tisdag, december 29, 2015

Alla företag kan växa – bara man vet hur!

För ett par veckor sedan fick jag ”Snabbväxarnas hemligheter” i min hand och nu har jag äntligen hunnit läsa den. Boken presenterar de faktorer som snabbväxande företag har gemensamt och fungerar som en praktisk handbok i tillväxtbyggande. Tanken är att man med hjälp av konkreta verktyg i boken ska kunna utveckla en tillväxtplan för sitt eget företag.

Författarna lyfter fram att det är viktigt att hitta ett äkta och motiverande varför. Att skapa lönsam, uthållig och snabb tillväxt kräver vilja och mod, men även uthållighet. Då måste alla på företaget ha ett tydligt svar på varför de ska fortsätta kämpa.

Det är också oerhört viktigt att inte bara köra på i gamla invanda spår, utan ha ett mål som alla i företaget strävar mot. Det gäller att göra en nulägesanalys för att få insikt i hur företaget fungerar, och vilka utmaningar som finns i omvärlden och branschen. Försök att ta reda på kundernas återkommande problem och hitta lösningar på dem. Det ger kunderna ett värde som de gärna betalar för.

Fokusera på de kunder som företaget verkligen vill ha, och tacka nej till de kunder företaget inte vill ha. Det är i allmänhet svårt att tacka nej till kunder men varje minut som läggs på kunder som är tidstjuvar och splittrar fokus är bortslösade. Tiden kan i stället läggas på de kunder företaget verkligen vill satsa på. Det ger så mycket mer.

Boken är lättläst och har en struktur som är lätt att följa. Jag tycker den är klart läsvärd om du funderar det minsta lilla på tillväxt.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar