måndag, mars 16, 2015

Skjortor träffar T-shirts

Hela GEC-gänget samlat. Ja, de som är nationella värdar för GEW/GEN alltså. Den öppna delen av konferensen beräknas få flera tusen deltagare
Första dagen på Global Entrepreneurship Congress har varit intensiv. Mycket information om många nyheter inom GEW. En nyhet är den globala paraplyorganisationen Global Entrepreneurship Network, GEN. Tanken är bland annat att ge ”rörelsen” mer av en året-runt-känsla. GEW/GEN handlar inte bara om en vecka i november – det handlar om att hela tiden jobba för ett bättre fungerande entreprenöriellt ekosystem, poängterade Jonathan Ortmans när han öppnade konferensen

Mycket handlar om just möten, om att få ”de instoppade skjortorna att träffa T-shirtsarna”, som Ortmans sa samtidigt som han tog av sig skjortan och visade upp en ny T-shirt för årets GEC-konferens. Alltså att entreprenörerna ska träffa resten av ekosystemet, som advokater och riskkapitalister.

- I många länder finns det konkurrens inom ekosystemet. GEN ska vara ett tält där vi kan jobba med ett bredare perspektiv, utan konkurrens, för att få till de bästa initiativen, sa Ortmans.

En annan nyhet inom GEN är Global Entrepreneurship Research Network, GERN. Tanken är att samla framförallt de som finansierar entreprenörskapsforskning världen över, för att samordna, sprida kunskap och i slutändan förbättra forskningen.

- Vi vill göra finansiärerna bättre på sitt jobb. Via GERN kan de benchmarka mot andra finansiärer och få reda på vilka frågor som ställs på olika håll i världen, sa Peter Komives.

Professor Zoltan Acs, välkänd inom forskningsfältet entreprenörskap, var på plats och pratade om GEDI Index, som nu är en del av GEN.

Henrik Scheel presenterade Startup Experience, ett initiativ för att förbättra entreprenörskapsutbildningarna runtom i världen.

Det pratades även om Creative Business Cup, Startup Open, Get in the Ring, Cleantech Open, DECA Ideas Challenge och andra initiativ inom GEN.

I morgon fortsätter GEC, och nu går vi över till den mer öppna delen av konferensen. Jonathan Ortmans utlovade alltifrån hackathon för ungdomar till ministermöten, så det kan nog bli spännande dagar.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar