tisdag, april 18, 2017

Misslyckandets museum

Samuel West la fram sin avhandling "Playing at Work" vid Lunds universitet 2015.
Kvinnopennan, kaffeläsken och twitterdosan. Det är bara tre av de över 50 innovationsfloppar som kan beskådas på Museum of Failure som öppnar i Helsingborg 7 juni. Utställningen är kostnadsfri att besöka och kommer förhoppningsvis att vandra vidare även till andra platser.

Hjärnan bakom den är forskaren Samuel West. Vi skrev om hans avhandling i Entré nr 1-2016 (”Lek mer på jobbet”). West har fått mycket synlighet för sitt projekt redan innan muséet har slagit upp portarna. Bland annat har han uppmärksammats av Skavlan, DiTV och CNN.

Och enligt Samuel West är det helt OK att skratta åt de misslyckade innovationerna som han ställer ut. Några av dem är mest märkliga, medan andra är otroligt korkade. Men i dem alla finns ett viktigt budskap:

”Misslyckanden är nödvändiga för innovation”, som West säger till CNN.

Han betonar att majoriteten av alla nya idéer är dåliga, men mängden behövs för att få fram de verkliga guldkornen. Tricket ligger i att försöka misslyckas i liten skala, utan att stora ekonomiska (eller andra) värden förstörs.

Tankegången delar han med bland annat Bill Gartner, som har skrivit och pratat mycket på teman som ”Fail forward!”, ”Learn to fail or you will fail to learn” och ”To learn, and to be a good entrepreneur, you have to do a lot of crappy things”.

Självklart är det lätt att vara efterklok, men desto svårare att i förväg veta vad som kommer att floppa. Lite vägledning får vi kanske på Estrad 9 maj. Då kommer Roberto Verganti och Åsa Öberg att berätta om meningsskapande innovation, och varför det inte är någon vits att försöka tänka utanför boxen. Anmälan är öppen.

/Åse

EDIT: Det blir smygpremiär för Samuel Wests flopputställning 26-28 april – han öppnar pop-up-museum under Handelskammarveckan i Göteborg.

EDIT 2: Mer misslyckanden blir det under FailureFestival i Göteborg 3 maj. Ett hett ämne tydligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar