torsdag, mars 29, 2018

Din digitala identitet blev just ännu viktigare

Fintech i fokus på Estrad 19 mars 2018. Robin Teigland, Claire Ingram Bogusz och Mats Lewan var några av talarna. Foto: Viktor Aronsson.
Jag såg verkligen fram emot förra veckans Estrad. Och jag var inte ensam. Närmare 170 personer kom till 7A Odenplan för att se föreläsningen om fintech. Ämnet är i hetluften. Hajpen beror sannolikt på att några svenska företag har gjort enastående tillväxtresor. Men digitaliseringen av finansiella tjänster väcker också en rad framtidsfrågor.

Enligt föreläsarna finns knappt 190 fintechföretag i Sverige.

- Men frågan är om antalet är viktigt? Det intressanta är hur de utmanar våra föreställningar om vem som levererar finansiella tjänster, och hur. I framtiden kanske Facebook och Google kommer tillhandahålla finansiella tjänster och bedöma vår kreditvärdighet, spekulerade professor Robin Teigland, Handelshögskolan i Stockholm.

Sverige är ledande inom fintech. Teigland nämner införandet av bankgirot på 1950-talet och bankomaterna i slutet av 1960-talet – två svenska uppfinningar (upphovsmannen till den senare, Leif Lundblad, tog för övrigt också initiativ till ESBRI). Det är en av flera anledningar till att Estradföreläsarna, som också utgör några av författarna till den nya boken The Rise and Development of FinTech. Accounts of Disruption from Sweden and Beyond, tar sin utgångspunkt i Sverige.

Dagens fintechvåg började när några entreprenörer insåg att det fanns kunder med önskemål och behov som bankerna inte kunde tillfredsställa. Entreprenörerna byggde sina företag på några enstaka handplockade tjänster.

- Bankerna trodde inte att företagen skulle få genomslag och växa. Men förändringstakten ökade och bankerna kom på efterkälken. Nu har några banker inlett samarbeten med fintech-entreprenörer och det börjar bildas ett ekosystem kring tjänsterna, sa Teigland.

Föreläsarna behandlade framför allt frågan om tillit i relation till insamling och hantering av data. Mats Lewan är techjournalist och författare. Han har intervjuat fintechföretag om hur de arbetar för att bygga förtroende hos potentiella kunder. En metod är att använda olika ”trovärdighetsmarkörer”. Marknadsföring med kändisar, att synas i medier, banklicens och BankID kan vara sådana markörer.

- De har inget att göra med hur objektivt pålitliga tjänsterna är, men de skapar en upplevelse av pålitlighet, sa Mats Lewan.

Viktigare än markörer är det sociala nätverket. Om det finns problem med säkerheten till exempel, sprids det snabbt via sociala medier. Samma sak gäller det omvända. Ett vanligt resonemang är: ”Har jag inte hört något negativt om en tjänst, är den sannolikt pålitlig”, konstaterade Mats Lewan.

- Vi är inne i ett kulturskifte. Vi lämnar ett samhälle som organiseras i hierarkier till förmån för en peer-to-peer-kultur. De som är födda runt millennieskiftet sprider information på ett friare sätt än äldre personer. Det kommer sannolikt medföra en förändring av hur människor bygger förtroenden. Millenniegenerationen kanske har större tillit till Facebook, Apple eller Google, än till gammelbanken, sa Lewan.

Men fintechföretag behöver inte bara ha förtroende hos användarna. De måste också kunna förlita sig på användarna, att de är kreditvärdiga och att de är de personer som de utger sig för att vara. I det här avseendet har BankID stor betydelse, enligt Lewan.

- Det finns också företag som vill automatisera kreditbetyg genom att analysera en persons sociala kontext med hjälp av data inhämtade från sociala medier, sa han.

Alltså baserat på umgängeskrets, intressen och konsumtionsmönster. Bedömningarna, som görs av en algoritm, uppges ha högre kvalitet än de som görs av människor – eftersom algoritmen är rättvisare. Men många människor känner sig otrygga kring insamlingen av personuppgifter på nätet.

- Det handlar om asymmetri. Man vet inte vem som övervakar. I framtiden kan man tänka sig att övervakaren kan bli synlig. Då kan man själv välja om man vill vara på en viss del av internet, eller om man föredrar darknet, sa Mats Lewan.

Digitala spår är värdefulla för företagen. Ju mer data ett företag har om sina användare, desto mer ökar företagets värde. Ur datan framträder mönster, inom och mellan olika användargrupper, som kan leda till att tjänster utvecklas och förbättras. Men, det finns också anledning att fundera över vad som faktiskt händer med de digitala spår som vi lämnar efter oss, enligt Claire Ingram Bogusz, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

Hon exemplifierade med det brittiska företaget Wonga, som erbjuder snabba krediter i stil med sms-lån. I samma ögonblick som användaren loggar in görs en första kreditbedömning. Användare som surfar med en high-end-apparat erbjuds högre lån, än användare med en gammal billig dito. Sajten iakttar också besökarens beteende. Utifrån beteendet görs ett antagande om hur sannolikt det är att besökaren befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation.

Det finns också företag som kartlägger besökarnas beteende för att underlätta positiva beteenden. Dreams, till exempel, är en sajt som uppmuntrar användare att nå sina sparmål.

- Skillnaden handlar om transparens, att användaren förstår vilka data som samlas in och hur den används. Viss information är vi vana att uppge, som namn och adress. Men företagen samlar också in data som vi inte har kontroll över och som är dold för oss. Vi lämnar den kanske frivilligt, men vet inte vad som utläses av den, sa Claire Ingram Bogusz.

Hur stora datasamlingar kan användas på längre sikt, är svårt att veta. Men informationssamlande som inte är transparent kan också leda till en backlash för företag, menar hon. Vilket också blev uppenbart senare under veckan i samband med skandalen kring Facebook och Cambridge Analytica.

- EU-kommissionen funderar på hur man kan reglera internetgiganterna. Kanske blockchain eller andra tekniker gör det möjligt för oss att ta tillbaka våra identiteter på nätet. Det finns tryck både ovanifrån och underifrån kring frågan om hur vi ska hantera detta fortsättningsvis, sa Ingram Bogusz.

Anthony Larsson och Shahryar Siri avslutade med att utlova en till bok om fintech, en del 2, inom ett år. Den ska handla om vilka konsekvenser fintech kan få för framtidens samhällsutveckling. Det är en bok som jag garanterat kommer att hålla utkik efter!

Föreläsningen går att se i sin helhet på vår webb-tv-sida, och vi har också lagt upp föreläsarnas bilder.

/Anna-Karin

onsdag, mars 28, 2018

Massor av inspiration på mässan

Teamet bakom Not Drop UF.
Jag besökte nyligen Ung Företagsamhets årliga regionmässa där ett stort antal elever från Stockholmsområdet presenterar sina företag som de får starta, driva och avveckla under ett läsår. En del av företagen är mer etablerade och har egna webbsidor, medan andra väljer att marknadsföra sig via sociala medier, exempelvis Facebook och Instagram. Några hade färdiga kort eller lappar med sina kontaktuppgifter på och andra fick låna papper och penna av mig för att kunna skriva ner var man hittar deras produkter. Den här variationen är rolig och jag är säker på att eleverna som har gjort den här företagarresan har lärt sig otroligt mycket om både företagande, kunder och försäljning.

Här är några exempel på företag som var med på mässan:

Vi måste prata har startats av fyra gymnasietjejer som inser vikten av att kunna prata om svåra saker. De har arrangerat ett antal workshops med ungdomar och har sedan skrivit en bok där de tar upp bland annat sexuella trakasserier och problem i hemmet. Boken innehåller både tips och råd samt hänvisning till källor där man kan läsa mer.

Not Drop UF sålde magnetiska ringar för mobiltelefonen. Då fäster man den runt fingret och slipper tappa den i golvet. I deras sortiment fanns också ett magnetfäste för bilen så att man kan fästa telefonen och använda GPS. Det här företaget hade verkligen tänkt till när det gällde marknadsföring och kundbearbetning. De var helt övertygade om att de ska utöka sortimentet och marknadsföra produkterna mycket bredare.

Pictura vill erbjuda mer variation i utsmyckningen av våra väggar i hemmet. De samarbetar med kända konstnärer och erbjuder tavlor som ger bostaden en cool attityd och visar att man är konstintresserad.

Klimatkasse UF satsar på hållbarhet genom att sälja tygkassar. De har själva designat motivet och sedan fått dem tryckta hos ett externt företag.

Bara energi UF vill uppmuntra till en sundare livsstil. De tillverkar hembakade mellanmål helt utan tillsatser och de tänker fortsätta med verksamheten även efter gymnasieprojektet.

Wolfchocolate UF gör hemmagjord mörk choklad utan tillsatser. De har två smaker på sin choklad, nötter och hallon.

Custombraceletuf tillverkar handgjorda armband med dekor. Man kan exempelvis få emblemet från sitt favoritfotbollslag och på så sätt visa om man hejar på Djurgården, AIK eller Hammarby.

Jag önskar alla företagen lycka till och ser fram emot den nationella finalen.

/Helene

fredag, mars 23, 2018

Hitta rätt medarbetare – och rätt medgrundare

Entreprenöriella erfarenheter delades på IVA i går. Från vänster: Johanna Wollert Melin, Mia Odabas (moderator), Alan Mamedi, Lena Apler och Carl Pei.
Hög energi, klokskaper och en härlig stämning. Så kan gårdagens Prins Daniels Entreprenörsdag sammanfattas.

Detta var fjärde året som dagen arrangerades som en del av Prins Daniels Fellowship som Prinsen driver i samarbete med IVA. Vi på ESBRI är, tillsammans med några andra organisationer, med och nominerar yngre entreprenörer till dagen. Ett hundratal av de nominerade får sedan delta i Prins Daniels Entreprenörsdag.

Programmet inleddes med fyra etablerade entreprenörer: Alan Mamedi, Truecaller, Johanna Wollert Melin, Trice Imaging, Carl Pei, OnePlus och Lena Apler, Collector Bank. Samtliga delade med sig, mycket personligt, av sina erfarenheter av att bygga bolag.

Alan Mamedi berättade att han har kommit överens med sin medgrundare Nami Zarringhalam om att någon av dem alltid ska vara den positiva – oavsett hur illa läget är. Under Truecallers uppbyggnad har det sett mörkt ut flera gånger, men de har aldrig gett upp. För några år sedan var de tvungna att bromsa och göra sig av med en del anställda. Truecaller ändrade inriktning från att växa snabbt utan intäkter, till att växa långsammare och fokusera på intäkter – och lyckades.

Just detta med intäkter och att vara kassaflödespositiv tryckte Lena Apler på. Hon anser sig själv vara riskavert och ”old school”. Det gäller enligt henne att ta kalkylerade risker, vilket innebär att alltid ställa frågan om hur mycket kan vi förlora på affären. Hon poängterade även att det inte finns någon perfekt affärsmodell utan den måste ändras hela tiden. (Om du vill veta mer om forskningen kring föränderliga affärsmodeller hittar du en intressant artikel på sidorna 12–14 i det senaste numret av Entré)

Johanna Wollert Melin berättade om hur hon försökt ta Trice Imaging till USA utan att först göra hemläxan ordentligt. Först när de hade landat insåg de att som medicinteknikbolag behövdes ett tillstånd av U.S. Food and Drug Administration. En annan erfarenhet var att de borde ha rekryterat någon på plats som hade kontakterna, och som kunde marknaden. För Trice Imaging blev det kanske lite för mycket ”trial and error” de första åren.

Flera av entreprenörerna lyfte fram hur viktigt det är med rekrytering och att hitta rätt personer. Den gemensamma lärdomen var att rätt personlighet och inställning betyder mer än rätt CV.

Carl Pei tipsade om hur man kan uppmuntra medarbetare som har varit med ett tag. Inom OnePlus är det i första hand de ”äldre” medarbetarna som får chansen att vara med när nya initiativ ska tas, medan nyare anställda får ta över ”gamla” arbetsuppgifter. Ofta är det ju tvärtom. Carl Pei slog även ett slag för att det saknas kännedom om Kina och vad som faktiskt händer där. Han menade att epicentrum för innovation i framtiden mycket väl kan vara Kina, och uppmanade alla att lära sig mer om landet. Själv har han tagit initiativ till ett program som ska ta ett antal studenter till Kina och visa dem vad som är på gång där.

En sak som de fyra talarna har gemensamt är att de har startat företag tillsammans med någon medgrundare. Det är helt klart något att ha i åtanke för dig som funderar på att starta ett bolag, särskilt om du har tillväxtambitioner.

Under den senare delen av Prins Daniels Entreprenörsdag fick de inbjudna yngre entreprenörerna tillfälle att, i mindre grupper, diskutera olika frågeställningar och utmaningar med mer erfarna entreprenörer.

Förutom Prins Daniels Entreprenörsdag omfattar Prins Daniels Fellowship ett mentorprogram och inspirationsbesök på universitet och högskolor samt gymnasier.

/Magnus

torsdag, mars 22, 2018

Sarah Jack på Estrad och i Entré

Professor Sarah Jack, och hennes forskning om sociala aspekter av entreprenörskap i olika kontexter, står just nu i centrum för oss på ESBRI. Dels är hon vår nästa Estradör (välkommen på föreläsning 19 april), dels är hon på omslaget till vår alldeles nytryckta Entré nr 1-2018.

I tidningen kan du läsa Anna-Karins intressanta porträttintervju med Sarah. Den handlar bland annat om hur Sarahs intresse för företagande väcktes under uppväxten på den skotska landsbygden, och om hur det senare blev hennes forskningsämne. Sarah Jack betonar betydelsen av det sociala sammanhanget för entreprenörskapet, och det ska bli spännande att höra henne berätta mer på Estrad. Missa inte det!

I årets första Entré kan du också läsa om idéscreening, effectuation vs causation, möjligheter och utmaningar för landsbygdens företagare, kunskapsintensiva tjänster, feedback med wow-effekt – och mycket, mycket mer. Sonja Daltung, generaldirektör för Tillväxtanalys, har skrivit ett inlägg under vinjetten "Åsikten".

Saknar du en egen, kostnadsfri prenumeration? Det är enkelt åtgärdat.

/Åse

måndag, mars 19, 2018

Elbilar i topp i nyttig tävling om innovation

Grattis till vinnarna av Nytt&Nyttigt 2016-2017!
Nu har ytterligare ett spännande tävlingsår avverkats i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. Uppsatserna började droppa in under våren 2017 och sedan rasslade det till ordentligt i inboxen strax innan deadline i slutet av juni. Hela 65 uppsatser från de flesta av landets universitet och högskolor tävlade, och en kvalificerad jury har efter ett tufft arbete under hösten utsett fyra vinnande bidrag. Vinnarna korades för en stund sedan i samband med en av våra Estradföreläsningar.

Förstapriset och ett resestipendium om 30 000 kronor vanns av Filippa Egnér och Lina Trosvik, Göteborgs universitet, för uppsatsen ”Electric Vehicle Adoption in Sweden and the Impact of Local Policy Instruments”. Författarna analyserar hur bättre tillgång till laddningsstationer samt lokala policyåtgärder påverkar omställningen till en större andel elbilar i Sverige.

Andrapriset och ett resestipendium om 20 000 kronor gick till Anna-Lotta Forsman för uppsatsen ”IoT Innovation Through Partnering – A Case Study at Husqvarna Group”, skriven vid KTH. Forsman har studerat två IoT-innovationer (Internet of Things) vid Huskvarnagruppen.

Det tredje priset tilldelades Piotr Bukanski och Tiago Enes från Handelshögskolan i Stockholm. I deras uppsats ”The Impact of M&A on Innovation: A European Perspective” beskrivs hur sammanslagningar och uppköp av företag påverkar innovation, med utgångspunkt i en omfattande europeisk databas.

Juryn tilldelade även två uppsatser varsitt hedersomnämnande:

”Business Model Innovation for Sustainability: A single case study exploring the barriers within this continuous process” skriven av Jossue Castro och Nicky Lilja vid Lunds universitet.

”Patenting Activity in the Solar Industry: How to Speed Up the Transition to a Decarbonized Economy” skriven av Luis Pérez vid KTH.

Juryn har detta läsår bestått av Martin Andersson, professor Lunds universitet, Magnus Aronsson, vd ESBRI, Sofia Börjesson, professor Chalmers, Jöran Hägglund, landshövding Jämtlands län, Jeaneth Johansson, professor Högskolan i Halmstad, Amelie von Zweigbergk, chef industriell utveckling, Teknikföretagen, Joakim Wincent, professor Luleå tekniska universitet samt Susanne Ås Sivborg, generaldirektör PRV. Ordförande för juryn var Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör Vinnova.

De vinnande uppsatserna var mycket läsvärda. Inom kort kommer de att finnas att läsa på Nytt&Nyttigts webbplats, vi kommer också att lägga ut bilder och filmklipp från prisutdelningen.

Nytt&Nyttigt är en uppsatstävling som arrangeras av ESBRI och Vinnova. Syftet med tävlingen är att uppmuntra studenter vid svenska universitet och högskolor att skriva uppsatser om innovation, kommersialisering och nyttiggörande. Varje år får vi in massor av intressanta bidrag från tävlingssugna studenter så vi ser att tävlingen bidrar till nya och nyttiga idéer. Tipsa gärna om tävlingen om du har studenter i ditt nätverk. 28 juni är deadline för nästa omgång.

Stort grattis till alla vinnare!
/Helene

Webbsändning: Welcome to the future of FinTech

Dagens Estradörer är Claire Ingram Bogusz, Handelshögskolan i Stockholm, Anthony Larsson, Karolinska institutet, Mats Lewan, Shahryar Siri, Handelshögskolan i Stockholm, och Robin Teigland, Handelshögskolan i Stockholm. Föreläsningen pågår 15.00-17.00.

fredag, mars 16, 2018

En framtidsspaning för 2018

Innan årsskiftet blev jag tillfrågad om att göra en kort framtidsspaning för 2018 till tidningen Starta och Driva Företag. Där lyfte jag bland annat fram arbetskraftsutvisningarna, #metoo, digitaliseringen och vinsttaksdiskussionen. Nu finns min spaning att läsa på tidningens webbplats.

Övriga framtidsspanare är Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum Sverige, Anders Nyberg, kommunikationsansvarig verksamt.se, Günther Mårder, vd Företagarna, och Peter Thörn, tf ordförande Småföretagarnas riksförbund.

Just det här med digitalisering är en av grunderna för utvecklingen inom fintech-området. Är du intresserad av det skulle jag vilja rekommendera dig att komma på vår Estradföreläsning nu på måndag. Och kan du inte delta på plats så finns det möjlighet att följa föreläsningen på webben. Välkommen!

/Magnus

onsdag, mars 14, 2018

Blått är flott och rött är sött

Grön, röd, orange, blå, svart, gul… eller något helt annat? Vilken färg ”Entré” ska ha är en av många funderingar när vi skapar ett nytt nummer av tidningen. Men nu är det bestämt, och årets första nummer är skickat till tryck! Vad det blev för färg till slut får alla prenumeranter se om ett par veckor då tidningen landar i brevlådorna.

Entré nummer 1–2018 bjuder på en massa intressant, forskningsbaserad läsning. Vi skriver bland annat om den kaotiska tillväxtresan, reflektivt tänkande i utbildningen, affärsmodellen som en innovativ kraft, och om de entreprenöriella metoderna som nästan har blivit religion i startupsvängen.

Vi har som mål att varje nummer ska innehålla forskning på olika teman, från olika discipliner och olika lärosäten. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lunds universitet, Nord University i Norge, Chalmers, Karlstads universitet, University of Oulu i Finland, Luleå tekniska universitet, Handelshögskolan i Stockholm och Internationella handelshögskolan i Jönköping är bara några som finns representerade den här gången.

Vill du tipsa om ny forskning som vi bör skriva om? En avhandling, rapport, bok, eller publicerad artikel? Tveka inte att höra av dig!

/Åse