onsdag, oktober 21, 2009

Näringsministern avslöjar sin affärsidé

I samband med ett av Handelshögskolan i Stockholms jubileumsseminarier (skolan fyller 100 år i år) avslöjade Maud Olofsson den affärsidé som hon ska ta tag i efter näringsministrandet.

Innan hennes avslöjande hade professor Carin Holmquist föreläst på temat ”Kvinnors företagande – kan det och bör det öka?”

Carin gav ett tips till alla som är intresserade av området: Om du säger ”kvinnligt företagande” visar du att du inte hänger med, begreppet som ska användas är ”kvinnors företagande”. En snabb googling visar att det fortfarande är många som skriver ”kvinnligt företagande”, inte minst i medierna. Så mer finns att göra!

Carin lyfte bland annat fram Dianaprojektet där jag själv har varit involverad i att, tillsammans med fem amerikanska professorer, skapa ett globalt nätverk av forskare för att bättre förstå frågor om kvinnors företagande. Dianaprojektet fokuserar speciellt på tillväxt och finansiering i kvinnodrivna företag.

Ett område som Carin lyfte fram, och som även Maud framhöll som mycket viktig, är att det finns många strukturer i samhället som måste påverkas för att det ska bli någon egentlig förbättring på sikt. Maud nämnde bland annat det förslag som är på gång avseende sociala trygghetssystem för företagare. Företagare betalar i dag en hel del avgifter till socialförsäkringen, men kan i praktiken inte nyttja flera av försäkringarna.

Vill du läsa mer om vad Carin och Maud sa, hittar du en lajvrapportering på ESBRIs twitter.

Till sist då Mauds affärsidé: En ny form av trådlös mikrofon, ”mygga”, som är anpassad för kvinnor. I dag är de gjorda för att ligga i fickan på en kavaj. Maud menade att de borde kunna bli smidigare och med en bättre fästanordning (och gärna i olika modeller med ädelstenar som dekoration...)

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar