onsdag, juni 12, 2013

Lär snabbt eller dö

I går hade vi professor Howard Aldrich på snabbvisit här på kontoret. Han höll i ett kortare seminarium för en publik på ca 40 personer. Kul att så många kunde komma med så kort varsel (inbjudan gick ut i förrgår!).

Aldrich pratade bland annat om hur mediernas berättelser om entreprenörskap och entreprenörer ofta krockar med verkligheten. Medier lyfter gärna fram de goda exemplen, som Steve Jobs, Richard Branson eller Mark Zuckerberg. Det leder till att många vill bli entreprenörer, och gå i deras framgångsrika fotspår.

Och det borde väl inte vara så svårt? Bara att följa någon av alla ”tio-steg-till-att-bli-en-framgångsrik-entreprenör-checklistor”, som det också finns gott om därute. Eller?

Nja, det är här det blir lite problematiskt, enligt Howard Aldrich. Verkligheten är betydligt krassare, och många företagsdrömmar riskerar att krossas. Antalet nystartade företag i USA är färre än de som går under. Nettot är alltså negativt. Samma gäller antalet nya jobb som skapas genom nya företag. Det är helt enkelt ganska svårt att starta företag. Och ännu svårare att bli framgångsrik företagare.

Aldrich jämförde med en improviserande jazzorkester som kan få det att låta fantastiskt fast de aldrig har träffats eller repat tillsammans. De har tillräckligt med erfarenhet och skicklighet för att skapa ljuv musik ändå. Så är det däremot sällan när ett nytt företagsteam ska bildas. De behöver lära sig hur man gör, och det är inte alltid det hinns med innan konkursen är ett faktum.

Kunskaper om att starta och driva företag får man genom exempelvis familjen, genom utbildning och träning, eller genom ett tidigare jobb/företagande. En utmaning i många länder är att arbetslivet inte erbjuder en speciellt bra lärmiljö. Man lär sig hur man ska utföra sin egen arbetsuppgift, men inte så mycket om hur själva företagandet går till.

Det är också därför ”liemannen” skördar så många företag i förtid.

”Det gäller att lära sig snabbt, då kan man kanske mota liemannen i grind”, sa Howard Aldrich.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar