onsdag, december 01, 2010

Socialt och grönt entreprenörskap

De senaste veckorna har jag besökt ett antal olika evenemang. Jag har imponerats av många kreativa och driftiga personer med kluriga affärsidéer och uppfinningar.

Den uppfinning som har gjort störst intryck på mig är Solvatten, en vattenrenare som drivs av solenergi. Den kan bokstavligen vara livsavgörande för många människor, främst barn i utvecklingsländer som ofta dör av sjukdomar på grund av smutsigt vatten.

Vattenrenaren består av en tiolitersdunk som får stå i solen 2-6 timmar och sedan är vattnet filtrerat och drickbart. Förutom att det är en billig lösning har det ytterligare en positiv effekt. Ungefär en halv miljard människor renar vatten genom kokning och då används kol, fotogen eller ved. Genom att man inte behöver koka vattnet bidrar Solvattendunken även till en bättre miljö. Man ställer bara ut den i solen i några timmar.

Kan det bli smartare och enklare?

/Helene

3 kommentarer:

 1. Låter helt fantastiskt. Nästa för bra för att vara sant och om det nu är så att den är så effektiv som den framstår så borde organisationer/företag se till att den sprids över jorden så snabbt som möjligt.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Intressant idé, ska titta närmare på det!

  Vi använder SODIS-metoden http://www.sodis.ch/index i
  - Pakistan http://www.slideshare.net/alamdar/flood-in-pakistan-5296274
  Ghana http://www.youtube.com/watch?v=JKc_KnxFktg för vattenrening. Fördelen med den är att det räcker med PET-flaskor.

  http://www.stockholmcollege.se/

  :-)
  Kalle

  SvaraRadera
 3. Hej!
  SODIS-metoden är ju en fantastisk uppfinning.
  Det kunde visst bli ännu smartare och enklare!
  /Helene

  SvaraRadera