måndag, november 14, 2011

Övning ger färdighet

Att vi måste tillåta misslyckanden brukar jag regelbundet återkomma till i mina blogginlägg. Och en person som jag ibland hänvisar till är Bill Gartner, Arthur M. Spiro Professor of Entrepreneurial Leadership vid Clemson University, USA.

I förra veckan var han återigen på besök i Sverige. För några veckor sedan var han i Göteborg på inbjudan från oss. Denna gång var han inbjuden av Entreprenörskapsforum som talare i deras Swedish Schumpeter Lecture Series.

Under rubriken ”Embracing failure: Creative destruction and its consequences” gav Bill en exposé över att företag i de allra flesta fall upphör att existera. Även företag som lyckats etablera sig, växa och bli så kallade Fortune 500-företag upplever tuffa tider. Affärstidskriften Fortune Magazine lyfter varje år fram de 500 största företagen och Bill visade hur de utvecklats. Förändringen över tiden är rätt omfattande, och den dynamiken har ökat de senaste 20-30 åren.

Ett annat exempel är den dynamik som finns bland alla de försök till företagsstarter som görs. Även här kommer de flesta att misslyckas, enligt Bill. Men han menar att misslyckande inte är något negativt, utan en naturlig del av företagandets verksamhet.

Bill tyckte även att affärsvärlden behöver lära sig av sportens värld eftersom sport främst handlar om förlorare: ”In sports there is one winner and the rest are losers!”

Vilket ju är bra, kan man tycka ur ett företagarperspektiv. För inom företagandet handlar det sällan om att bara en kan vinna – och resten är dömda att förlora.

En illustration som Bill visade från sportens värld var en film med den framgångsrike basketspelaren Michael Jordan. Jordan avslutar med orden: ”I have failed over and over and over again in my life… that is why I succeed.”

Så det gäller alltså att försöka, försöka och återigen försöka. Till sist får vi till det på något sätt!

/Magnus

PS: I december har ESBRI nöjet att ha Bill på besök igen. Missa inte hans Estradföreläsning om Entrepreneurship and storytelling! Live i Stockholm 14 december, därefter tillgänglig som webb-tv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar