lördag, december 26, 2009

Här är det nödvändigt med entreprenörskap!Jag befinner mig just nu på resa i Colombia, för att semestra och fira jul med min sambos släktingar. Förutom ett myller av människor, bilar och militärer finns alla typer av småföretagare i det här landet.

Det skyddande system som vi är vana vid saknas, alla måste på ett eller annat sätt skaffa mat för dagen.

När vi landade på flygplatsen fick vi snabbt och smidigt hjälp att kryssa med vara väskor genom passkontroll och tull, och det betalade vi naturligtvis för. Sedan åkte vi taxi till hotellet, och så fort vi stannade vid ett trafikljus var det fullt med försäljare mitt bland trafiken. Några tvättade vindrutor eller kollade lufttryck i däcken, och på ett par ställen fick vi se akrobater som riskerade livet med sina konster mitt bland bilarna. De tog snabbt betalt för miniföreställningen och skyndade åt sidan när det slog om till grönt.

Det är också oerhört vanligt att driva små butiker hemma eller sälja mat på verandan till förbipasserande. Det gör min sambos syster varje kväll. Hon säljer sydamerikansk snabbmat: friterad kyckling, piroger och majsbröd. Det blir inga stora pengar, men det blir ändå ett tillskott till familjens utgifter.

För mig har resorna till Colombia gett nödvändighetsentreprenörskap ett ansikte, man gör vad man måste för att överleva.

Hasta luego!

Helene, semestrande projektledare på ESBRI

fredag, december 18, 2009

Tips på julläsning till våra kungligheter och politiker


Så här i jultider vill vi på ESBRI komma med lite lästips till några av de kungligt och politiskt uppsatta i landet (vi hoppas att ingen tar illa upp – det vi rekommenderar är på riktigt läsvärt, för dem och alla andra).

Till Kung Carl XVI Gustaf rekommenderar vi ”Karl IX – Företagarfursten och envåldshärskaren”. Lennart Hedberg tecknar ett spännande porträtt av Karl IX, som enligt författaren inte bara var kung utan även företagare och entreprenör.

Kronprinsessan Victoria vill vi uppmana att börja läsa på om generationsskiften. Christine Tidåsens avhandling ”Att ta över pappas bolag”, som vi skrev om i Entré nr 2-2009, är en bra början.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin får en gemensam rekommendation. Eftersom båda är ledare för varsin ”start-up” med flera inblandade parter, handlar det om team. De rödgröna är bara några månader gamla. Allians för Sverige har ju funnits längre, men kan nog fortfarande räknas som en start-up. Det finns säkert lärdomar från entreprenörskapsforskningen som dessa båda teamledare kan ha nytta av. I Entré nr 3-2009 lyfte vi fram flera avhandlingar som har studerat entreprenörskap i team.

Till Maud Olofsson rekommenderas en bok om kvinnor som driver företag med tillväxtambitioner. Boken ”Clearing the Hurdles” av ESBRIs vänner i Dianaprojektet är det självklara valet.

Till Jan Björklund vore det enkelt att rekommendera något om ordning och reda. I stället hoppas vi att han läser Amar Bhidés bok ”The Venturesome Economy”. När han läst färdigt får han gärna passa den vidare till forskningsminister Tobias Krantz. Egentligen borde den faktiskt vara obligatorisk julläsning för samtliga partiledare och ministrar: boken handlar om innovation på ett globalt plan, och har fått många utmärkelser och internationella rekommendationer.

Göran Hägglund vill vi gärna tipsa om ”Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap” för lite nya och bra idéer om hur vi kan tackla sociala utmaningar i samhället.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill vi rekommendera att läsa ”Innovating for sustainability – green entrepreneurship in personal mobility” (som väl talar för sig själv, och känns extra viktig såhär i sluttampen på Köpenhamnsmötet…).

Till Lars Ohly har vi ett riktigt färskt lästips – en avhandling från Göteborgs universitet som vi precis har fått i brevlådan: ”Entrepreneurship in Russia” som handlar om att det är svårt att exportera västvärldens marknadsekonomi till Ryssland. Håll utkik efter Entré nr 1-2010, där publicerar vi en artikel om avhandlingen.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, och för alla som funderar på att rösta på hans parti, borde ”Invandrare som resurs 1540-1820” vara obligatorisk läsning. Frågor på det?

Till Feministiskt initiativs mest kända talesperson, Gudrun Schyman, vill vi rekommendera boken ”Women and their Money 1700-1950 – Essays on women and finance”.

En bok som borde passa Rickard Falkvinge från Piratpartiet är ”Patent Failure – How Judges, Bureaucrats, and Lawyers Put Innovators at Risk”.

Ett aktuellt lästips till alla ovanstående, och givetvis till alla er andra också, är det nya numret av Entré som börjar trilla ner i brevlådorna i dag. I det skriver vi bland annat om Laxsalamin - innovationen du inte fick smaka. På vår webb kan du teckna en kostnadsfri prenumeration om du inte redan har en.

God jul och gott nytt år från oss som skriver på esbribloggen

onsdag, december 09, 2009

Världspremiär på Estrad
På Estrad i går kunde vi, förutom den traditionella glöggen, bjuda på en liten världspremiär. Linköpingsforskarna Magnus Klofsten och Charlotte Norrman presenterade för första gången BizLoupe, ett verktyg de utvecklat för att hjälpa företagare och affärsutvecklare att ta tempen på utvecklingen i nya företag. Intresset var mycket stort, föreläsningssalen var fylld till bristningsgränsen.

BizLoupe bygger på den forskning som Klofsten presenterade i sin avhandling 1992, och som han har fördjupat sig i sedan dess. Norrman har bland annat dragit igång en inkubator, och har stor erfarenhet av teknikbaserat företagande. Tillsammans har de båda forskarna också utbildat uppemot 500 entreprenörskapsstudenter som har bidragit med värdefull input.

Klofsten och Norrman konstaterade att det är alltför vanligt att färska företagare snöar in på tekniken. De måste lära sig att se till helheten, och där kan BizLoupe vara till hjälp. Verktyget ger företagaren 69 påståenden att ta ställning till. Resultatet visar hur pass utvecklat företaget är när det gäller åtta kritiska hörnstenar: idé, produkt, marknad, organisation, kompetens, drivkrafter, kunder och övriga relationer.

Företagaren måste ägna sig åt alla dessa områden om företaget ska ha en chans att överleva. En idé är inte värd någonting om den inte har någon marknad. Och att uppvakta fel kunder ger heller inget klirr i kassan.

Vill du veta mer? Inom kort hittar du hela föreläsningen på ESBRIs webb-tv-sida. Ett referat från föreläsningen kommer också att publiceras på webben

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

tisdag, december 08, 2009

Fullsatt på estrad!Över 200 pers på Estradföreläsningen i dag. Magnus Klofsten och Charlotte Norrman föreläser om hur man klarar de första hundåren som företagare. Efter föreläsningen blir det glögg.

/ Jonas

måndag, december 07, 2009

Det är drag i förebilderna!

ESBRI har under årens lopp arbetat mycket för att främja kvinnors företagande. Den förra Estradföreläsningen handlade om attityder till – och förebilder för – kvinnliga företagare.

Vi hade bjudit in både en forskare (Patricia Greene, Babson College), en representant från policysidan (Gunilla Thorstensson, Tillväxtverket) och en kvinnlig företagare (Kristina Theander, Middagsfrid).

En av de sakerna som jag minns från Estradföreläsningen var Kristinas berättelse om att hon mött mycket motstånd när hon startade Middagsfrid. Hon trodde dock stenhårt på sin affärsidé och företaget är numera mycket framgångsrikt. Hade hon lyssnat på de negativa rösterna hade hon aldrig lyckats.

Jag skulle vilja lyfta fram ett annat exempel på att allt är möjligt om man brinner för det. YoMama crew  ska vara en inspiration för oss kvinnor, att agera, att ta för sig!

Rosie Millberg från YoMama crew var den första kvinnan i Sverige som tävlade i dragracing, året var 1974. Hon vann sensationellt över grabbarna i många dragracingtävlingar, men tyvärr blev hennes karriär kort eftersom hennes son föddes med en hjärnblödning och tiden helt enkelt inte räckte till. Som ensamstående mamma och mormor återupptar Rosie nu sin dragracingkarriär.

Hon fortsätter där hon slutade för 30 år sedan och förverkligar sin dröm. I sommar ska hon köra för att vinna, både för att utmana sig själv och bevisa att livet inte tar slut efter 50. Hon har bestämt sig för att ha roligt nu och utmana både sig själv – och andra mormödrar.

Nästa gång jag tvekar inför ett stort projekt i livet – det kan vara i arbetet eller privat, då ska jag tänka: kan hon så kan jag!

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

PS: Nästa Estradtillfälle blir nu på tisdag, 8 december. Föreläsningen har titeln ”Håller företagsidén? – Så klarar du hundåren”, och den är glädjande nog helt fulltecknad! Om du inte haft turen att knipa en plats får du besöka vår webbplats om några dagar för att ta del av föreläsarnas klokskap via webb-tv, referat och presentationsmaterialet.

torsdag, december 03, 2009

ESBRI inspirerar studenter
3-4 december genomförs Sacos Studentmässa i Stockholm, på Stockholmsmässan i Älvsjö. ESBRI finns på plats med material som ger studenterna inblick i hur det kan vara att verka som småföretagare, entreprenör eller innovatör. Besök gärna vår monter! Mässan är öppen 9-18 i dag torsdag, och 9-16 i morgon fredag.

Åse Karlén, redaktör på ESBRI

tisdag, november 24, 2009

Att inte ta över pappas företag

Många små och medelstora familjeföretag i Sverige står just nu inför ett ägarskifte. Detta eftersom många av dessa företag ägs och leds av 40-talister.

Jag tillhör den tredje generationen i led att ”ta över” familjeföretaget. Frågan kom upp för ett par år sedan när pappa insåg hur nära pensionen han och hans bror var. Påföljden blev många, långa och intensiva diskussioner vid köksbordet om familj, tradition och kulturellt arv.

Det var under senare delen av 1940-talet som min farfar tröttnade på bondelivet, begav sig till staden och startade en mekanisk firma tillsammans med kompanjoner. Tio år senare köpte han ut sina partners och när tiden var mogen var det självklart att företaget skiftades till min far och farbror, som båda varit verksamma i företaget sedan ungdomsben. I företagsteamet finns i dag min faster och andra anställda. Tidigare har även brödernas kusin varit verksam. Men inga söner eller döttrar.

Diskussionerna fortsatte till och från under en period, men fastnade alltid vid två problem: i den yngre generationen fanns inget intresse, än mindre kunskap nog för att ta över.

Lyfter vi samma fråga till en nationell nivå är det ett faktum att större delen av ägarna till familjeföretag kommer att pensionera sig inom en snar framtid. Men det är inte det största problemet vårt samhälle, tillika min familj och jag, står inför. Problemen bottnar snarare i att det inte finns tillräckligt mycket kunskap kring ägarväxling. Många generationsskiften kommer därför att ske på ett mindre lyckosamt sätt.

Ägarskiften, i detta fall ägarbyte från förälder till barn, är viktiga. Så, hur många fler i min situation finns det därute? Enligt en rapport från 2007 gjord av NUTEK (nuvarande Tillväxtverket) kännetecknas 90 procent av alla företag i Sverige av att de ägs av en person, eller av ett fåtal personer som är släkt. Enligt en annan studie från samma organisation (från 2004) vill mellan 40 och 60 procent av nuvarande ägare i familjeföretag att barnen ska ta över företaget, helt eller delvis.

Familjeföretag har inneboende styrkor och en tradition som kan vara svår att uppnå i andra företag. Det finns mycket som visar på att företag av denna art skapar starka band, både inom och utom företaget. Familjeföretag är en viktig del för Sveriges tillväxt. I boken ”Ägarskifte i familjeföretag och slopade skatter” av Marcela Ramírez Pasillas, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, kan du läsa mer om ägarskiften, speciellt inom familjeföretag. Boken är skriven tillsammans med professor Leif Melin, verksam vid samma lärosäte, och vid CeFEO (Center of Family Enterprise and Ownership), på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Syftet är att sprida mer kunskap kring denna form av ägarbyten och hur de går till, i samband med slopandet av arvs- gåvo- och förmögenhetsskatter.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, november 19, 2009

Kvinnors företagande engagerar!I måndags arrangerade ESBRI en Estradföreläsning. Ett hundratal besökare samlades för att både lyssna och knyta nya kontakter. Temat denna gång var kvinnors företagande. Vi har under årens lopp fått många önskemål om att emellanåt bjuda in ”det verkliga livet” att medverka i våra föreläsningar. Den här gången hade vi representanter från företagsvärlden, policy och forskningen.

Först på scenen var Gunilla Thorstensson från Tillväxtverket. Hon är ansvarig för programmet ”Främja kvinnors företagande”. I programmet ingår bland annat 880 ambassadörer, deras uppgift är att bland annat att vara förebilder och inspirera fler kvinnor att bli företagare.

Sedan presenterade Kristina Theander sitt företag ”Middagsfrid”. Tidigare i år vann hon i kategorin ”Årets tjänsteutvecklare” i Beautiful Business Award. Affärsidén är att leverera ingredienser och recept till fem middagar för fyra personer. Maten ska vara klimatsmart och billig.

Sist ut i raden av intressanta presentatörer var professor Patricia Greene, en av grundarna till Dianaprojektet. Hon har under många år forskat om kvinnors företagande med speciellt fokus på tillgång till kapital och tillväxt.

Det blev ett seminarium med mycket diskussioner, både under pausen, då sorlet var högt, och under paneldebatten som följde efter presentationerna. Kvinnors företagande engagerar!

Låter det intressant? Föreläsningen finns nu att se via webb-tv

Här bloggar Anna Skarin om föreläsningen

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

måndag, november 16, 2009

Good Morning 2019
I fredags firade våra kontorsgrannar SSES tioårsjubileum med eventet Good Morning 2019 på Grand Hotel i Stockholm. Det var en mycket lyckad tillställning, som besöktes av uppemot 600 personer. På scen stod bland andra forskaren Kjell A Nordström från Handelshögskolan i Stockholm, Stefan Persson från H&M, USA:s ambassadör Matthew Barzun och Andreas Ehn, tidigare på Spotify.

För er som använder Twitter, kolla gärna in ESBRIs twitter-rapportering från eventet (@_esbri är vår adress, för er som vill följa oss den vägen). Flera av besökarna var uppkopplade mot Twitter, vill du läsa allt som skrivits innan, under och efter Good Morning 2019, använd taggen #gm2019 i sökfunktionen.

Det filmades också en del under dagen. Åtminstone bitar av det finns att se på Bambuser, här och här

Tack SSES för ett mycket bra ordnat och givande event!

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

fredag, november 06, 2009

R2B omgång 2 i full gång

Äntligen är vi igång med den andra upplagan av kursen From Research to Business (R2B). 20 entusiastiska doktorander från universitet i hela Sverige har samlats i Sigtuna för den första av totalt fyra workshops. Under fyra intensiva dagar drillas doktoranderna med hjälp av fokuseringsövningar, positionsidentifiering, försäljningstips och andra verktyg som kommer väl till pass när man vill kommersialisera sin forskning. I dag har vi även haft besök av några av förra årets kursdeltagare, som nätverkat och skapat kontakter med de nya R2B:arna. Det fortsatta programmet under helgen är späckat, och innehåller både fler spännande besök och några överraskningar av det mer oväntade slaget…

Den nya webbplatsen för R2B lanserades i veckan. Här kan du läsa mer om årets doktorander och få mer information om kursen.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, november 05, 2009

Afterwork 5 november: om startups i Silicon Valley

Ett snabbt evenemangstips: Välkomna på afterwork i dag torsdag 5 november i regi av ESBRI och Wyatt. ESBRI-vännen Tom Kosnik, professor vid Stanford University, pratar om Silicon Valley-startups. Sen bjuds det på öl och mingel.

Vad: Afterwork med ESBRI & Wyatt
När: Torsdag 5 november klockan 18-20
Var: I Wyatts lokaler på Saltmätargatan 9 i Stockholm

Eventet finns på Facebook Gå gärna in där och OSA.

Välkomna
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

måndag, november 02, 2009

Biotechföretag uppmuntrar till innovation


Det amerikanska biotechföretaget Genentech har ett postdoc-program där de tar emot uppemot 120 nydisputerade forskare åt gången.

Programmet är en viktig del av Genentechs innovationsstrategi. Enligt forskningsansvariga Richard Scheller ger programmet ett konstant flöde av unga människor med olika bakgrund. Det bidrar till den innovativa, entreprenöriella och kreativa andan hos Genentechs forskningsavdelning. Samtidigt uppmuntras forskarna att jobba med högriskprojekt. Och ledningen förväntar sig att de flesta av projekten ska misslyckas.

Riktigt spännande upplägg tycker jag. Läs mer här:

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 29, 2009

Forskningen måste nå ut!

Kan bara hålla med Björn Fjæstad, chefredaktör för tidskriften Forskning & Framsteg som i senaste numret skriver i sin ledare: ”Inget vetenskapligt forskningsprojekt är ju slutfört förrän det är kommunicerat.”

Spridning av forskningsbaserad kunskap är grunden för ESBRIs verksamhet. I olika former ser vi till att göra forskningen mera lättillgänglig, både innehållsmässigt och till formen. I senaste numret av vår tidning Entré lyfter vi bland annat fram resultaten från tio doktorsavhandlingar. Läs mer om frågor som team, kändisentreprenörer och hur man snackar sig stor.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 27, 2009

Spännande evenemang på gång!

Vi på ESBRI är väl medvetna om hur viktigt det är med mötesplatser. Vi har under många år varit trägna i vår strävan att ordna tillfällen för nätverkande i Stockholm. 16 november arrangerar vi en extrainsatt Estradföreläsning, om kvinnors entreprenörskap – missa inte den!

Vi vill också gärna tipsa om intressanta evenemang på andra orter. Nästa vecka, 4 november, anordnas Entreprenörsdagen i Göteborg. Där vill man bland annat lyfta fram svenska entreprenörer som förebilder i världen, samt diskutera vad som krävs på en internationell marknad och utmaningen i att skapa ett hållbart företagsklimat.

Du kan också delta i ett världsrekordförsök: 365 saker du kan göra och Entreprenörsdagen ska försöka slå världsrekord i idéskapande. Under loppet av 3,65 timmar ska deltagarna hitta på 365 affärsidéer, som därefter publiceras på internet – fritt för vem som helt att förverkliga!

På kvällen blir det stor galakväll med EQuiz, frågesport om entreprenörskap. Här får man tillfälle att knyta nya affärskontakter och diskutera företagandets olika delar.

ESBRI är partners till Entreprenörsdagen och kan erbjuda ett mycket förmånligt biljettpris: 250 kr för att delta på eftermiddagen, och 750 kr för hela dagen inklusive galakvällen. Anmäl dig här

För mer info om årets program och talare besök www.entreprenorsdagen.se

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

måndag, oktober 26, 2009

Tänkvärt om kompetens och skola

Vill tipsa om en läsvärd artikel skriven av Thomas Friedman, författare av bland annat ”The World is Flat”.

I den lyfter Friedman fram, utan att explicit säga det, att det är de kreativa, innovativa och entreprenöriella personerna som kommer att klara sig bäst i och efter krisen. De som är passiva arbetstagare i meningen att de väntar på att någon ska ”hand them work”, kommer att få vänta.

Inte minst utbildningsminister Jan Björklund och hans medarbetare på utbildningsdepartementet bör begrunda slutorden: ”So our schools have a double hard task now – not just improving reading, writing and arithmetic but entrepreneruship, innovation and creativity.”

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

lördag, oktober 24, 2009

Obama peppar småföretagen

President Obama ägnar sitt veckotal i dag åt att peppa för småföretagen. Han uppmanar också USA:s banker att göra sitt för att småföretagen ska kunna blomstra igen:

“Small business owners are the very taxpayers who stood by America's banks in a crisis, and now it's time for our banks to stand by” them."

Kolla in talet:


Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

fredag, oktober 23, 2009

Kungen delar ut guldmedaljer i eftermiddag


Dags igen för IVA:s guldregn. I eftermiddag i samband med IVA:s högtidssammankomst  (den 90:e i ordningen!) får bland annat Ishotellets grundare, Yngve Bergqvist IVA:s guldmedalj 2009. Andra pristagare är Hans Wigzell, professor Karolinska Institutet, Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson Gruppen och Gunnar Bark, tidigare vd och ordförande för Autoliv, numera aktiv entreprenör som driver flera företag.

På olika sätt är alla pristagare entreprenörer, som har sett möjligheter att starta eller förändra befintliga verksamheter. Jag ser fram emot att delta i eftermiddagens och kvällens festligheter, där bland andra Kungen medverkar som medaljutdelare.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 22, 2009

Familjeföretag – en underskattad resurs!?I måndags föreläste professor Leif Melin och docent Mattias Nordqvist på ESBRIs Estrad. Enligt föreläsarna stämmer inte de gängse åsikterna om familjeföretag – det vill säga att de ofta är små, styrs av tradition och därför inte är entreprenöriella. De gav i stället exempel på familjeföretag med mycket inslag av entreprenörskap, varav BIM var ett.

I familjeföretag finns ofta ett aktivt, tydligt och synligt ägarskap. En stark, ägarcentrerad kultur kan både främja och motverka en entreprenöriell utveckling, bland annat beroende på vilken vision ägarna har (vill man växa eller fortsätta vara ett litet företag?), och på ägarnas förmåga att attrahera ”rätt” personal.

Familjeföretag är ofta förbisedda när man pratar om entreprenörskap, vilket är fel. Den här typen av företag kan tvärtom vara mycket viktiga ur en entreprenöriell synvinkel. Det är inte ovanligt att företagarfamiljer bygger upp en hel portfölj av företag. Döttrar och söner i familjerna startar ofta nya, fristående företag.

Vill du veta mer om ämnet finns föreläsningen nu tillgänglig via webb-tv. Titta in i biblioteket på vår webbplats.

Även föreläsarnas presentationer finns på ESBRI-webben.

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

onsdag, oktober 21, 2009

Näringsministern avslöjar sin affärsidé

I samband med ett av Handelshögskolan i Stockholms jubileumsseminarier (skolan fyller 100 år i år) avslöjade Maud Olofsson den affärsidé som hon ska ta tag i efter näringsministrandet.

Innan hennes avslöjande hade professor Carin Holmquist föreläst på temat ”Kvinnors företagande – kan det och bör det öka?”

Carin gav ett tips till alla som är intresserade av området: Om du säger ”kvinnligt företagande” visar du att du inte hänger med, begreppet som ska användas är ”kvinnors företagande”. En snabb googling visar att det fortfarande är många som skriver ”kvinnligt företagande”, inte minst i medierna. Så mer finns att göra!

Carin lyfte bland annat fram Dianaprojektet där jag själv har varit involverad i att, tillsammans med fem amerikanska professorer, skapa ett globalt nätverk av forskare för att bättre förstå frågor om kvinnors företagande. Dianaprojektet fokuserar speciellt på tillväxt och finansiering i kvinnodrivna företag.

Ett område som Carin lyfte fram, och som även Maud framhöll som mycket viktig, är att det finns många strukturer i samhället som måste påverkas för att det ska bli någon egentlig förbättring på sikt. Maud nämnde bland annat det förslag som är på gång avseende sociala trygghetssystem för företagare. Företagare betalar i dag en hel del avgifter till socialförsäkringen, men kan i praktiken inte nyttja flera av försäkringarna.

Vill du läsa mer om vad Carin och Maud sa, hittar du en lajvrapportering på ESBRIs twitter.

Till sist då Mauds affärsidé: En ny form av trådlös mikrofon, ”mygga”, som är anpassad för kvinnor. I dag är de gjorda för att ligga i fickan på en kavaj. Maud menade att de borde kunna bli smidigare och med en bättre fästanordning (och gärna i olika modeller med ädelstenar som dekoration...)

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 20, 2009

Prisade kunskapsspridare

I går var jag på Kunskapens dag där kunskapspriset delas ut. Till min glädje är alla pristagare på olika sätt innovativa och entreprenöriella. På Kunskapsprisets webbplats finns alla pristagare presenterade.

En av pristagarna är Mats-Eric Nilsson, ni vet han som skrivit boken ”Den hemliga kocken”. Tänk om det var lika vanligt med entreprenörer i samhället som det är med E-ämnen i livsmedel…

En pristagare som jag vill gratulera extra mycket är Snilleblixtarna. Deras initiativ att ge våra barn möjligheten att utveckla sin nyfikenhet och kreativitet är verkligen kanon!

En företagare som startat tidningen Språktidningen, Patrik Hadenius, fick pris i kategorin näringsliv.

Årets hederspristagare är professor Jeffrey Sachs, Columbia University. Jeffrey Sachs är ekonomen som arbetar hårt för att världen ska bli bättre för de mindre lyckligt lottade. Han är en eldsjäl och en social entreprenör som bland annat skrivit boken ”The End of Poverty”.

En sak Sachs upprepade flera gånger var: ”turning knowledge into action is very important”. Något som även har bäring på entreprenörskap. Det gäller att inte bara prata om det, utan att göra något.

Förmiddagens seminarium finns att beskåda på Svt24: http://svtplay.se/v/1735174/kunskapens_dag_del_1

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

söndag, oktober 18, 2009

Missa inte! – Evenemangstips till veckan

Först och främst vill jag givetvis påminna om vår egen Estradföreläsning redan i morgon måndag 19 oktober. Forskarna Leif Melin och Mattias Nordqvist föreläser om entreprenörskap i familjeföretag. De dissar den ganska spridda föreställningen att familjeföretag är trögrörliga och tyngda av sina traditioner. Entreprenörskap spelar tvärtom en viktig roll i många familjeföretag, menar de.

Onsdag 21 oktober håller professor Carin Holmquist en jubileumsföreläsning på Handelshögskolan i Stockholm. Det handlar om kvinnors företagande och Maud Olofsson deltar som samtalspartner.

Och på torsdag 22 oktober är det dags för Venture Cup Östs kickoff. Medverkar gör bland andra Daniel Kaplan, grundare av Tradera, och Kicki Theander, vd och grundare av Middagsfrid.

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

fredag, oktober 16, 2009

Persbrandt satsar på sociala kalsonger

Nu ger sig även Mikael Persbrandt in i det sociala entreprenörskapet. Skådespelaren investerar i ett kalsongföretag. Det skriver DI Weekend i dag. Tio kronor per kalsong kommer att gå till Unicef, meddelar Persbrandt som även är Unicef-ambassadör. Och det kommer bli fler investeringar framöver, alla med ett socialt förtecken:
”Jag har ambitionen att utöva ett socialt entreprenörskap i Svedala. Jag kommer att gå in i ägande i några bolagskonstruktioner som jag tror på, men förutsättningen är att de övriga ägarna är beredda att dela med sig av den eventuella vinsten till socialt ändamål”, säger Persbrandt till DI Weekend.
Han säger att han har för avsikt att vara en aktiv ägare i företaget. Han lär också fungera som företagets ansikte utåt. Och med det stödet har kalsongen alla förutsättningar att lyckas. I senaste numret av Entré skriver vi nämligen om Erik Hunters forskning som visar att kändisentreprenörer som är aktiva i sina företag lyckas bättre.
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

torsdag, oktober 15, 2009

Doktorander lär sig kommersialisering


Äntligen är omgång två av doktorandkursen From Research to Business igång. I går hade vi nämligen kickoff för 20 engagerade doktorander från universitet över hela Sverige. På plats fanns även Anders Flodström , högskolekansler och tillika ordförande i ESBRIs styrelse, samt Marie Wall på VINNOVA. Under ett år och vid fyra tillfällen kommer doktoranderna att träffas och få verktyg för att kommersialisera sin forskning. Delaktiga i kursen är bland annat lärare från Stanford University och London Business School

Vi ser fram emot ett innehållsrikt och spännande år!

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, oktober 08, 2009

EU-ambassasdörer för kvinnors entreprenörskap utsedda

I början av veckan hölls en europeisk konferens om SME-policies i Stockholm, som en del av Sveriges ordförandeskap i EU. I samband med konferensen blev de första EU-ambassadörerna i nätverket för kvinnors entreprenörskap utsedda. Tio EU-länder, däribland Sverige, är med från början. Vid galamiddagen i Stadshuset fick en representant från varje land ta emot ett diplom ur Kronprinsessan Victorias hand.

Viss munterhet uppstod bland middagsgästerna när den polska ambassadören visade sig vara av manligt kön. Men varför ska inte en man kunna vara ambassadör för kvinnors företagande? Om en person, oavsett kön, på olika sätt arbetar för att fler kvinnor ska starta och driva företag, och personen därigenom går före (det är väl definitionen av en förebild?), borde väl personen i fråga kunna bli utsedd till ambassadör för kvinnors företagande?

Personligen har jag varit starkt engagerad i att vara med och initiera och bygga upp ett internationellt nätverk av forskare inom forskning om kvinnors företagande, tillväxt och finansiering – Diana International.

Ett par korta saker ur konferensens innehåll som är värda att nämna: Statssekreterare Jöran Hägglund lyfte fram att innovation är en hörnsten i ett mer entreprenöriellt Europa, och inte minst innovationer utanför tekniksektorn. Signhild Arnegård Hansen, ordförande för Svenskt Näringsliv och även ledamot av ESBRIs styrelse, påpekade i sitt anförande att hon under sina år som aktiv förkämpe för småföretagande i Sverige och Europa sett många bra dokument produceras. Hon nämnde bland annat den så kallade ”Small Business Act”.

Arnegård Hansen efterfrågade nu att alla medlemsländer skulle implementera detta dokument, med stark påhejning från EU-kommissionen. Och jag kan bara hålla med! Just ordet ”act” i dokumentnamnet, borde kunna leda till ”action”. Låt oss hoppas att EU-kommissionen fokuserar på implementeringen av innehållet i ”Small Business Act”, så att det kommer på plats innan de sätter igång med ny pappersproduktion.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, oktober 02, 2009

Entreprenörskap som förändrar samhället – och ger klirr i kassan

Det behövs fler samhällsentreprenörer i Sverige, och fler innovativa idéer i samhällets tjänst. Det skriver Eva Moe i förordet till Entrepreneurship in the Name of Society (KK-stiftelsen, 2009), en engelsk kortversion av Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap, som kom tidigare i år. ESBRI skrev om den här. Redaktörer för boken är forskarna Malin Gawell, Bengt Johannisson och Mats Lundqvist. I sitt inledningskapitel skriver de bland annat att samhällsentreprenörskapet kan påverka samhället på många olika sätt: som en mobiliserande kraft, som en innovativ kraft och som en värdeskapande kraft. Ibland kan det till och med leda till radikala samhälleliga förändringar.

Och fler håller med om att samhället tjänar på att entreprenörer engagerar sig i sociala frågor. Centerpartisterna Kenneth Johansson och Birgitta Sellén skriver i en motion till riksdagen att det de kallar för socialt företagande kan ha en samhällsekonomisk vinst på upp till en miljon kronor per person och år. Med motionen vill de att: ”arbetet med att underlätta för och stimulera socialt företagande ska intensifieras.”

Ett nyligt exempel på hur näringslivet engagerar sig i samhällsfrågor är Björn Carlsons och Niklas Zennströms inlägg om miljöfrågor i Östersjön som de skrev om på DN debatt. Zennström har för övrigt en fond som arbetar just med att stödja bland annat socialt entreprenörskap.

Samhällsentreprenörskap är inget nytt, men kanske viktigare än någonsin när vi står inför stora samhälleliga utmaningar i form av klimatförändringar och ekonomisk kris. Och, det finns ju pengar att tjäna – både för samhället och för den driftiga entreprenören!

Jonas Gustafsson, Redaktör på ESBRI.

torsdag, september 24, 2009

Först gerillamarknadsföring – sedan avatarer!

I tisdags föreläste docent Robin Teigland på ESBRI:s Estrad. Hennes presentation handlade om virtuella världar, typ Second Life.

Virtuella världar har blivit ett sätt att interagera med människor över hela världen. Det är i dag möjligt att äga både ett virtuellt företag med kunder över hela världen, och en virtuell bank (med statlig bankgaranti). Dessutom kan man tjäna massor av verkliga pengar.

Hittills under 2009 har de virtuella världarna gjort 2 miljarder dollar i vinst. Det finns virtuella butiker där man kan gå in och handla i form av en avatar (alter ego). I dag är ungefär 579 miljoner människor anslutna till olika virtuella världar. Tänk om en hundradel av dessa köper din vara och betalar en dollar var. Det blir lite pengar i plånboken…

Det är också möjligt att ha anställda över hela världen, i och med det öppnar sig en helt ny arbetsmarknad. För dagens tonåringar är detta helt naturligt, även om det kanske känns främmande för oss som är något äldre...

Andra användningsområden av virtuella världar är simulering av katastrofsituationer och operationer som är riskabla eller svåra att genomföra i verkliga livet. Virtuella miljöer används redan nu i undervisningssituationer – Handelshögskolan i Stockholm har till exempel ett eget virtuellt campus.

En fördel med att starta företag i exempelvis Second Life är att inget hindrar att du försöker igen om du misslyckas. I verkliga livet kan det vara svårt, man är ”körd” efter en konkurs. Åtminstone har det länge varit så i Sverige.

Visst låter det spännande? Ta del av föreläsningen via webb-tv här

Robin Teiglands presentationsmaterial finns också på webben

Hur ser det ut i framtiden när det gäller utvecklingen av den här typen av miljöer? Ja, det är nog ingen som vet.

Vad som händer på ESBRI framöver vet vi inte heller. Kanske kommer vi att hålla Estradföreläsningarna i vår egen virtuella värld om några år. Pax för att välja avatar först!

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

fredag, september 18, 2009

Skapa allianser med ESBRI


För sjätte året i rad arrangerade vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, 16-17 september. Teman för i år var tillgång till kapital och möjligheter inom grön teknik.
Med forumet vill vi skapa en mötesplats för intresserade från Sverige och USA och se vad vi kan lära av varandra när det gäller entreprenörskap. Över 450 personer deltog under de två dagarna. I publiken och på scenen fanns entreprenörer, policyfolk, akademiker, riskkapitalister och andra intressenter.
En het fråga på scenen var hur man kan finansiera sitt företag i dessa turbulenta ekonomiska tider. Clare Fairfield, riskkapitalist i Silicon Valley, sa att det handlar om “doing more with less”. Med det menade han att, när tiderna är hårda är det än mer viktigt att planera sin ekonomi, sätta upp milstolpar i budgeten, och se till att man verkligen förstår sina investerare och vad de är ute efter. Han uppmanade också till fler samarbeten över nationsgränserna.
Affärsängeln Kimberlie Cerrone var inne på samma spår när hon menade att ”great teams are formed in terrible economic times”. Hon menade att det är då man har tid att tala med varandra, med investerare och få den hjälp som ingen annars har tid att ge.
”Var aktiva” uppmanade ESBRIs vd Magnus Aronsson i sitt inledningstal till forumet. Han syftade på det nätverkande som är en viktig (kanske den viktigaste?) del av forumet. Och vi på ESBRI vill ju inte vara sämre! Vi har själva försökt skapa nya allianser och vara aktiva på nya områden. Nytt för i år är nämligen att vi i direkt anslutning till forumet i Stockholm tog med de amerikanska talarna till Göteborg, 17-18 september.
I går träffade vi flera engagerade intressenter, bland annat från universiteten i områden, men också från företagsbyggare och inkubatorer. I dag på morgonen möttes vi av uppemot 100 personer som deltar i två parallella seminarier. I det ena berättar Tod Perry och Tom Kosnik om entreprenöriella möjligheter inom grön teknik och entreprenörskap. I det andra coachar Kimberlie Cerrone och Clare Fairfield två entreprenörer i hur de bäst kan presentera sitt företag för finansiärer.
Ett av Kimberlie Cerrones tips är att det finns personer därute som kan hjälpa dig, det finns kunskap inom och utom landets gränser, och det finns nätverksplatser, som ESBRI till exempel, för att träffa människor inom ditt område. Så låt oss ”step up and help each other”.
Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum goes Gothenburg är ett samarbete mellan ESBRI, Näringsdepartementet, U.S. Department of Commerce, Chalmers och Göteborgs universitet.
Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum har i år möjliggjorts av våra huvudpartnerspartners: VINNOVA, Tillväxtverket, Energimyndigheten och Innovationsbron. Vi tackar också våra partners Hamilton Advokatbyrå, Sheraton Stockholm och ALMI Företagspartner, samt mediepartnern Entreprenör.
Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

torsdag, september 17, 2009

Ambassadör Barzun annonserar ”One Big Thing 2.0”


I dagarna tre pågår årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Vi arrangerar det tillsammans med Närningsdepartementet och U.S. Department of Commerce. I skrivande stund sitter jag på seminariet ”The process of raising capital for growth”. Två av våra amerikanska talare coachar Mattias Swenson, en av entreprenörerna bakom Bloglovin i hur han ska presentera sitt företag för investerare. Och det inför en publik på uppemot 100 personer...

Ett av råden han har fått förkortas KISS: keep it simple stupid! Mattias själv sa att en av de saker de strävar efter är att: "Keep the users coming back for more. A bit like crack"

I går hölls huvudforumet där USA:s nya ambassadör Matthew Barzun avslöjade att han ska fortsätta med satsningen på cleantech, One Big Thing, som hans företrädare startade (Här finns en artikel om det på ESBRI:s webb. Du kan också läsa mer på ambassadens webb) . Även di.se och E24 fick en pratstund med ambassadören i samband med forumet.

I eftermiddag bär det iväg till Göteborg och aktiviteter med de amerikanska talarna.

Magnus Aronsson, Vd för ESBRI

fredag, september 11, 2009

Företagarna deltar inte i diskussionen om företagande

I går deltog jag när IVA sjösatte sitt program Innovation för tillväxt. Bland talarna fanns SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, som kommer vara ordförande för projektets styrgrupp, och näringsminister Maud Olofsson.

För mig, som under flera år på denna blogg och i andra sammanhang lyft fram vikten av ”sälj” (Sälj, sälj, sälj!, Entreprenörskapsutbildning – ett säljande(?) koncept, Kunden är kung och misstag är bra!), var det värmande att höra Maud Olofsson nämna detta flera gånger (kanske läser hon denna blogg ;-) ).

Hon lyfte även fram behovet av en bred ansats i synen på innovation. I det historiskt ingenjörstyngda Sverige är det oerhört viktigt att inte glömma bort tjänste- och processinnovationer. Vi måste nå bortom synen på en innovation som en pryl!

Maud Olofsson blickade över bottenhavet och hittade lärdomar hos finska TEKES:

”När finska TEKES för några år sedan skulle utforma sitt program för tjänsteinnovation gjorde man en studie av vad som kännetecknar framgångsrik tjänsteinnovation. Man kom fram till att de här faktorerna var centrala:

  • Förmåga att läsa av otillfredsställda kundbehov och utforma unika kundupplevelser
  • Öppen innovation för att involvera de bästa förmågorna i innovationssystemet
  • Utforskande av olika affärsmodeller för att behålla en rimlig andel av det värde som företaget skapar
  • Insiktsfull användning av teknik för att nå skalekonomi och öka vinstpotentialen i nya tjänsteerbjudanden

Jag tror att vi har flera av de här bitarna i Sverige i dag. Men det finns också områden där vi behöver förbättra oss. Inte minst behöver vi bättre kunskap om hur vi från politiskt håll kan arbeta för att främja innovation i ett bredare perspektiv.”

Maud utmanade även det så kallade innovationssystemet och menade att det inte är tillräckligt bra på att se ungdomarnas behov. När jag tänker på publiken, inklusive undertecknad (även om jag tror jag fortfarande tillhörde kategorin yngre i publiken), så var ungdomarna i alla fall inte närvarande i salen.

Och jag tror att det är en brist när kunderna, i det här fallet företagarna och investerarna, inte deltar när olika organisationerna samlas för att diskutera vad som behövs för att främja entreprenörskapet i Sverige. Ett undantag är Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som vi på ESBRI arrangerar.

De allra flesta av de 250 som hittills anmält sig är företagare, finansiärer (änglar, VC etc) och service-providers (advokater, revisorer etc). De kommer för att nätverka och diskutera med en rad spännande talare, varav många experter från USA. En höjdpunkt jag ser fram emot är att höra USA:s nye ambassadör Matthew Barzun berätta om sin erfarenhet som entreprenör och investerare i nya bolag.

Vi har ett fåtal platser kvar så missa inte denna möjlighet! (anmälan via länken ovan)

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, augusti 27, 2009

Ta lärdom av andras framgång

Häromdagen besökte jag releasefesten för Gustaf Oscarsons nyskrivna bok ”Mind Your Own Business”. Gustaf har också startat inspirationssajten nyttforetag.com och var en av entreprenörerna som fick finansiering i tv-programmet Draknästet i våras.

I boken intervjuas 50 framgångsrika entreprenörer, inspiratörer, forskare och ledare, och deras bästa framgångstips lyfts fram. Tanken är att boken ska fungera som en inspirationskälla och hjälp för alla som vill nå framgång i sitt företagande.

Några av inspiratörerna är: de fem drakarna från Draknästet, innovationsprofessorn Alf Rehn, Laila Bagge, Bert Karlsson, Kajsa Bergkvist och Blondinbella. Alf Rehn tipsar bland annat om: att alla företag måste bygga på att det känns meningsfullt, att drömmar är viktigare än resurser och om att säljande är A och O i allt som har med ekonomi att göra.

Releasefesten var jättetrevlig – vi bjöds på goda viner med tilltugg, och bra mingel med trevliga människor. Vi fick också höra entreprenören Therese Albrechtson berätta om sitt företagande, och finansiären Richard Båge (en av drakarna) om sitt samarbete med Gustaf. Naturligtvis berättade också Gustaf om arbetet med boken.

Så när du känner att du kört fast, det kan vara i företaget, i ditt jobb, i ditt liv – läs ett par kapitel i ”Mind Your Own Business”. Du kommer garanterat att se nya möjligheter.

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

tisdag, augusti 25, 2009

Femton Why not:ers presenterade sina affärsplaner

Under helgen presenterade den första kullen studenter från doktorandkursen From Research to Business (R2B) sina färdiga affärsplaner. Doktoranderna har dessförinnan träffats vid fyra tillfällen för att få redskap och stöd i arbetet med att ta fram en affärsplan med utgångspunkt i sin forskning.

Presentationerna resulterade i många positiva kommentarer från feedbackkommittén och medstudenter. Bland annat om presentationerna, kvaliteten på affärsplanerna, hur långt studenterna kommit trots att de bara jobbat med detta ett år och så vidare. Ett viktigt resultat av kursen är också att deltagarna har fått tillgång till ett stort nätverk med personer som kan vara till hjälp och support i deras framtida karriär. Under året har de arbetat tillsammans med bland andra erfarna professorer från Stanford University och London Business School.

Utöver de praktiska och teoretiska verktygen för att kommersialisera sin forskning, har doktoranderna jobbat med fokusövningar. Bland annat genom fysiska aktiviteter, men även i sättet att tänka. Begreppen ”Yes but” eller ”Why not” har passat bra in på tankarna kring att starta företag eller inte. Alla kursdeltagarna, som numera är Why not:ers, startar nu sin entreprenöriella bana.

Det finns fortfarande tillfälle att söka till andra året av kursen, som arrangeras av ESBRI och Vinnova. [EDIT 27 augusti 2009]: Ansökningstiden har nu gått ut.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

onsdag, augusti 19, 2009

Svårt utforma träffsäker policy för nyföretagande

Så har höstens Estradföreläsningar dragit igång. Först ut var en långväga gäst från landet ”down under”: professor Per Davidsson, numera vid Queensland University of Technology (och med en fot kvar på Internationella Handelshögskolan i Jönköping).
Utifrån sin och andras forskning de senaste 25 åren konstaterade Per att vi vet att entreprenörskap är viktigt. Entreprenörskap enligt hans definition är: skapande av ny ekonomisk verksamhet. Nystartade företag och tidig tillväxt bidrar med nya jobb, innovationer och produktivitetshöjning. (För den nyfikne finns hans OH-bilder här och inom kort finns hela föreläsningen tillgänglig som webb-tv).
Samtidigt poängterade Per att fenomenet nyföretagande är oerhört heterogent. Därför är det svårt för forskare att komma fram till breda hållbara sanningar, och svårt för policy att utforma träffsäkra och framgångsrika policyåtgärder.
Till Estrad hade vi denna gång även bjudit in två kommentatorer. Först ut var Lars Nyberg, senior advisor på Tillväxtverket. Han menade att som gammal byråkrat kunde han konstatera att det inte finna några snabba, enkla lösningar. Det gäller att jobba parallellt inom många områden.
Elisabeth Thand Ringqvist, www.etr.nu, politisk sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson, var den andra kommentatorn. Hon reflekterade kring vilken form av företag som staten borde satsa på. Är det nyföretagande eller tillväxtföretagande? Hon landade i att ingen form av företagande kan vara fel företagande – så länge det inte är brottsligt.
I sin föreläsning refererade Per till forskning som visade att affärsplaner var av tveksamt generellt värde. Här lyfte Elisabeth fram något, som jag tycker är oerhört viktigt, genom att citera sin far, entreprenören. När Elisabeth jobbade som managementkonsult sa han följande: ”...om ni lärde er sälja ordentligt i stället för att sitta och planera så mycket vad ni ska sälja, så skulle det nog gå lite bättre.” Det här med vikten av att sälja, har jag lyft fram många gånger på denna blogg (Sälj, sälj, sälj!, Entreprenörskapsutbildning – ett säljande(?) koncept, Kunden är kung och misstag är bra!).
Att få med alla godbitar från en bra föreläsning, med bra efterföljande kommentarer och diskussion, skulle bli många sidors blogg. Rekommendationen är att ta fram popcornen, ladda ner Pers OH-bilder och sedan se på föreläsningen via webb-tv på ESBRIs hemsida.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, augusti 12, 2009

Utbilda för egenföretagande

I maj i år kom närings- och utbildningsdepartementen ut med rapporten Strategi för entreprenörskap inom utbildningssystemet. I den skriver Jan Björklund, Lars Leijonborg, och Maud Olofsson, näringsminister, att: ”Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning”. De menar att entreprenörskap är en viktig funktion i utbildningssystemet för att inspirera studenter både på gymnasie- och universitetsnivå.

Utbildningen inom entreprenörskap kan involvera olika typer av kunskaper, exempelvis affärsplanering, riskhantering och kanske även kontakter med entreprenörer och andra intressenter från näringslivet.

Vi på ESBRI är helt överens om att det är viktigt med utbildning inom entreprenörskap. För andra året i rad genomför vi doktorandkursen From Research to Business, en kurs i att kommersialisera sin forskning. Ambitionen är att erbjuda doktorander på lärosäten över hela landet möjlighet att utveckla en affärsplan kopplad till deras forskning, detta med hjälp av erfarna föreläsare från bland annat Stanford och London Business School. Ansökningen pågår i detta nu.

Under hösten planerar vi även att genomföra en workshop för universitetslärare som undervisar om entreprenörskap. Workshopen genomförs 9-10 november 2009 på Hasseludden i Stockholm.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

måndag, augusti 03, 2009

Entreprenörsprat i radion

En av få entreprenörer i listan över årets sommarpratare, Anders Wall, sände sitt program i går.

Det var ett trevligt prat som inte helt förvånande handlade om Anders Walls långa karriär som affärsman och, under de senaste årtiondena, även som filantrop. Här och där i programmet (särskilt i slutet) kom han mer konkret in på entreprenörskapsfrågor. Extra trevligt var det såklart att han lyfte fram en av mina egna käpphästar: rätten att misslyckas, och att misslyckanden ska ses som lärande.

Om man får komma med en liten önskan: I sitt nästa sommarprogram vore det intressant om Anders pratade ännu mer om sina egna affärserfarenheter. Och gav konkreta tips till de entreprenörer som både han och jag anser att det finns alldeles för få av i Sverige.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, juni 24, 2009

Föreläsning om nyföretagande i augusti

Härligt, nu är det sommar och snart semester för de flesta. Vi har förhoppningsvis många sköna, soliga dagar att se fram emot så att vi kan ladda batterierna inför hösten. Visst är det svårt för många småföretagare att ta någon längre sammanhängande semester, men lite ledighet kanske man ändå kan unna sig.

Efter några dagar i hängmattan kan det vara dags att anstränga hjärnan lite igen. Här kommer några tips om saker att sysselsätta sig med:

För dig som vill passa på att förkovra dig under sommaren finns ESBRIs tidning Entré. Ett nytt nummer, fullspäckat med spännande entreprenörskapskunskap kom ut strax innan midsommar. Och det bästa av allt, prenumerationen är gratis. Vill du ta del av tidigare nummer finns de som pdf, bara att ladda ner från vår webb (där du också kan sajna upp dig för en prenumeration).

Vår populära föreläsningsserie Estrad tar förvisso semester, men finns att se hela sommaren via webb-tv. Det finns också annat sevärt på webb-tv, bland annat presentationer och klipp från vår välbesökta konferens Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, och från vårt tioårsfirande hösten 2007.
ESBRI är även bra kompisar med tidningen Entreprenör. Du hittar ett kalasbra prenumerationserbjudande på vår webbplats.

Sedan finns det givetvis en hel del godbitar att se fram emot till hösten. Estrad ”live” återkommer redan 17 augusti med en spännande föreläsning: professor Per Davidsson delar med sig av sina senaste rön om nyföretagande. 22 september står docent Robin Teigland från Handelshögskolan i Stockholm på Estradscenen. Hennes presentation handlar om sociala nätverk.

16-17 september är det dags för årets upplaga av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. I år handlar forumet om Cleantech och tillgång till kapital.

Besök vår webbplats för mer information om allt ovan: www.esbri.se

Hoppas att vi ses på någon av våra aktiviteter i höst, och fram till dess vill jag önska alla en varm och skön sommar.

Helene Thorgrimsson, Projektledare ESBRI

torsdag, juni 11, 2009

Kändisen – bäst som entreprenör?

Många tidigare sportstjärnor, skådisar och artister är företagare. Inte bara inom det fält som gjort dem kända – det är även ganska vanligt att kändisar söker sig till entreprenöriella karriärer inom helt andra områden. De två karriärvägarna ligger nog inte så långt ifrån varandra, man ska vara målmedveten, våga satsa och inte ge upp. Sen skadar det ju såklart inte att redan ha ett namn och ett stort nätverk.

I en artikel på E24 berättar bland andra Gunde Svan och Yvonne Ryding om varför de tror att så många kändisar väljer entreprenörskapet.

Och häromveckan fick jag en avhandling som handlar om kändisentreprenörer. Författare är Erik Hunter, som lockar till läsning med en av årets mest eggande titlar inom entreprenörskapsområdet: Celebrity Entrepreneurship and Celebrity Endorsement (med undertiteln: Similarities, differences and the effect of deeper engagement). Avhandlingen har lagts fram vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Hunter har intresserat sig för fenomenet att kändisar allt oftare engagerar sig handgripligen, som initiativtagare, ägare och managers, i de företag de marknadsför. Dessa kändisentreprenörer är, enligt Hunter, effektivare marknadsförare än de som enbart ställer upp med sitt namn och ansikte. Entreprenörerna är ju delaktiga i företagen på ett annat sätt – det signalerar ett djupare engagemang, och ger större trovärdighet till produkten.

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

En entreprenöriell guvernör

Jag hade igår kväll nöjet att lyssna på, och sedan prata med, Martin O’Malley, Marylands guvernör.

Det är uppfriskande med en politiker som hellre pratar om möjligheter än om utmaningar. Guvernör O’Malley är i Sverige för att utforska vilka möjligheter det finns för samarbete mellan Sverige och Maryland inom främst life-science, miljö- och rymdteknik.

Han ser Sverige som en förebild, framförallt vad gäller alternativ energi. Och han ser inget fel i att lära av de bästa och vara ”best of be doing it second”.

Maryland är kanske inte den första delstat som vi svenskar tänker på i USA. Men det finns en hel del som talar för att Maryland är ett alternativ att beakta i samarbetsdiskussioner.

De tillhör topp tre i kvaliteten på arbetskraft i USA. De har nyligen initierat ett nytt program för att stimulera utländska investeringar. De har startat en speciell inkubator för utländska företag som vill etablera sig i Maryland. Genom den ska företagen få allt stöd de behöver, givet att de kvalificerar sig, för att göra etableringen i USA så smidig som möjligt.

Speciellt med Maryland ur Sverigesynpunkt, är också att chefen för deras Department of Business and Economic Development, Christian Johansson, kommer från Göteborg.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, maj 28, 2009

Värdiga finalister i årets studentföretagare 2009

I går var jag och lyssnade på finalen av Årets studentföretagare 2009, en tävling som arrangeras av FSF och Tillväxtverket. De tävlande äger och driver företag vid sidan av sina studier på högskola eller universitet. Tre olika företag presenterade sina affärsidéer för en jury. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och premiera dessa entreprenöriella och kreativa personer.

Först ut var Ung omsorg AB, och min tanke var direkt att företaget var en självklar vinnare. De anställda på äldreboenden har sällan tid för sociala aktiviteter med de äldre, till exempel långpromenader, spela spel, fika, eller bara sitta och prata en stund. Inom Ung omsorg finns över 400 ungdomar mellan 14-21 år och deras uppdrag är att vara en social resurs för de som bor på äldreboenden. Därigenom skapas ett mervärde för kunden (= de äldre) och ungdomar ges samtidigt en chans att komma in på arbetsmarknaden.

När sen det andra företaget, by Jezz AB, presenterades ändrade jag mig och tänkte att det här företaget vinner såklart. Jessica, som äger företaget, startade företaget under sin mammaledighet. Numera har hon skräddarsytt sina studier för att lära sig allt hon behöver för att driva sitt företag. Hon har uppfunnit kluriga saker, dels en amningsfilt ”Cover me” med olika användningsområden, och dels en barnbody ”Check me”. Bodyn har en smart öppning bak för att kolla om blöjan behöver bytas utan att man behöver behöva lossa på kläderna i övrigt – med en ledsen bebis som följd.

När det tredje företaget presenterade sig blev det ännu svårare att gissa vem som skulle vinna. Alla var så himla bra! Antware Konsult arbetar med smarta applikationer för Iphones, och de har både Viasat, Santa Maria och ett antal länstrafikföretag bland sina kunder. Deras affärside är att vara först med ny teknik och förenkla för kunden. De har redan nu visat att de kommer att lyckas. De skojade om att SL ännu inte nappat på deras idé, men SL är å andra sidan alltid sena…

Nu kan ju bara ett företag vinna, även om alla var väldigt bra. Juryn var ense om att det var den bästa årgången sedan tävlingen startade.

Vinnare blev ”Ung omsorg” och motiveringen till detta var bland annat att det är en spännande affärsidé som spänner över generationsgränser, och att företaget har stor potential både nationellt och internationellt. Att företaget sysselsätter många unga människor som på så sätt får kontakt med arbetsmarknaden är ett stort plus.

Vinnaren går vidare till den internationella finalen, GSEA, som hålls i USA i oktober.

Vi önskar lycka till både i tävlingen och med företaget!

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

torsdag, maj 21, 2009

Mångsysslarna blir entreprenörer

Jag hade en hektisk tisdag med möten hela dagen. Träffade bland annat affärsänglar, venturekapitalister samt lärare och forskare på Stanford. De investerare jag pratade med var svagt optimistiska mitt i krisen, men berättade även hur svårt det var för även de mest välrenommerade venture capital-bolagen att få pengar till att sätta upp nya investeringsfonder.

Jag träffade också Edward Lazear, välrenommerad professor på Stanford och tidigare chief economic advisor i Vita huset. Ed anses vara en av grundarna av fältet personnel economics.

Vi diskuterade bland annat kvaliteten i skolan – här anser han att lärarna måste bli bättre på ”classroom management

Angående bonusar och incitamentsstrukturer i företag och organisationer anser Ed att de fyller en funktion, givet de utformas på ett bra sätt och individuellt för varje enskilt företag, eftersom förutsättningar och mål skiljer sig åt.

Vi diskuterade även hans forskning om entreprenörskap. En studie han gjort visar att det är individer som har bred erfarenhetsbas (skills), eller ”Jacks-of –all trades” som Ed skriver i en artikel, som blir entreprenörer.

En intressant detalj med Ed är hans entreprenöriella erfarenhet. I slutet av 1990-talet var han grundare av ett VC-stöttat företag (30 miljoner USD) som sedermera köptes av ett större företag. Hand up alla svenska professorer i nationalekonomi som har den praktiska erfarenheten från verklighetens mikroekonomi…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, maj 18, 2009

Immigrationsregler hotar Silicon Valley

Jag tillbringade fredagen och lördagen på TieCon, en enormt stor konferens för framförallt entreprenörer. Där var en rad bra talare.

Jag hörde bland annat grundaren av LinkedIn, Reid Hoffman, som menade att nu är tiden att starta företag. Flera av dagens stora företag i Silicon Valley har startats i lågkonjunkturer. Han var även mycket tydlig med att ett av de största hoten mot Silicon Valley i dag är de hårdare immigrationsreglerna. En av de absoluta styrkorna för Silicon Valley har varit den attraktionskraft som området har i att dra till sig begåvningar från hela världen. För att illustrera detta, och skicka ett meddelande till politikerna i Washington D.C., bad moderatorn alla i publiken som inte var födda i USA att ställa sig upp. Det var inte många som blev sittande.

En annan huvudtalare var Vivek Ranadivé, grundare och vd för Tibco. Bland mycket annat gav han några råd till blivande entreprenörer:
1) Oavsett vad som redan är gjort – allt kan göras bättre.
2) Omge dig med smarta människor.
3) Härda ut oavsett hur hårt det är. Ge aldrig upp!

Nu i veckan har jag en rad möten med personer med olika roller i det entreprenöriella ekosystemet. I slutet av veckan ska jag på en konferens där två tidigare Secretary of States med verkar. Det ska bli spännande!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, maj 15, 2009

Singapore satsar stort – både där och här

Jag befinner mig just nu på resa i USA, och kommer att blogga återkommande härifrån framöver.

I går träffade jag sju start-ups från Singapore. De är här för att lära sig mer om Silicon Valley och knyta kontakter för att på sikt kanske etablera sig här. Bland annat hade de presenterat sina affärsplaner för en grupp venturekapitalister (ordet riskkapitalister översätter inte riktigt, eftersom det numera i Sverige även omfattar buy-outs och då inte har ett dugg med start-ups och tidig tillväxt att göra).

Det är National University of Singapore och deras inkubator som står bakom resan. De har sedan mer än tio år ett samarbete med Stanford. Flera av entreprenörerna jag pratade med sa att det var det offentliga i Singapore som gav stöd till deras resa hit, men även pengar till utveckling av företaget. En av dem var ursprungligen från Burma. Han hade startat sitt företag i Thailand, men sedan några år var företaget flyttat till Singapore. En professor från Singapore hade övertalat honom att flytta företaget, och den singaporianska staten hade bidragit med utvecklingsmedel.

Varför satsar då Singapore statliga medel på att få dit företag, för att sedan satsa ännu mer pengar på att företagen ska flytta till USA och Silicon Valley? Det är rätt enkelt egentligen: Man har insett att i Silicon Valley finns det såväl pengar som kunskap för att göra dessa teknologiföretag globala.

I dag fredag och imorgon lördag kommer jag att vara på TieCon. En av de större entreprenörskonferenserna, arrangerad av ett av världens mest omfattande entreprenörsnätverk.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, maj 12, 2009

SME vecka för att stimulera företagandet

Den första europeiska SME veckan pågår 6-14 maj. I samband med denna höll VINNOVA, Företagarna och Tillväxtverket ett seminarium om vad EU kan göra för små och medelstora företag i Sverige. Här presenterades olika program för att ansöka om stöd och rådgivning från EU.

EU-parlamentarikern Göran Färm (S) tog även upp utmaningar som EU står inför då man vill minska hindren och förenkla handel inom EU. Bland annat sa han att man inom EU bör fokusera mer på en gemensam marknad, att man behöver förenkla regelverk och anpassa och inkludera fler inom arbetsmarknaden. Bland talarna fanns också Christina Lugnet från Tillväxtverket och Peter Lindberg från VINNOVA. Alla var överens: vi måste skapa ett klimat som gynnar entreprenörer och små företag.

Men när publiken fick komma in och ställa frågor insåg vi alla hur svårt det kan vara att ”förenkla regelverk” och ”skapa ett klimat som gynnar småföretagare”. En företagare undrade hur man egentligen ska förstå och skriva rätt i alla blanketter och ansökningar till EU om stöd. En annan menade att stödprogrammen som finns inom EU inte gynnar de företagarna som kanske bara är en eller två personer, eftersom de inte har resurser att lägga på en ansökningsprocess.

Professor Alf Rehn fick avsluta seminariet med ett kreativt inlägg i debatten. Tillåter man verkligen annorlunda innovationer att komma fram, undrade han. Kan man verkligen ha ett statligt verk för innovation och varför tillvaratas inte fler av de möjligheter som inte passar in i normalbilderna? Han menade att för att gynna innovation och kreativitet, företagande och entreprenörskap behöver man se möjligheter i saker som hittills blivit oberörda, se potential i mångfald och inte begränsa sig till vad som är ”normalt”. Äldre och konsumenter av halalkött, är exempel på grupper som ofta glöms bort när man talar om affärsmodeller och kunder.

SME veckan är en satsning på entreprenörskap och möjligheter för små och medelstora företag. En mängd informationsaktiviteter sker denna vecka i hela Europa.

På ESBRI arrangerar vi kontinuerligt events för att gynna entreprenörskapet i Sverige. Är du nyfiken på var tillväxten och de nya arbetstillfällena ska komma ifrån? Klicka in på vår hemsida www.esbri.se och läs mer om vår kommande ESTRAD-föreläsning ”Sociala normer och företagstillväxt” som kommer att angripa just den frågan. Det är helt kostnadsfritt att delta vid föreläsningen som hålls i centrala Stockholm.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI