onsdag, mars 07, 2007

Konkurslagstiftningen slår olika hårt

Måndagens Estradföreläsning handlade om småföretagen och reglerna. En av Estradörerna för dagen, docent Karl Gratzer från Södertörns högskola, sa att det är ett stort stigma att gå i konkurs i Sverige.

Och hårdast drabbas småföretagare. De går ofta i personlig konkurs, och förlorar kanske både bil och bostad i företagskonkursens efterdyningar. När ett större företag går i konkurs rycker däremot ofta både banker och stat ut i räddningsaktioner.

Gratzer kallade det för en helt horribel situation, och menade att samma lagstiftning leder till två helt olika system för små respektive stora företag.

Jag har tidigare på bloggen (några inlägg finns här) berört att det måste vara ok att misslyckas. Hur ska vi annars få fler att våga starta eget?

Självklart måste vi se till att regelverken inte missgynnar de personer som satsar på företagande.

Men det är väl som det brukar sägas: låna en miljon och banken äger dig, låna några hundra miljoner och du äger banken...

Framöver kommer du att kunna läsa ett referat från den här föreläsningen på ESBRIs hemsida. Till dess finns det ett stort urval av referat från tidigare Estradtillfällen att läsa.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar