måndag, april 08, 2013

Kreativitet är framtidens främsta vapen

Milla & Marius Martin som tillsammans startat Bullhjälpen.
Foto: Hanna Andersson
Jag har varit på ännu ett inspirerande, välarrangerat och livesänt TEDx-event, denna gång i Södertälje. Ett flertal intressanta talare pratade en kvart var under rubriken "Kreativitet - det främsta vapnet att ta med sig in i framtiden". Passande då att första talaren, Donnie Lygonis, startade sin karriär inom det militära...

Lygonis är entreprenör och innovatör som bland annat sitter i juryn i TV4-programmet Uppfinnarna. Han hade många bra tips till företagsledare. Bland annat pratade han om att vi behöver ett ramverk att hålla oss i, men att en bra ledare alltid ger individerna frihet att själva hitta lösningar, något som i militären kallas uppdragstaktik - "mission command".

- Snälla, säg inte till folk "hur" utan ge dem bara ett "varför" så kommer de själva komma på sitt "hur då?", sa Lygonis.

Efter Lygonis kom Elisabeth Thand Ringqvist upp på scenen. Hon har bland annat varit rådgivare till Maud Olofsson och startat ett par egna företag. Hon pratade om något som hon kallade nerdonomics, en för mig ny term på ett välkänt begrepp. Det handlar om personer som gör ekonomi av människors största passion. I en sådan ekonomi kan en entreprenör hitta sätt att tjäna pengar på någons specialintresse. Och det finns specialintressen om precis allt! Ringqvist presenterade flera riktigt bra exempel på sådana företagare. I Södertälje finns till exempel The Beach, en beachvollybollstrand inomhus startad av några som tröttnade på svenska vintrar och kommunens långsamma gensvar. I dag inte bara en plats för beachvollynördar, utan en mötesplats, konferensanläggning och restaurang.

Bland de mest inspirerande talarna var inte Alexander Bard, även om han var där. Nej i stället var det de allra yngsta TEDx-talarna jag någonsin sett som inspirerade mig mest. Bland dem den lokala kändisen Björn Runow som, trots att han gick ut gymnasiet för bara två år sedan, startat Mattepunkten för att öka barns intresse för matematik.

Och syskonen Milla och Marius Martin som startat Bullhjälpen, där de säljer kanelbullar till förmån för svältdrabbade områden i Afrika. Milla, då bara nio (nu elva) år, är min nya idol. Med hjälp av en blogg och Facebook har hon och brorsan uppmuntrat andra barn att göra liknande aktioner och samlat in 350 000 kronor! Det om något visar väl att även om man är liten på jorden kan man, med hjälp av lite kreativitet, nå långt och uppnå stora mål. Det inspirerar i alla fall mig.

Något annat väldigt inspirerande är att TEDx-eventen blir fler och fler i Sverige. Denna månad händer det också saker i Växjö, Lund och Stockholm. Håll utkik på din ort!

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar