måndag, maj 07, 2007

Två bra exempel!

För ett tag sedan hade jag förmånen att få vara med på 0707, ett frukostmöte som näringslivskontoret i Malmö arrangerar. Namnet kommer av att det börjar 7 minuter över 7 på morgonen. Temat den här gången var Kvinnors företagande ur ett annorlunda perspektiv. Jag agerade ”förband” till två intressanta företagare.

Den ena, Marie Louise Kold, är konstnär och kommersiell. När hon var klar med sin konstutbildning i början av 2000-talet ville hon inte bli beroende av stipendier och A-kassa. Hon ville inte bli ytterligare en konstnär som väntade på sina kunder. I stället satte hon igång att marknadsföra sig själv och sin konst. Knapert i början, men nu går det riktigt bra. Att hon är en bra säljare visade sig direkt – i slutet av frågestunden fick hon ett beställningsjobb!

Den andra företagaren, Beata Sjöborg, är ett exempel på när tidigare erfarenhet, inte nödvändigtvis från samma bransch, och en stark drivkraft, används för att bygga ett större företag. Hon köpte företaget Comparative för cirka 10 år sedan när hon och familjen flyttade till Malmö. Hon hade sagt upp sig från sitt arbete i Stockholm, var utan jobb och funderade på vad hon skulle göra när hon blev stor (sade hon själv). Sjöborg undersökte flera branscher eftersom hon ville köpa ett företag som hade omsättning, men inte gick så bra. Vilket hon också gjorde. Comparative hade när hon köpte det 3-4 anställda, resten är – som det brukar heta – historia. I dag har företaget över 130 anställda (hel och deltid). Själv har Sjöborg klivit av som VD och rekryterat både en extern VD och en extern styrelseordförande.

Två bra inspirationskällor för oss alla!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar