onsdag, september 09, 2015

Evighetskö för surströmming

Häromdagen arrangerade vi den första Estradföreläsningen för hösten. Stanfordprofessorn Tina Seelig presenterade en ny modell – The Invention Cycle – som beskriver hur man går från fantasi till entreprenörskap. Hon förklarade modellen och beskrev hur man bäst främjar innovation och gör verklighet av sina idéer.

Efter en mycket spännande presentation genomförde hon en workshop med de drygt 240 deltagarna. Vi har aldrig gjort något sådant tidigare och vi undrade såklart hur det skulle fungera med så stor publik.

Hon delade in deltagarna i två grupper och gav grupperna varsin uppgift. Nu tror ni säkert att deltagarna skulle dela med sig av sina bästa affärsidéer. Men Tina gjorde precis tvärtom. Deltagarna skulle spåna fram de absolut sämsta koncepten för en restaurang respektive en familjesemester.

Efter några minuter fick deltagarna berätta om idéerna och det lockade fram många goda skratt. Vad sägs om en restaurang där man får stå i kö i evigheter, och sedan serveras enbart surströmming? Eller en tripp med familjen till en krigszon i öknen utan tillgång till internet?

Nästa uppgift var att förbereda en pitch för att sälja in de här urusla idéerna. Frivilliga deltagare bjöds upp på scenen för att pitcha. Hur säljer man in att det är trevligt att köa för surströmming? Eller att en minst sagt strapatsrik semester för familjen skulle vara toppen? Vill du veta? Kolla in hela föreläsningen på vår webb-tv.

Slutligen förklarade Tina varför hon gjorde på det här sättet. Hon menar att när man tänker ut det bästa konceptet får man bara tråkiga idéer. Allt ska ju vara så perfekt då. Men om man istället skissar på det absolut värsta alternativet tänker man helt annorlunda, och utanför boxen.

Och då kan det bli riktigt spännande.

/Helene

PS: På förmiddagen höll Tina Seelig en workshop på Kungliga slottet. Läs vår bloggpost och Kungahusets inlägg om det.

Tidningen Entreprenör har publicerat en intervju med Tina.

ESBRIs Flickr finns en mängd bilder från dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar