onsdag, oktober 31, 2007

Globalisering är inget nytt - En konservkungs liv och leverne

Håller precis på att läsa boken Konservkungen av Per T Ohlsson, journalist på Sydsvenskan. Initialt har han med ett citat som jag tycker är bra:

"När vi stigit upp på morgonen går vi in i badrummet, där sträcker vi oss efter en tvättsvamp som tillhandahållits av en öbo i Söderhavet. Vi sträcker oss efter en tvål som skapats åt oss av en fransman. Handduken kommer från en turk. Sedan, när vi satt oss till bords, dricker vi kaffe från en sydamerikan, eller te från en kines, eller kakao från en västafrikan. När vi går till arbetet står vi i skuld till mer än halva världen."
Martin Luther King, Jr

Citatet ger en bra bild av globaliseringen, och fungerar som en påminnelse till att vi alla behöver varandra för bibehålla en dynamisk ekonomi. Boken handlar om "Konservkungen" Herbert Felix (1908-73) och hans liv och ger en smak av tiden före och under andra världskriget. Men det är även en intressant skildring av entreprenören och invandraren Herbert Felix. Vi får också många andra exempel på hur viktigt inflödet av människor från andra länder har varit för utvecklingen av nya företag.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar