måndag, maj 20, 2013

Och vinnaren är…

Våra kontorsgrannar Venture Cup anordnar årligen en affärsplanstävling för studenter. Nytt för i år är att de tävlande delas in i fyra olika kategorier: Lifescience & teknik, Människa & samhälle, Miljö & energi samt Webb, mjukvara & media. Ett antal företag med inspirerande affärsidéer tävlar om fina priser i de olika kategorierna. De tävlande har deltagit i olika utbildningsaktiviteter under året och har fått råd från erfarna affärsutvecklare om hur de ska kommersialisera sina idéer och utveckla företaget.

I torsdags deltog jag i Venture Cups regionfinal i Stockholm. Fyra vinnare korades i de olika kategorierna, och årets satsning verkar ha lyckats väldigt bra. De åtta finalisterna hade intressanta affärsidéer och stor potential. Dessutom utsågs en totalvinnare som sedan kommer att tävla i Sverigefinalen i Malmö den13 juni.

Vinnare i kategorin Lifescience & teknik var företaget Tinitell som har utvecklat enkel kommunikationslösning med positioneringstjänst för barn. Det är en smart mobiltelefon som sitter på armen, och den är tålig och vattenavvisande. Tinitell löser ett viktigt problem och har en helt ny marknad framför sig.

The Smiling group vann förstapris i kategorin Människa & samhälle. De importerar och förädlar cashewnötter från Gambia. Förutom att nötterna är väldigt goda skapar de arbetstillfällen i Afrika. De tar hänsyn till både miljö och människor och produkten blir därigenom ”fair trade”.

Thingsbook vann kategorin Miljö & energi. Företaget skapar en sajt där alla materiella saker har en profil vilket gör det lättare att sälja, låna ut och dela sina prylar. Det ligger rätt i tiden att recycla!

I kategorin Webb, mjukvara & media vann företaget Comparific. De har utvecklat en applikation som hjälper kunden att välja rätt mobilabonnemang. Appen tar ut statistik på antalet samtal och sms och ger därefter förslag på vilket abonnemang som är mest fördelaktigt för kunden.

Årets ”over all-pristagare” blev Tinitell. De gick hem med 125 000 kronor på fickan, pengar som ska användas till att göra en promotionfilm om produkten. Pengarna kommer alltså väl till pass. Dessutom har de chansen att vinna Sverigefinalen i juni.

Ett stort grattis till alla pristagarna, och lycka till i den ”stora” finalen Tinitell!

Här kan du läsa mer om alla vårens vinnare i de fyra olika Venture cup-regionerna.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar