fredag, oktober 11, 2013

Entreprenöriellt forumtrixande

I onsdags arrangerade vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Göteborg. Det här kan ge er en glimt av hur entreprenöriell man ibland måste vara när man jobbar med entreprenörskap.

ESBRI består av ett väl sammansvetsat gäng om sex personer. Nu är dock en kollega pappaledig och hans vikarie arbetar deltid. Det märks främst att vi är få medarbetare när vi arrangerar stora evenemang. Ännu mer märks det när vi ordnar event på en annan ort, som nu i Göteborg. Det är jätteroligt men kan också vara lite extra spännande.

Jag och två av mina kollegor skulle åka ner till Götet tillsammans med talarna. Nu blev en kollega sjuk så det blev bara Magnus Aronsson och jag, vilket stökade till det hela lite. Ny lokal, många deltagare, och en hel del multitasking. Tack och lov hade vi hjälp av Anna Tullsten från Chalmers, men det blev ändå en ganska spännande morgon innan allt var på plats…

Men vad gjorde väl det när programmet var späckat och intressant, talarna spännande och deltagarna positiva och trevliga. Allt detta bidrog också till att mingelpauserna blev mycket givande.

Först gav Johan Brink, Tomas Faxheden och Karl Malmström en kort presentation av hur de kan främja entreprenöriella idéer.

Därefter presenterade Faz Bashi de senaste trenderna inom finansiering av lifescience i USA.  Han är involverad i flera olika nätverk av affärsänglar och han framhöll vikten av att lära känna sin affärspartner. Tanken är ju att man ska arbeta tillsammans i flera år.

Clare Fairfield pratade om att utbilda i och om entreprenörskap. Han menar att man absolut kan utbilda entreprenörer men att det ändå behövs några grundläggande egenskaper för att lyckas. Det är viktigt att vara nyfiken och kunna hantera nya situationer – hela tiden.

Johan Tysklinds presentation handlade om equity crowdfunding, vilket innebär att många tillsammans kan finansiera affärsidéer mot en andel av bolaget. På frågan om det inte finns något negativt med den här typen av finansiering svarade han att det är girighet, både från företagens och investerarnas sida. De försöker dock hitta sätt att hantera detta.

Vivianne Gillman från Business Sweden berättade om hur organisationen hjälper ett hundratal svenska företag per år att etablera sig i USA. Företagen får hjälp med både marknadsstrategier, affärsplaner, riskkapital och att hitta rätt affärspartner. Har du planer på att etablera dig i USA är Vivianne rätt person att kontakta.

Kimberlie Cerrone gav publiken insidertips om hur man genomför en lyckad pitch för en affärsängel i USA. Hon är serieentreprenör och har också varit med och investerat i mer än 80 bolag, så jag lovar att hon har en massa erfarenheter att dela med sig av.

Presentationerna från forumet kommer inom kort att finnas på ESBRIs webbplats. Det mesta av forumet som genomfördes i Stockholm tidigare i veckan finns nu att se som webb-tv.

Missa för allt i världen inte att ta del av de här spännande talarnas kunskap!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar