onsdag, november 20, 2013

USAID skriver avtal med Sida och Volvo

Dr Rajiv Shah, USAID
Hade i går förmånen att samarrangera ett spännande seminarium med amerikanska ambassaden i samband med att högste chefen för USAID, Dr Rajiv Shah, besökte Sverige.

Extra roligt var det att ha ett seminarium på temat ”Innovation, Partnerships and Seeking New Solutions – Development Assistance in the 21st Century” i samband med Global Entrepreneurship Week.

Seminariet samlade en mycket global publik med flera ambassadörer och andra representanter från många länder vilket kändes passande.

USAs ambassadör Mark Brzezinski
I sin inledning poängterade USAs ambassadör Mark Brzezinski att framgång i utvecklingsarbete i allt större utsträckning kommer från forskning och innovationer.

Rajiv Shah inledde sitt anförande med att visa en bild från President Obamas besök i Sverige, och på KTH. Shah ser uppfinningar, innovation och entreprenörskap som viktiga sätt att tackla de utmaningar som finns i de fattigaste länderna i världen.

Ett exempel han visade, och som New York Times nyligen uppmärksammade, var hur en bilmekaniker från Argentina kom på ett enkelt sätt att underlätta vid förlossningar, där man tidigare behövde använda tänger för att hjälpa barnet ut.

Shah berättade även om det nya samarbetet som USAID undertecknade med Sida och Volvokoncernen minuterna innan seminariet började. Det omfattar 400 miljoner dollar och ska bland annat satsas på innovationer i Afrika.

En video från seminariet kommer att bli tillgänglig via ESBRIs och amerikanska ambassadens webbplatser.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar