onsdag, mars 04, 2009

Begränsa bankernas verksamhet

I går träffade jag professor Amar Bhidé på Columbia University. Jag lyckades pricka in ett riktigt snöoväder, så det var ett fruset ”Big Apple” jag kom till. Amar besökte oss på ESBRI i höstas för att presentera sin bok ”The Venturesome Economy”. Den har fått lovord i såväl The Economist som Business Week. Här finns en porträttartikel om Amar.

En stor del av vår diskussion handlade om den nuvarande finansiella krisen. Amar har följt och forskat om finansområdet de senaste 20 åren, och det skulle ta en halv avhandling att gå in på alla hans tankar kring detta. Men jag vill gärna lyfta fram en sak: hans tanke om att bankerna i princip endast skulle få hålla på med in- och utlåning, alltså bara den verkliga kärnverksamheten. Det finns en del att läsa om detta i Amar’s artikel ”In praise of more primative finance”.

Jag har nu precis kommit till ett kallt men soligt Washington D.C. efter att ha åkt tåg från New York. Det var en klart angenäm upplevelse!

De närmaste dagarna kommer att bjuda på en rad spännande möten och diskussioner. Jag är mycket intresserad av att ta reda på hur de som arbetar med entreprenörskaps- och småföretagsfrågor ser på Barak Obamas nya administration och deras politik för just detta. Senare i eftermiddag blir det en reunion med en del av de talare vi haft genom åren på Sweden-U.S Entrepreneurial Forum.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar