fredag, december 20, 2019

Tack för i år – vi ses nästa decennium!

All I want for Christmas... Foto: Jakob Owens/Unsplash
Julen står för dörren, och därefter väntar ett helt nytt årtionde. Det känns som att det är läge att summera 2019, och lyfta fram en del av vad vi har hunnit med på ESBRI under detta händelserika år.

Vi har till exempel producerat fyra Entré och tio e-Entré. I början av året korade vi segrarna i DECA Innovation Challenge och Nytt&Nyttigt 2018 (vinnarna i 2019 års tävlingar presenteras i januari 2020!) Vi genomförde också en mycket uppskattad workshop för gymnasielärare med professor Saras Sarasvathy.

Under året fokuserade vi lite extra på två teman som vi fann särskilt relevanta, nämligen innovationer inom hälso- och sjukvård, samt inom jordbruket. Det märktes både i Entré och på Estrad. Under året arrangerade vi åtta ”vanliga” Estradföreläsningar och en specialare: Estrad:tech om artificiell intelligens.

På Estradföreläsningarna fick vi ta del av både den senaste forskningen från en rad olika lärosäten, både svenska och utländska. Vi fick också ta del av värdefulla erfarenheter från praktiker. Variansen i ämnesval var stor:

6 februari pratade Jennie Björk och Mats Magnusson på temat ”Att hantera risk och osäkerhet i innovation”.

14 mars diskuterade Vinit Parida och David Sjödin ”Digital business model innovation in the Swedish industrial ecosystem”.

11 april föreläste Jeaneth Johansson och Jens Nygren om ”Nya utmaningar för vårdens entreprenörer”. Därefter följde en paneldiskussion där Maria Kaaman, Filippa Kull, Ylva Ryngebo och Åsa Wallin deltog.

9 maj var temat ”Från tulpanbubblan till dagens finanskrascher: Vad kan vi lära av historien?” Lars Magnusson bidrog med forskningsperspektivet, och Christina Nyman med erfarenheter från bank- och finansvärlden.

25 september arrangerade vi för första gången Estrad under mässan Ekonomi & Företag. Niklas Elert och Magnus Henrekson diskuterade ”Hur kan vi stärka det europeiska entreprenörskapet?”

24 oktober välkomnade vi återigen både forskare och praktiker till Estradscenen: Per Frankelius, Carolina Axelsson, Jonas Engström och Karola Reuterström. Rubriken var ”Agtech – kan Sverige ta täten?”

11 november var det världspremiär för Estrad West. Då testade vi nämligen att för första gången genomföra en Estrad utanför Stockholm. Succé! Temat var ”Extreme entrepreneurship – what can we learn from knowledge-intensive innovative firms?” Astrid Heidemann Lassen, Elmar Konrad och Maureen McKelvey presenterade först sin forskning. Därefter vidtog en paneldebatt med Lars Hjälmered och Anna Nilsson-Ehle.

10 december var det dags för Estradfinal med rekordmånga talare på listan – varav en robot! Under rubriken ”Digitalization and its impact on welfare and labor: What does it mean for entrepreneurs and innovators?” talade Mårten Blix, Mark A Conley, Anthony Larsson, Linn Lindfred, Charlotte Mattfolk, Björn Eriksson, Pernilla Lilja, Peter Markowski, Cormac McGrath, Jan Söderqvist, Olle Wästberg och roboten Sparky.

Missade du någon av föreläsningarna? Det går fint att tillgodogöra sig dem i efterhand. Webb-tv från alla föreläsningar, sammanfattande blogginlägg, föreläsarnas presentationsbilder och mycket mer ligger på webben.

Nu är det snart tid för julmys och avkoppling, men jag vill ändå passa på att berätta att vi har laddat upp med två Estradföreläsningar i början av 2020.

Tidigare i höstas intervjuade jag Ester Barinaga för Entré och det var otroligt intressant att höra om hennes forskning. Hon berättade om hur hon inte bara vill studera sociala utmaningar, utan också bidra till att lösa problemen. Det gör hon bland annat i Kenya, där hon jobbar med sätta igång processer för att etablera lokala valutor. Jag hade knappt hört talas om lokala valutor innan jag började researcha inför intervjun, det var fascinerande!

29 januari kommer Ester Barinaga och María José Zapata Campos till Estrad för att prata om ”Grassroots innovations for inclusive economic growth”. Det vill du inte missa!

Anteckna även 20 februari i din kalender. Då får vi lära oss mer om ”Cirkulära affärsmodeller för entreprenörer”, det ser jag också mycket fram emot. Föreläsare är Ann-Charlotte Mellquist och Thomas Nyström.

Följ gärna ESBRI på Facebook, Twitter och Linkedin för de senaste uppdateringarna om både våra egna och andras aktiviteter.

Slutligen: Ett stort tack till alla er som har läst, deltagit, interagerat och på olika sätt bidragit till våra aktiviteter! Önskar er en härlig jul och ett glittrande nyårsfirande.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar