måndag, juli 09, 2012

Sommartips från Esbri

Alla på Esbri har inte gått på semester ännu. Christina förbereder årets bidrag till uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt inför att juryns arbete ska ta vid, Helene planerar lokaler för höstens Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum och Marie har börjat snickra på webbplatsen för samma evenemang. Men i takt med att stora delar av landet loggar ut för juliledigt, gör vi detsamma.

Då finns tid att läsa alla böcker och artiklar som samlats på hög under året, kika på bloggar och se webb-tv-klipp. Men om du redan hunnit rensa högarna, plöja böckerna och hållit dig uppdaterad i bloggsfären, följer här några sommarrekommendationer:

Christinas tips:
Åse hälsar från barnsemestern i sandlådan:
 • En serie som jag verkligen vill se ikapp under sommaren är SVTs “Pappas pengar”. I trailern brölar rollfiguren Bröli: “Jag vill bli entreprenör!” - man undrar ju vad som föranlett detta beslut?
 • Alla som vill bli bättre på att tänka “what if?” och “outside the box” borde läsa Barbro Lindgrens fantastiska böcker om Loranga, Masarin och Dartanjang. Spela hockey med en apelsin? Javisst. Mata tigrar med varmkorv? Jajamen. Glass med kaviar? Det med.
 • Slutligen det absolut bästa boktipset för alla som tycker att barn ska få odla sin kreativitet och nyfikenhet: “Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2” av Marie Tomicic och Kristina Henkel. Roligt, praktiskt och tänkvärt om könsstereotyper och genusfällor – och hur man undviker dem.
Jonas tips:
 • Förra veckan var jag i Almedalen. Ett av de mest minnesvärda evenemangen jag besökte var TEDxAlmedalen. Finns att se som webb-tv. Läs gärna även några av mina blogginlägg från veckan.
 • Har du funderat över varför vissa städer kokar av energi, medan andra förvandlas till spökstäder? Harvardprofessorn Edward Glaeser har en del spännande att säga om detta i sin Stadens triumf.
 • Från utsatt till utmärkt område – bortom ekonomiska frizoner, en ny bok från Fores om regeringens förslag nystartszoner.
Magnus förslag:
Helenes sommartips:
 • Robin Teiglands Estradföreläsning via webb-tv från 2009 om innovationer i cybervärlden som ger riktigt klirr i kassan: www.esbri.se/forelasning_tv_visa.asp?id=6724272
 • Boken "Mediababe – nio steg till framgång", skriven av Jaqcueline Kothbauer, som innehåller massor av bra tips hur man marknadsför sig i de sociala medierna.
 • Lite läsning om Yunus Centre, ett socialt entreprenörskapscenter som grundats av nobelpristagaren Muhammad Yunus, och vars grundidé är att utrota fattigdom i världen: www.muhammadyunus.org
Hannas sommartips:
 • Tre bloggar jag verkligen gillar i år och vill rekommendera är Feministbiblioteket, Genusfotografen och Jämställdhetsexperten. Medvetet, faktaspäckat och intressant läsning.
 • Mitt boktips är romanen Mercurium av Ann Rosman. Det är en spännande historia om den broderande Metta Fock – den enda kvinnliga fången på Carlstens Fästning. Baserat på en sann historia från början av 1800-talet.
 • Och eftersom vi måste börja tidigt... Missa inte Cameron Herolds TED-talk: Uppfostra barn att bli entreprenörer!
/ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar