onsdag, april 28, 2010

Barack Obama satsar på entreprenörskap

26 april talade president Barack Obama på Presidential Summit on Entrepreneurship. Han sa han bland annat att religion, kultur och ekonomiska skillnader och likheter är viktiga hinder - och möjligheter - för ett utbyte mellan länder. Kanske framför allt mellan USA och länder i Mellanöstern. Obama väljer att satsa extra resurser på just entreprenörskap av en enkel anledning: Genom att länder lär av varandra kan en stark marknad skapas, ömsesidiga utbyten främjas och utmaningar bemötas. Presidenten betonade också vikten av socialt entreprenörskap och menade att den verkliga förändringen utgår från gräsrötterna. Han nämnde bland annat Muhammad Yunus och hans Grameen Bank, som utfärdar mikrolån i utvecklingsländer.

I Obamas satsning ingår bland annat ett entreprenörsutbytesprogram. 60 länder världen över, däribland Sverige, deltar. Den svenska representanten fanns på plats för att möta presidenten under toppmötet som hölls i Washington D.C. 26-27 april.

Delar av toppmötet sändes över webben och i går passade vi på ESBRI, tillsammans med amerikanska ambassaden, på att arrangera ett seminarium om invandrarföretagande och socialt entreprenörskap. Vi såg bland annat president Obamas öppningsanförande och en paneldiskussion om främjande av entreprenörskap. I seminariet deltog bland annat policyfolk, entreprenörer och politiker, och många intressanta aspekter av ämnet diskuterades.

Seminariet var en del i det samarbete mellan ESBRI och amerikanska ambassaden som inleddes 19 mars. Vi vill främja utbytet av idéer och lärande i politik, praxis och forskning om entreprenörskap och innovation mellan Sverige och USA. Syftet med de två seminarier vi hittills har genomfört har varit att diskutera hur man arbetar med möjligheter och utmaningar när det gäller invandrarföretagande och socialt entreprenörskap.

Tillsammans planerar vi att hålla ett större seminarium med samma inriktning framöver. Är du nyfiken eller har du förslag på intressanta teman och infallsvinklar? Kontakta oss på ESBRI. Det går också bra att lämna kommentarer nedan.

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar