsson, chefredaktör på tidningen Entreprenör, skriver på sin blogg om några av våra möten, bland annat med en av legenderna i Silicon Valley – Vinod Khosla som var en av medgrundarna till SUN Microsystems. Även riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr bloggar från resan.

Vid ett möte med sex personer på senior nivå på Silicon Valley Bank (entreprenörernas bank i USA) ställde en av bankdirektörerna en fråga till våra politiker: Vill ni att svenska företag ska starta tillväxtföretag, eller att de ska starta i Sverige? Svaret blev "I Sverige förstås - för att skapa jobb där".

Någon timme senare hade vi ett möte med Anna Lee Saxenian, professor på UC Berkeley och författare till boken The Argonauts. Anna Lee berättade om talangfulla och ambitiösa indier, taiwaneser och kineser som kommit till Silicon Valley, byggt upp sin kompetens och erfarenhet i att skapa växande företag samt utvecklat bra nätverk. Och därefter återvänt till sina gamla hemländer.

Givet svaret på frågan på Silicon Valley Bank-mötet kanske en bra politik vore att uppmuntra våra talanger att göra samma sak. Knäckfrågan blir sedan: Vad får dem att återvända till Sverige..?

I morgon är det möten i Washington DC som gäller. Där blir det en spännande förmiddag med insiktsfulla personer som leder arbetet med regelförbättringar i USA.

Magnus Aronsson, vd ESBRI

tisdag, maj 27, 2008

Nya rön om tillväxt och lycka

Är rika lyckligare än fattiga? Nä, hävdar forskaren Richard Easterlin - något som har gett upphov till Easterlin-paradoxen. Jomenvisst, säger Betsey Stevenson och Justin Wolfers, Wharton Business School. I en ny studie visar de att Easterlin-paradoxen inte stämmer. Rika människor är lyckligare än fattiga, och det gäller både på individnivå och mellan länder. Stevenson och Wolfers finner också en oförklarlig könsskillnad: numera verkar män vara lyckligare än kvinnor.

Läs mer i DN och lyssna på Betsey Johnson som gästar Institutet för Näringslivsforskning (IFN) i morgon, 28 maj 2008, kl 9.00-9.45. 

Åse Karlén, redaktör ESBRI

torsdag, maj 22, 2008

Ännu ett pris till engagemang för klimatet

I dag erhöll professor Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning, Nicolin-priset. Främsta skälet till att han erhåller priset är hans forskning kring spelreglernas betydelse för företagsklimatet.

Magnus har under åren föreläst på flera av våra Estradföreläsningar och vi har skrivit om hans forskning i tidningen Entré ett antal gånger. I Kunskapsbanken på vår webb hittar ni alla artiklar.

Stort grattis från oss på ESBRI.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, maj 15, 2008

Grattis till Connect Sverige 10 år!

I går hade jag äran att vara moderator i samband med att Connect Sverige hade en ”bokslutskonferens” efter de första tio åren.

Connect är en rätt imponerande verksamhet med sex regionala nätverk som tillsammans genomför närmare 700 aktiviteter om året. De har även en speciell Connectprocess och hälften av de företag som genomgår den får nytt kapital inom sex månader.

Om du är en aspirerande tillväxtentreprenör kan det vara värt att kolla in om Connect är något för dig!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Kulturen slår rekord

För några veckor sedan slogs ett världsrekord i omsättning. Datorspelet GTA 4 sålde för 500 miljoner dollar. På en vecka. Det är den största omsättningen någonsin för en kulturell produkt på så kort tid, större än Stjärnornas krig, större än Harry Potter. Det är inte småpotatis.

Kulturindustrin, som till exempel spelbranschen, mode, film och musik, bör därför inte behandlas som kuriosa, som något vid sidan av den ”riktiga” ekonomin. Det var en av poängerna när Johan Jansson och Dominic Power föreläste på Estrad i går.

De presenterade också helt färska siffror som visar att entreprenörskap är en naturlig del av de kulturella näringarna: Cirka 90 procent av utövarna har, eller är intresserade av att starta, företag. Rapporten "Leva på kultur" finns att hämta på CINDs webbplats, och DN skriver om den här.

Missade du föreläsningen? Kontakta Helene Thorgrimsson för information om möjligheten att se våra föreläsningar på webben.

Jonas Gustafsson, redaktör ESBRI

tisdag, maj 13, 2008

Skugge skriver om entreprenörskap i SvD

Läste i Aftonbladet att en av mina ungdomsidoler – Linda Skugge – ska börja skriva entreprenörskapskrönikor i SvD Näringsliv. Kul!

Linda Skugge är journalist, författare och egen företagare sedan mer än tio år tillbaka. Mest känd är hon kanske för sitt raka språk och de kontroversiella åsikter hon har ventilerat som krönikör i Expressen. Men nu utlovar hon ”positiva krönikor om företagande och förebilder”. Främst kvinnliga sådana.

Linda Skugge: det ska bli intressant att följa dina krönikor i ett nytt forum! Om du behöver inspiration och idéer är du varmt välkommen att delta i ESBRIs evenemang. Nu på onsdag 14 maj arrar vi t ex en föreläsning om entreprenörskap inom kreativa industrier.

Och alla ni andra med intresse för entreprenörskapsfrågor: ni är förstås också jättevälkomna till föreläsningen…

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

fredag, maj 09, 2008

Svårt mäta effekterna av FoU-satsningar

I går deltog jag och min kollega Jonas i VINNOVA-arrangemanget ”Seminar on the Relationships between R&D investments, Innovation and Economic Growth”. Talare var forskare och policyfolk från Europa och USA, merparten är medlemmar i VINNOVAs internationella råd.

Under dagen fick vi ta del av bl a amerikanska och finländska erfarenheter från statligt finansierade FoU-program, och hur man kan mäta effekterna av dem. Några av de många intressanta teman som diskuterades:

- Det är svårt att mäta effekterna av FoU-satsningar – Stephanie Shipp på National Institute of Standards and Technology i USA konstaterade att det är ”both an art and a science”

- Stefan Kuhlmann University of Twente, Holland, uppmanade utvärderare att ”studera isberget underifrån”. Resultaten av investeringar i innovationer kan komma långt senare, vara indirekta och svåra att upptäcka.

- Charles Wessner på The National Academies i USA menade att Sverige är världsbäst på intellektuellt kapital, men att vi noga låser in det på våra universitet. Han efterlyste mer entreprenörsvänliga konkurslagar och skattesystem.

- Flera av talarna återkom till att det är viktigt att myndigheter som sysslar med innovation i olika länder lär av varandra. Däremot går det inte att adoptera t ex USAs SBIR rakt av. FoU-program måste alltid anpassas till den nationella kontexten.

Artiklar, underlag och filmklipp från seminariet kommer att publiceras på ESBRIs respektive VINNOVAs webbplatser inom kort… Stay tuned!

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

onsdag, maj 07, 2008

ESBRI - Sveriges svar på Nokia

Jag har nu varit några dagar i San Francisco/Silicon Valley. I går träffade jag bland annat Kimberlie Cerrone som vi har haft som talare på "Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum" 2006 och 2007. Samma dag hade hon fått tre mejl från svenskar som refererade till "Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum" och ville rådfråga henne om olika saker. Riktigt kul tyckte jag, och frågade om det är så varje dag. "Inte riktigt", blev svaret - men totalt sett har uppemot ett 90-tal personer hört av sig till henne med hänvisning till "Sweden-U.S Entrepreneurial Forum."

Så ESBRI gör som Nokia - "Connecting people". Och jag lägger gärna till " to make a difference for the development of entrepreneurship and innovation in Sweden".

Jag lämnar nu San Francisco för att åka till Kansas City och Kauffmann Foundation. Är inbjuden till en konferens om innovation som de arrangerar tillsammans med OECD.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, april 30, 2008

Venture Cup visar upp Sveriges drivkraft

I går var jag på Venture Cups regionalfinal i Stadshuset. Det var en mycket trevlig tillställning med både värdefullt nätverkande och intressanta presentationer. Alla de tävlande företagen var värda att få priset och kommer med all säkerhet att bli framgångsrika. Det är fantastiskt att se att det finns en sådan drivkraft i Sverige!

Vi fick också höra Leif Lundblad berätta om både sina tidigare uppfinningar och den spännande affärsidé som han nu är i färd med att lansera - en slags bankomat som ska underlätta såväl insättning som uttag av kontanter. När han presenterades av Venture Cup sa de att han gjort mycket värdefullt, bland annat hjälpt till att starta ESBRI! Det håller vi verkligen med om, tack vare den grunddonationen har ESBRI kunnat bidra till att Sverige blivit lite mer entreprenöriellt. Tack Leif!

Vill du också nätverka och samtidigt förkovra dig lite? Passa då på att besöka årets sista Estradföreläsning som går av stapeln 14 maj. Läs mer och anmäl dig här.

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

fredag, april 25, 2008

Nu är sambandet bevisat!

Enligt högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg är det nu bevisat att det finns ett samband mellan forskning och tillväxt - det har utbildningsdepartementet kommit fram till efter omfattande undersökninger. Det berättade Leijonborg i onsdags när ESBRI tillsammans med VINNOVA arrangerade en dag med dialog mellan policymakare och forskare kring den nya forsknings- och innovationspropositionen. Här finns programmet från dagen.

Leijonborg poängterade också vikten av att entreprenörskapet förs in i ekvationen:

"Forskning är ett av ämnena som måste ner i provröret. Men för att det verkligen ska bubbla och sjuda behöver man en katalysator. Den katalysatorn är entreprenörskap, och det är först när den tillförs som sambandet till ekonomisk tillväxt blir tydligt."

Som ni alla vet, ser vi det som en av ESBRIs huvuduppgifter att få det att bubbla och sjuda så mycket som det bara går i Sverige!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, april 16, 2008

Gratis affärsidéer!

Disruptive.nu - En blogg om företagande och riskkapital delar entreprenörerna Christian Rudolf och Peter Sandberg med sig av sina tankar och erfarenheter om entreprenörskap. De bjuder också på gratis affärsidéer, för den som är intresserad.

Här ger samma blogg tips på nyttiga länkar för företagare. De har också haft den goda smaken att skriva om det senaste och omdesignade numret av ESBRIs tidning Entré.

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

Ps. Du vet väl att du kan få en gratis prenumeration på tidningen Entré?

fredag, april 11, 2008

Företagen missar att minska sin administrativa börda

Näringslivets Regelnämnd bjöd i dag in till konferens för att diskutera regelfrågor. I går beslutade regeringen om sitt förslag för regelförenklingar och på tisdag nästa vecka överlämnar näringsminister Maud Olofsson förslaget till Riksdagen. Olofsson inledde även konferensen med att berätta att regelkrånglet inte kan ändras i en handvändning. Det finns, enligt henne, en intern tröghet bland myndigheter och departement. Och en stor bov i dramat är svårigheten i att ändra invanda rutiner.

En av konferensens talare var Mats Sjöstrand, generaldirektör för Skatteverket. Han var besviken på företagen: endast 20 procent deklarerar elektroniskt! Detta trots att det både går snabbare och ger korrekta summeringar. Om man inte gör rätt går det nämligen inte att skicka deklarationen – så enkelt kan det alltså vara…

Eva Karin Hempel, ordförande i företagarutskottet, Lantbrukarnas Riksförbund konstaterade att en bra och tydlig regel är bättre än en enkel. Helt klart värt att fundera på, anser jag!

En annan intressant kommentar kom från Joakim Schaaf, tf chefsjurist Finansinspektionen, som ställde frågan om det är mätbar eller upplevd börda som är viktig.

På tisdag får vi se om Regeringen lever upp till de förväntningar de har skapat hos företagen om minskade kostnader för regler.

Trevlig helg!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, april 09, 2008

Populärvetenskapliga publikationer nyckeln till framgång

Dagens Estradör Caroline Wigren presenterade intressanta forskningsresultat om akademiskt entreprenörskap. Hon utgick bland annat från NUTEK-rapporten ”Samverkan i det akademiska vardagslivet” som hon har författat tillsammans med Clas Wahlbin. En övergripande fråga var: Hur får samhället tillgång till kunskap från akademin?

Wigren konstaterade att det främst är seniora forskare som ägnar sig åt utåtriktad verksamhet. ”Yngre” forskare är visserligen intresserade, men de upplever att de inte bjuds in att samverka. Ett exempel är att medierna tenderar att vända sig till samma gamla professorer varje gång de vill ha en kommentar från akademin.

Caroline Wigren framhöll också vikten av att som forskare träna på att formulera sig populärvetenskapligt. På de flesta lärosäten är detta inte meriterande, men forskningen visar att de som skriver populärvetenskapliga texter också är de som startar företag!

Under mina år på ESBRIs tidning Entré har jag författat en hel del populärvetenskapliga artiklar om ny forskning, utifrån intervjuer med färska doktorer. Kanske kan man se dessa intervjutillfällen som en form av träningstillfällen i att samverka? Jag kan avslöja att många unga forskare är väldigt duktiga på att kommunicera sina forskningsresultat. Andra skulle nog behöva träna lite mer på att släppa sargen – det vill säga avhandlingens abstract…

Åse Karlén, redaktör och informatör på ESBRI

Det saknas medvetenhet om alternativen

Var i förmiddags inbjuden av Folkpartiet (Riksdagsledamöterna Karin Granbom och Karin Pilsäter stod för inbjudan) för att diskutera ägarskiften. Fick där ta del av erfarenheterna från Ägarskiftesgruppen som jobbat med att skapa Verkställande kvinnor som vill ta över befintliga företag. Med i panelen var även två företagare som valt att lämna ”arbetsträsket” (som de kallade det) och pröva sina egna vingar som företagare. För Annika Friberg och Eva Schröder blev det två företag som köptes för att de kunde se synergieffekter och potentialen att de kommande 2-3 åren få verksamheterna att växa.

Det var många intressanta diskussioner och en sak som kom fram var att det såväl från köpar- och säljarsidan finns en dålig medvetenhet. För säljare – de nuvarande ägarna – är det viktigt att överväga försäljning i tid. För köpare – de potentiella företagarna – kan ett företagsköp vara ett alternativ när en företagarkarriär ska startas.

Nu får vi se om det kommer några initiativ från Folkpartiet framöver för att öka medvetenheten…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, april 04, 2008

Knapp kompetens i kommersialisering

70 procent av Sveriges forskare saknar kompetens i kommersialisering. Det berättade forskare från forskningscentrumet RIDE vid Chalmers när jag och mina kollegor Jonas och Åse besökte dem i början av veckan. På frågan: ”Do you have the competence required to create a spin-off?”, svarade 7 av 10 forskarna som ingick i undersökningen: ”Nej”

Förvisso finns det många olika sätt att kommersialisera forskning på – det viktigaste är nog när nybakade studenter ger sig ut i arbetslivet – men visst borde det här resultatet leda till funderingar på universitet och högskolor...

ESBRI kommer att göra en insats, förvisso blygsam i det större sammanhanget, inom det här området det närmaste läsåret. Med finansiering från VINNOVA drar vi igång en doktorandkurs som ska ge deltagarna verktyg och nätverk för att kommersialisera sin forskning.

RIDE-forskarnas rapport om forskningskommersialisering kommer att publiceras i en bok framåt sommaren. Redan nu finns en PDF-version av rapporten för nedladdning här.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, april 02, 2008

På sin plats med mötesplats

I går var jag inbjuden att hålla ett föredrag om ESBRI och GEM (Global Entrepreneurship Monitor) för en lokal Rotary-klubb i Stockholm. I samband med detta serverades en trevlig lunch, och det slog mig hur viktigt det är med mötesplatser av olika slag.

När olika kategorier människor möts och delar med sig av sina nätverk och kunskaper, knyts nya kontakter och erfarenheter sprids. Det kan leda till både det ena och det andra - exempelvis till nya affärsmöjligheter och ett mer företagsamt Sverige.


Att skapa mötesplatser är en av ESBRIs målsättningar och vi arbetar ständigt för att få ännu fler deltagare till våra evenemang så att ännu fler kontakter kan knytas. Kom gärna till en av våra Estradföreläsningar. Där samlas många olika kategorier av besökare, med ett gemensamt intresse för entreprenörskap. Nästa föreläsning, Jakten på ett nytt Google, går av stapeln 9 april. Då får vi veta mer om entreprenörskap inom universitetsvärlden. Är det något att ha, eller ska universitet bli vid sin läst och ägna sig åt att utbilda entreprenörer istället?

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

onsdag, mars 19, 2008

Patent utan kundnytta aldrig kunder får…

”Jag vill veta ’vad är kundnyttan?’ och ’vad är det för problem det löser?’. Kan du inte förklara det enkelt på fem minuter är det antagligen ingen bra idé.”

Det svarar Niklas Zennström på frågan ”Om jag är entreprenör och vill få dig intresserad av min affärsidé – hur gör jag bäst intryck på dig på fem minuter?” i tidningen DiEGO

Är det kanske ett av problemen bakom den svenska paradoxen? Att Sverige alltid rankas högt när det kommer till uppfinningar, men att vi är betydligt sämre på att göra affärer av alla uppfinningar. Ett patent innebär inte nödvändigtvis att det finns en kundnytta, och därmed inte heller en marknad.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, mars 14, 2008

Skrämmande forskningsresultat om kreativitet

I går arrangerade ESBRI en Estradföreläsning om kreativitet. Det var i stort sett fullsatt, med runt 170 deltagare. Föreläste gjorde professor Ingegerd Carlsson och filosofie doktor Farida Rasulzada, Lunds universitet.

Ett av forskningsresultaten som presenterades kanske kan förklara varför våra skolor tar kreativiteten ur barnen. I såväl USA som i Sverige har man studerat vad lärare anser vara egenskaper hos kreativa barn. Det skrämmande resultatet var: ärlighet, ansvarstagande, vänlighet och logisk förmåga.

Säkert bra egenskaper för att lärarna ska ha en lugn och välartad klass, men frågan är om det är de viktigaste egenskaperna för kreativitet…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, mars 10, 2008

Nytt rekord i antal registrerade företag

Förra året registrerades 62 563 företag vid Bolagsverket – en ökning med tio procent jämfört med 2006. Det visar Jobs & Society i en ny undersökning.

Sedan återstår det att se om detta även innebär att fler individer blir företagare. För det som är en registrering är ju inte alltid en nystartad verksamhet. Men det får andra undersökningar med tiden utvisa.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, mars 06, 2008

Entreprenörskap snart i varje ministers mun…

Satt igår och lyssnade på bland annat en rad ministrar som medverkade i ”First Business Roundtable with the Government of Sweden” anordnat av The Economist.

Under dagen framträdde statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, handelsminister Ewa Björling och högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Bättre villkor för entreprenörskap var ett genomgående tema i allas presentationer och inlägg. Hur det skulle åstadkommas var inte lika tydligt, förutom det som redan har gjorts i form av avskaffande av förmögenhetsskatt och den föregående regeringens avskaffande av arvs- och gåvoskatten.

Om Fredrik Reinfeldt och hans ministrar även i handling vill visa att entreprenörskap är viktigt, bör ”möte med entreprenörer” stå överst på agendan när de gör sina resor runt om i landet. Företagande och risktagande måste lyftas fram som en grundbult för att det ska finnas resurser till framtidens välfärd. Detta är ett sätt att skapa mer positiva attityder till entreprenörskap – som inte tar pengar från statsbudgeten.

Intressant att notera var att klimatfrågorna inte fick något utrymme av ministrarna i deras presentationer.

Det mest konkreta förslaget för att förbättra miljön stod Electrolux vd Hans Stråberg för. Han konstaterade att dagens kyl- och frysskåp är 50 procent mer energieffektiva än de var för 10 år sedan. I Europa finns det mer än 190 miljoner enheter som är äldre än 10 år. Så varför inte arbeta för att EU inför några incitament för att dessa ska bytas ut? ”Visst talar jag i egen sak”, sa Hans Stråberg, ”men det blir bra för miljön och vi tar även tillbaka de gamla apparaterna”.

Det härliga med Hans Stråberg är att han förstår vikten av att sälja. Han la bland annat in i sina kommentarer i panelen att han skulle finnas utanför konferenssalen, redo med orderblocket, om någon ville beställa Electroluxprodukter.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, januari 31, 2008

Pettson – Sveriges mest kände uppfinnare

I förra veckan var jag på en konferens om innovationer och kluster. En av talarna var Esko Aho, Finlands tidigare statsminister och numera chef för SITRA (deras motsvarighet till Sveriges VINNOVA – men på steroider). I sina kommentarer kring FoU och innovationer poängterade han vikten av privata pengar och då främst från affärsänglar.

Wilfried Runde, journalist på Deutsche Welle och moderator för en av panelerna, hade Googleforskat på vilka som var de mest kända svenskarna.

Till sin förvåning kom han fram till att det var Pettson och Findus. Detta tyckte han passade bra mot bakgrund av konferensens tema, eftersom han såg Pettson som en innovatör. Tänk bara på Pettsons verkstad och alla uppfinningar han gör.

Jag håller med om att Pettson är en uppfinnare av rang. Men innovatör? Jag har inte sett någon av hans uppfinningar på marknaden ännu…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, januari 23, 2008

Grattis till ännu en kompis!

Bengt Johannisson blev i dag utsedd till årets pristagare av ”FSF-NUTEK Award”, ett pris som ges till de främsta entreprenörskapsforskarna i världen.

Johannisson är Sveriges förste professor i entreprenörskap. Han är också den förste svensk som får ”FSF-NUTEK Award”. Och det är givetvis roligt att priset även i år går till en av mina och ESBRIs nära vänner. Förra året gick det ju exempelvis till forskarna bakom Dianaprojektet, som vi har ett mångårigt samarbete med. På ESBRIs hemsida kan du hitta vad vi har skrivit om Bengt genom åren. Här finns också en kort artikel om att han i dag fick priset.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, januari 18, 2008

Babsontips för lyckat entreprenörskap

Efter ett juluppehåll är det dags att aktivera bloggandet igen. Vad kan passa bättre än att börja det nya året med ett besök på Babson College utanför Boston. Babson brukar rankas som ett av de bästa lärosätena i USA när det kommer till entreprenörskapsutbildning.

I byggnaden för deras ”Blank Center for Entrepreneurship” finns en trevlig utställning över vad olika entreprenörer har åstadkommit. Där finns även tavlor med olika råd till aspirerande entreprenörer. Ett kommer här:

The nine F’s for Entrepreneurial Success

• Founders: Every start-up company must have a first-class entrepreneur.
• Focused: Entrepreneurial Companies focus on niche markets. They Specialize.
• Fast: They make decisions quickly and implement them swiftly.
• Flexible: They keep an open mind. They respond to change.
• Forever-innovating: They are tireless innovators.
• Flat: Entrepreneurial organizations have as few layers of management as possible.
• Frugal: By keeping overhead low and productivity high, entrepreneurial organizations keep costs down.
• Friendly: Entrepreneurial companies are friendly to their customers, suppliers and workers.
• Fun: It’s fun to be associated with an entrepreneurial company.

Lycka till!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI